Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Odabrani finalisti izbora za najboljega poljoprivrednika

Za Agrooskar natječu se predstavnici 21 županije i tri mlade nade
14. travnja 2017. u 10:05 0 komentara 638 prikaza
12.04.2017  Zagreb-U Ministarstvu poljoprivrede odrzano je prvo ziriranje za projekt Vecernjeg lista,
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Prave kravlji i ovčji sir, bave se ratarstvom i stočarstvom, imaju seoski turizam, sade lavandu, voće, povrće, presadnice, uzgajaju patke, svinje, goveda, koze... Djelatnosti su to finalista koji su ušli u ovogodišnju završnicu projekta “Zlata vrijedan” – izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. U konkurenciji za Agrooskar svaku županiju te Grad Zagreb predstavlja po jedan OPG.

Tko je najbolja mlada nada u poljoprivredi, birat će se između Josipa Lučića koji u Beravcima u Brodsko-posavskoj županiji uzgaja svinje i obrađuje zemlju, Martine Kolačević koja u Donjem Pazarištu u Ličko-senjskoj županiji uzgaja koze i krave i pravi sir te Gorana Vrabeca iz Igrišća u Zagrebačkoj županiji koji uzgaja i prerađuje čili-papričice.

Kriterij za izbor mladog poljoprivrednika jest da nije stariji od 40 godina i da nositelj OPG-a nije dulje od pet godina. Odluku o poljoprivrednicima koji su ušli u završnicu donio je stručni žiri kojemu je predsjednik zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Stjepan Blažević, a članovi su Leticija Hrenković iz Ministarstva poljoprivrede, ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić, pomoćnica glavnog urednika Večernjaka Mirjana Žižić, glavni urednik portala Agrobiz.hr Miroslav Kuskunović, predsjednik Udruge mladih poljoprivrednik Jan Marinac, urednik Plodova zemlje HTV-a Vlatko Grgurić te prošlogodišnja pobjednica Umihdana Šahdanović.

Zlata vrijedan ZLATA VRIJEDAN Najbolji je OPG mini sirana obitelji Šahdanović iz Kršana 08.04.2017., Sisak - U organizaciji Poslovnog dnevnika u pjesackoj zoni u Radicevoj ulici organiziran je Festival poduzetnistva i OPG-a. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL Moja poduzetna Hrvatska Od proizvoda koji je cijenjen i kvalitetan može se živjeti

Reportaže o nominiranima bit će objavljene tijekom svibnja u Večernjem listu te u emisiji Dobro jutro Hrvatske televizije. Tko je najbolja mlada nada te koja su tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva bila najbolja po odluci žirija, a koji po odluci čitatelja Večernjaka, bit će poznato 8. lipnja.

Agrooskar dodjeljuje se četvrtu godinu zaredom. Projekt Zlata vrijedan pokrenuli su Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede 2014. godine, u Međunarodnoj godini obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koju je proglasio UN, a s ciljem promoviranja rada i života na selu.

O samom je izboru ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nedavno kazao da se njime “želi promovirati poljoprivreda i proizvodnja hrane te o najboljim proizvođačima iz cijele Hrvatske ispričati pozitivne priče o tome zašto su najuspješniji”.

Dosad su u natjecanju prva mjesta osvojili ekološki proizvođači Ivka i Mario Sever iz Zagreba, vlasnici farme svinja Nina i Goran Jančo iz Punitovaca kod Đakova te Umihdana i Atif Šahdanović koji u Polju Čepić u istarskoj općini Kršan uzgajaju goveda i imaju mini-siranu. 

Odakle dolaze

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA: OPG Mijo Pranjić, Drenovci, ratarska i stočarska proizvodnja, proizvodnja kravljeg sira

POŽEŠKO-SLAVONSKA: OPG Klaudija Pintarić, Pakrac, seoski turizam, uzgoj romanovski ovce, ljekovito i začinsko bilje

ŠIBENSKO-KNINSKA: Radoslav Županović, Kruševo, vinogradarstvo 
i maslinarstvo

GRAD ZAGREB: OPG Martina Hukavec, Šašinovec, bučino ulje, brašno i koštice , povrće

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA: OPG Marijan Hrženjak, Koprivnica, Starigrad, pčelarstvo – proizvodnja medenjaka i slastica od meda

ZAGREBAČKA: OPG Đurđica Baršić. Dubravica, stočarstvo, prodaja i prerada mlijeka

ZADARSKA: OPG Sandra Babac, Vrsi, uzgoj, prerada i prodaja ekološkog voća i prerađevina

OSJEČKO-BARANJSKA: OPG Đuro Kadić, Našice, voćarstvo, ratarstvo, povrtlarstvo i sjemenarstvo

PRIMORSKO-GORANSKA: OPG Goran Marević, Kornić, krčko maslinovo ulje

VIROVITIČKO-PODRAVSKA: OPG Ivica Ponediljak, Turanovac, povrće, ljekovito bilje, sjemenska roba

VARAŽDINSKA: OPG Bojan Korpar – Japek, Greda, povrtlarstvo i ratarstvo

LIČKO-SENJSKA: OPG Krunoslav Vidas, Novalja, proizvodnja paškog sir, skuta i maslinovo ulje

KRAPINSKO-ZAGORSKA: OPG Mario Krog, Gornja Pačetina, uzgoj pataka i jaja

SISAČKO-MOSLAVAČKA: OPG Milan Janković, Unčani, industrijska konoplja, tikva uljarica, lan i heljda

ISTARSKA: OPG Dešković, Kostanjica, vinogradarstvo, maslinarstvo, mlijeko i mliječni proizvodi

SPLITSKO-DALMATINSKA: OPG Goran Franić, Vina, vino autohtone sorte trnjak

BJELOVARSKO-BILOGORSKA: OPG Cvjetković, Velike Sredice, Bjelovar, uzgoj i prerada lavande

BRODSKO-POSAVSKA: OPG Josip Zdunić, Divoševci, uzgoj goveda, proizvodnja mlijeka i ratarstvo

DUBROVAČKO-NERETVANSKA: OPG Željko Laptalo, Zaton, seljačko domaćinstvo, vino, likeri, rakije, suveniri, masline, loza, voće, povrće

MEĐIMURSKA: OPG Rajka Dvanajščak, Dragoslavec, proizvodnja vina od grožđa

KARLOVAČKA: OPG Tomislav Kovač, Jaškovo, uzgoj povrća, cvijeća, ukrasnog bilja, orašastog voća, žitarica, proizvodnja brašna, bučinog ulja i pekmeza

MLADE NADE:

OPG Josip Lučić – Brodsko-posavska, Beravci, ratarstvo, svinjogojstvo

Opg Martina Kolačević – Ličko-senjska, Donje Pazarište, uzgoj koza i krava te prerada sira

OPG Goran Vrabec – Zagrebačka, Igrišće, proizvodnja chili papričica i prerada u ajvare, umake, ukiseljene, sušene papričice     

>> Birajmo najbolji OPG u Hrvatskoj

>> Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede nastavljaju organizaciju projekta Zlata vrijedan

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.