Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival poduzetništva

U Crikvenici pokazali da dobar proizvod uvijek pronađe tržište

Crikvenica: Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/19
29.04.2017.
u 22:08

"Zadovoljan kupac najbolja je reklama. Ni u vremenima krize nismo štedjeli na kvaliteti niti otezali s brzinom isporuke"

Festival poduzetništva, obrta i OPG-a Moja poduzetna Hrvatska, projekt Styria medijske kuće pokrenut s ciljem popularizacije proizvoda malih i srednjih poduzetnika, održan je danas u Crikvenici. Mnoštvo proizvođača tom je prilikom dokazalo da dobar proizvod uvijek pronađe tržište.

Nerijetko na sajmišne manifestacije Moje poduzetne Hrvatske izlagači dolaze i iz svih krajeva Hrvatske. Među njima je Greta Tonković, vlasnica obrta Zdravi san koji u svom asortimanu ima bogatu ponudu različitih ručno rađenih madraca izrađenih po mjeri, kao i podnica, kreveta, jastuka i popluna. Dolaze iz Kutine i posluju više od 20 godina, dok je tajna njihova uspjeha, kažu, kvaliteta. Materijale za izradu kupuju od hrvatskih proizvođača jer tako pomažu da i oni na tržište plasiraju svoje proizvode.

„Zadovoljan kupac najbolja je reklama. Ni u vremenima krize nismo štedjeli na kvaliteti niti otezali s brzinom isporuke. Imamo deset zaposlenih koji u 24 sata mogu isporučiti madrac prilagođen potrebama svakog kupca, pa i u izvanstandardnim dimenzijama. Jedna od naših inovacija je jastuk s lavandom nazvan „lavandasan“ u koji je umetnuta sušena lavanda s blagotvornim djelovanjem na kvalitetu sna“, ispričala je Tonković. Dodala je i da najvećim uspjehom smatraju zadovoljne korisnike i kvalitetu, povjerenje i udobnost koje su im osigurali.

OPG Paulišić se u Crikvenici predstavio s nekoliko vrsta ekstra djevičanskog maslinovog ulja pod etiketom Olivari. Tradicionalni su maslinari s područja Kaštelira u okolici Poreča koji, kažu, iz godine u godinu proizvode „istarsko zlato“. Iza njih je 17 godina dugo iskustvo bavljenja maslinama i proizvodnje ulja za što su nagrađeni brojnim medaljama i zlatnim certifikatima. Najvažniji prodajni kanal za njih je i dalje turistička sezona, ali jednako tako i brojni sajmovi na koje dolaze izložiti svoje proizvode. Visoko su rangirani i u tzv. Bibliji maslinarstva, dvojezičnom gastronomskom vodiču za ljubitelje maslinova ulja Flos olei koji je ulja OPG Paulišić uvrstio u 500 najboljih na svijetu. Oko 2000 tisuće sadnica maslina podrazumijeva preko 35 različitih sorti maslina iz čitave Europe, a proizvodni procesi ne uključuju prikupljanje otpalih plodova maslina sa zemlje kako bi se izbjegli plodovi koji su već započeli proces oksidacije te garantirala kvaliteta svakog zrna. U sklopu maslinika imaju i nasade lavande, smilja i ružmarina, pa turističke ture nerijetko navrate do njihovih polja. 

„Olivari proizvodi rad su naših ruku, dar prirode i ljudi. U ponudi imamo sedam vrsta ekstradjevičanskog maslinovog ulja jer ne traže svi jednake okuse. Popularni smo i u Europi što je izvrsna potvrda kvalitete“, kazala je vlasnica obrta Katica Paulišić.

Crikvenica: Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova
1/19

Iris i Branimir Komesar iz Zagreba bave se proizvodnjom beskvasnog kruha, seitana, tofua i drugih namaza od prirodnih namirnica. Ističu da su njihovi proizvodi bez konzervansa, aditiva i pogodni su za sve ljubitelje zdrave hrane i vegane. Prisutni su u brojnim trgovinama zdrave prehrane diljem Zagreba, a prodaju i putem web shopa. U ovaj su posao krenuli iz ljubavi prema zdravoj hrani i s ciljem da što više ljudi, u skladu sa svojim mogućnostima, promijeni nezdrave prehrambene navike. „Obrt smo otvorili jer smo oboje ljubitelji domaće i zdrave hrane. Želimo većem broju kupaca ponuditi starinske recepture i najprirodnije namirnice, nastale ručnom proizvodnjom od probranih najkvalitetnijih sirovina. Kruh koji radimo svježinu zadržava i do sedam dana te je nutritivno iznimno bogat, bez ikakvih nepotrebnih sastojaka. Radimo i peciva, zatim tahini pastu koja je izvor esencijalnih masnih kiselina te seitan koji obiluje željezom, bjelančevinama i aminokiselinama“, dodala je Iris Komesar. 

Tea Lovrić iz Zagreba u Crikvenicu je došla predstaviti obrt Lovrić koji se od 2008. godine bavi uzgojem lavande. Od oko 900 sadnica lavande izrađuju ukrasne jastuke, kreme i hidrolate, sapune i soli za kupanje, osvježivače prostora te svadbene konfete.

„Nakon kćerine svadbe došla sam na ideju izrade konfeta. Sve što napravimo i prodamo, izlažemo na sajmovima i prisutni smo u suvenirnicama. Iako se ljudi nerijetko iznenade kad vide lavandu na kontinentu to zapravo više i nije tako rijetka pojava. Rad me opušta i zadovoljna sam kako nam ide“, ispričala je Tea Lovrić. Pojasnila je i da je hidrolat zapravo cvjetna vodica koja se dobiva pri destilaciji i služi kao izvanredan tonik za kožu. Najveće prednosti ovog proizvoda su to što umiruje kožu poslije uboda insekata i poslije sunčanja, a zimi štiti kožu od suhog zraka u stanu.

OPG za proizvodnju i prodaju pčelinjih proizvoda Vucić iz Rijeke također je čest gost sajmova. U ponudi imaju tri vrste meda, od kadulje, jele i klena. Pčelinjake imaju diljem Cresa i Gorskog kotara, a proizvodnjom meda se bave već 17 godina od čega su 12 godina prisutni na tržištu. „Neki od rizika s kojima smo suočeni različite su bolesti pčela. Do sada, na sreću, nismo imali značajnih gubitaka. Ipak riječ je o relativno rizičnom biznisu koji ovisi o mnoštvu vanjskih faktora. Članovi smo riječke zadruge Milutin Barač i zadovoljni smo s onime što radimo“, kaže Jasenka Vucić.

Komentara 2

OV
Ovozemaljski
00:30 30.04.2017.

Bravo ljudi, svaka cast. Sto vise takvih nam treba u drustvu!

Avatar Ada
Ada
23:51 29.04.2017.

Administratore, kako je moguće da se na mom profilu umjesto korisničkog imena Ada vidi moje pravo ime, te su me ostali korisnici počeli njime oslovljavati? Ne ispravi li se to smatrat ću da nisam sigurna i prijavit ću nadležnim službama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije