Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neizbježno

Špekulanti i bankari radi brze zarade napuhuju cijenu hrane

'coffe_pxl_unu_200810'
''
21.08.2010.
u 08:00

Analitičari već proriču da bi cijena pšenice mogla skočiti na 3 kune za kilogram do kraja godine.

Najavljeno poskupljenje kruha ne trese samo Hrvatsku. Rast cijena pšenice i pšeničnih proizvoda očekuju diljem svijeta, a kako na burzama divljaju i cijene drugih žitarica, kave, kakaovca... od jeseni bi mogao uslijediti val poskupljenja niza proizvoda. I to ponajprije zahvaljujući špekulantima i bankama koji u trgovanju svjetskim zalihama, čak i stvaranju umjetne nestašice, vide mogućnost brze zarade, piše Deutsche Welle.

Pšenica i 3 kune?

Analitičari tvrde kako bi, ovisno o špekulativnim udarima, burzovna cijena pšenice do kraja 2010. mogla skočiti i na tri kune za kilogram, daleko iznad 1,20 kuna, koliko su na jedvite jade dobili hrvatski seljaci. Zbog požarom poharane Rusije, koja je jedna od vodećih svjetskih izvoznica, cijene pšenice na svjetskim burzama u posljednjih su 40-ak dana, naime, veće i 58 posto.

Divljanje cijena hrane Putin je odlučio spriječiti embargom na izvoz pšenice do kraja godine. Isti potez očekuje se i od Ukrajine, dok cijene rastu i zbog poplava i suša drugdje u Europi te Kanadi, velikog porasta potražnje u bliskoistočnim zemljama, Indiji i Kini te špekulanata koji su još u travnju i svibnju kupovali goleme količine pšenice i uskoro će ih prodavati po znatno višim cijenama. Na takav potez nedavno se odlučio i londonski Armajaro fond koji je za 780 milijuna eura odjednom otkupio 241.000 tona kakaa, 7 posto ukupne godišnje berbe u svijetu dostatne za 5 milijardi tabli čokolada, piše DW.

Kakao ima najvišu cijenu u posljednjih 30 godina, 13 centi više nego lani. Prvi čovjek Armajaro fonda Anthony Word, kojeg sada zovu Čokoladni prst, objašnjava: "Specijalizirali smo se za kakao. Naš stalni meteorolog detaljno prati godišnja doba i sva kretanja u šumama i plantažama s kakaovcem. Kad bi neočekivano došlo do mraza ili pretjeranih vrućina, izgubili bismo 10% profita".

Kava skuplja 10 posto

Treba tako očekivati da će poskupjeti i čokolada i čokoladni proizvodi, a i šećer. Svjetske burze bilježe i rekordan rast cijene sirove kave od 45 posto, najviše u posljednjih 12 godina, čemu su kumovali novopečeni veliki kavopije – Kinezi. Veliko tržište dovelo je do lančane reakcije pa bi i u Hrvatskoj kava trebala poskupjeti.

U Francku kažu kako su toga bili svjesni još ovoga proljeća i počeli s određenim aktivnostima kako bi poskupljenje za krajnjeg potrošača maksimalno odgodili. No za kolovoz su najavili povećanje cijena od 10-ak posto, kazao je za Poslovni dnevnik čelnik Francka Dubravko Artuković.

Analitičari tvrde kako nije isključeno da su sva najavljena poskupljenja tek prva u nizu i da slijedi daljnja korekcija cijena. Njemački stručnjaci predviđaju, naime, da će do rujna poskupjeti čak petina svih živežnih namirnica.

Komentara 16

OB
-obrisani-
08:39 21.08.2010.

Cijene kave i kakaa ne zanimaju me, ali svi oni koji manipuliraju cijenama pšenice i stvaraju zalihe kako bi podigli cijene i masno zaradili na njoj trebali bi dobiti tretman ratnih profitera - oduzimanje sve imovine i konopac po kratkom postupku. U svijetu u kojem svakoga dana ljudi umiru od gladi špekulirati cijenama pšenice zločin je.

Avatar tomi2009
tomi2009
09:14 21.08.2010.

Iz Đakovštine je ukradeno žita koliko stane u kolonu od 19 km šleprea(+/- 100 metara, uz napomenu duljina šlepera 16,5m , noisivost 24000kg) nacionalna je sramota da se ne zna a \"ZNA SE\" tko je \"ukrao\" žito. dajte molim vas,, može se ukrast 1kg ,100kg ili 10 tona maximalno ali ukrasti žita koji jedva da stane u 19 kilometara šlepersku kolonu a da nitko ništa ne zna , nije vidio, nije čuo...nemoguće... osim u Hrvatskoj. Pozdrav Hrvatskim braniteljima ma gdje bili ...uz pitanje jeste li se borili za ovakvu Hrvatsku???

OR
orisis
18:33 21.08.2010.

Je li moguche da su svi ovi shpekulanti kristjani?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije