Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Zaduženost Amerikanaca rekordnih gotovo 12.500 milijardi dolara

Ukupno su američka kućanstva su drugom ovogodišnjem tromjesečju imala 12.840 milijardi dolara duga, što je za 552 milijardi dolara više nego godinu ranije, podaci su njujorške podružnice Feda.
16. kolovoza 2017. u 09:07 1 komentara 345 prikaza
dolari
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Zaduženost Amerikanaca u drugom ovogodišnjem tromjesečju dosegnula je rekordnu razinu od gotovo 12.500 milijardi dolara, i to zahvaljujući umjerenom rastu hipotekarnih i kredita za automobile te dugu po kreditnim karticama.

FILE PHOTO: An illustration photo of Bitcoin (virtual currency) coins are seen at La Maison du Bitcoin in Paris FILE PHOTO: Bitcoin (virtual currency) coins are seen in an illustration picture taken at La Maison du Bitcoin in Paris, France, May 27, 2015. Bitcoin raste Čudna reakcija tržišta na vijesti o Sjevernoj Koreji

Ukupno su američka kućanstva su drugom ovogodišnjem tromjesečju imala 12.840 milijardi dolara duga, što je za 552 milijardi dolara više nego godinu ranije, podaci su njujorške podružnice Feda.

Od toga je 4,8 posto loših kredita, isto kao i u prethodnom tromjesečju. Ipak, na oprez poziva podatak da se pogoršala naplativost duga po kreditnim karticama.

Lakši pristup kreditima omogućio je zajmoprimcima s nižim kreditnim rejtingom pristup kreditnim karticama, kaže Andrew Haughwouth. "Trenutno stanje nenaplativosti duga po kreditnim karticama moglo bi biti rani pokazatelj budućih trendova pa ćemo ga pažljivo do stupnja kada će njegov rast predviđati daljnje probleme potrošača", izjavio je.

Ukupna zaduženost američkih kućanstava sad je otprilike 14 posto iznad one nakon razduživanja izazvanog financijskom krizom 2007-2009. i dubokom recesijom, kada je bio prekinut 63-godišnji rastući trend njihove zaduženosti.

U drugom tromjesečju hipotekarnih zajmova u SAD-u bilo je izdano u vrijednosti od 8.690 milijardi dolara, odnosno 329 milijardi više nego lani. Studentskih kredita bilo je 1.340 milijardi dolara ili 85 milijardi više, a zajmova za automobile 1.190 milijardi vozila ili 55 milijardi više.

Heather Heyer Heather Heyer Posljednja poruka žrtve iz Charlottesvillea: 'Ako niste ogorčeni...' Kim Jong Un Silvije Tomašević Rješenje krize u Koreji ili raketama ili rušenjem režima Nasilni prosvjedi u Virginiji KAOS U VIRGINIJI Tko je Peter Cvjetanovic, mladi ekstremni student koji je obilježio nasilne prosvjede
Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    kad ste čuli da su amerikanci smanjivali svoju zaduženost? zaduživanje je američki recept, i sve je u redu dok novim prihodima pokrivate kredite. pojavom kine, indije, i drugih ekonomija, koje imaju realnu proizvodnju, a ne virtulanu (igre na burzi i ... prikaži još! prodavanje ideja, tj. magle investitorima, tj. ljudima sa pravim novcem), ovakva politika u gospodarstvu je osuđena na propast. amerikanac je jaka osoba za kredit, može on nositi. al nekad, pred 60 godina, u prosječnoj usa obitelji, radio je jedan, i zarađivao dovoljno za otplatu kredita za kuću, imalo se po dva auta, i moglo školovati djecu, odlazilo na izlete. danas rade oboje u obitelji, plus redovito dodatne poslove po cijele dan,e i jedva se otplaćuje kuća/stan, auto, a školovanje djece je sve više lutrija dobiti državnu stipendiju. tako da budućnost im nije svijetla, već je više pepeljasto siva. rusi, kinezi, indijci, i sve više ostalih zemalja, počeli su u međusobnoj trgovini izbjegavati dolar, što znači gubitak utjecaja amerike na novčane tokove, a sa svemoćnim dolarom amerika prestaje biti super sila, već ono što govore za rusiju, samo jaka regionalna sila. novi igrač je kina, koja će se sa indijom nadmetati u idućih 100 godina. mi ćemo se baviti rodnom ideologijom, integracijom nas domaćih među pridošle imigrante druge boje kože i uvjerenja, umjesto da je obratno.