Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSTVENIK GODINE

Rješavamo se velikog valutnog rizika kojeg nosi 70 posto duga u devizama

Premijer Plenković, Boris Vujčić i ministar financija Primorac sudjelovali su na manifestacija Dani eura u Zagrebu
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL
1/2
22.11.2022.
u 12:34

Konačna odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu među nominiranima je u 7. izboru Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika za gospodarstvenika i gospodarski događaj godine

Hrvatska kao najmlađa članica zaokružuje svoj europski put preuzimanjem eura i integracijom u šengenski prostor na desetu godišnjicu članstva u Europskoj uniji. Zamjena kune u euro logistički je, a i financijski najzahtjevnija operacija u ovoj godini te se jednokratni trošak konverzije procjenjuje na 0,5-1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno od 2,5 do 5 milijardi kuna.

Središnja banka objavila je kako bi troškovi kovanja novčića eura s hrvatskim motivima te tiskanja eurskih novčanica trebali stajati otprilike milijardu kuna, dok će ostale, rastezljivo, procijenjene troškove progutati banke, poduzetnici i država.

Na temelju iskustva zemalja koje su ranije uvele euro kao nacionalnu valutu, očekuje se da će se prilikom zamjene kune za euro vratiti oko 1,1 milijarda komada kovanica kune te više od 500 milijuna komada novčanica. Novčanica kune moći će se zamijeniti za eure u neograničenom roku, dok je za kovanice kune postavljen rok od tri godine. Uz spomenute jednokratne troškove vezane uz tiskanje novca i popratnu logistiku te nova softverska rješenja po tvrtkama, Hrvatska narodna banka navodi još i jednokratnu hrvatsku uplatu u kapital institucija Europske unije vrijednu od 1,5 do 2 posto hrvatskog BDP-a, koji bi ove godine prvi put mogao preskočiti vrijednost od 500 milijardi kuna!

Konsenzus je postignut

Sva relevantna istraživanja pokazuju da hrvatski građani, slično kao i sve značajnije političke stranke, podržavaju ulazak u eurozonu, tako da se Vlada Andreja Plenkovića i guverner Boris Vujčić mogu pohvaliti konsenzusom oko tog pitanja. Administracija u Bruxellesu također nije imala dilema oko dobrodošlice najmlađoj članici te je Hrvatskoj osigurala svu moguću političku, administrativnu i financijsku pomoć. Dvije trećine hrvatskih turista dolazi iz Europske unije što je bio dovoljno čvrst argument da ih se oslobodi troška mjenjačkih provizija.

Kad su hrvatski građani u pitanju, kod njih je postojao strah od inflacije i zloupotreba pri zaokruživanja cijena, ali inflacijskog straha oslobodila nas je, kao samoispunjavajuće proročanstvo, inflacija sama jer je i bez eura nagurala na visokih 13 posto. Odgovornost za inflaciju jednim dijelom ima i Europska središnja banka čije su tiskare posljednjih 14 godina radile prekovremeno, pa je višak kapitala stvorio balone na tržištu nekretnina, tržištima sirovina, pa i energenata, na što su se nadovezali pandemija te rat u Ukrajini.

Politički je stav domaćih vlasti kako je jednokratni trošak zamjene nacionalne valute eurom mala cijena u odnosu na dugoročne koristi koje će Hrvatska i njezino gospodarstvo, a posebno turizam, imati od eura.

Već smo profitirali

Kao članica ERM 2 tečajnog mehanizma i siguran kandidat za euro, Hrvatska je već profitirala tijekom pandemijske krize preko povoljnih kamata, stabilnog tečaja i poboljšanog kreditnog rejtinga. Inflacija bi se dogodila i da smo ostali vezani uz kunu kao što se danas još jačom silinom sručila na građane Madžarske, Poljske i Češke čije valute gube na vrijednosti. No, te zemlje imaju znatno niži udio duga u stranoj valuti nego što ga ima Hrvatska. Rumunjska i Bugarska imale su volju i želju ući u eurozonu, ali ih je vlastita politička nestabilnost usporila na tom putu. Podsjećamo, Hrvatska je u razdoblju kandidature za euro morala dokazati da može kontrolirati deficit i javni dug te imati stabilne tečaj, kamatne stope i cijene.

Najprije je 1. lipnja ove godine u Izvješću o konvergenciji Europske komisije i Europske središnje banke potvrđeno da Hrvatska ispunjava sve uvjete za euro, da bi na taj izvještaj 12. srpnja stigao i politički pečat, zajedno s odlukom da će tečaj po kojemu će se provesti konverzija biti isti tečaj iz ERM 2 tečajnog mehanizma, odnosno 7,5345 kuna za jedan euro.

Ulaskom u europodručje Hrvatska će se riješiti ogromnog valutnog rizika kojega ima zbog 70 posto ukupnog duga u devizama, što je bitno ograničavalo monetarnu samostalnost zemlje. Nestanak transakcijskih troškova druga je važna stavka - veliki dobitak za sve koji su prodavali ili kupovali eure, ali gubitak za mjenjačnice i bankare. Vjeruje se da će nakon ulaska u eurozonu banke izgubiti od 5 do 7 posto dosadašnjih prihoda, odnosno 1,1 milijardu kuna dobiti koliko su godišnje ostvarivali na trgovanju devizama. Poznavajući ih, one će to brzo nadoknaditi.

"Što je ekonomija manja i otvorenija to joj uvođenje eura više znači", kazao je guverner Boris Vujčić dok je premijer Andrej Plenković podcrtao kako se euro uvodi u interesu građana, gospodarstva i države u cjelini.

Kako glasovati?

Glasati možete putem SMS-a na broj 666 705 (upišite ključnu riječ GOSP te broj osobe/događaja kojoj dajete svoj glas. Npr. ako glasate za osobu pod rednim brojem 1, poruka glasi GOSP01).

Glasati možete i telefonskim pozivom na broj 060 888 300 (cijena 3,75 kn/0,50 € iz fiksne ili 5.05 kn/0,67 € iz mobilne mreže). Cijena SMS-a iznosi 3,72 kn / 0,49 ¤(uključen PDV). Glasati možete do 2. 12. 2022. do kraja dana. Operator usluga s dodanom vrijednosti: MOJ TELEKOM D.O.O., TRG KREŠIMIRA ĆOSIĆA 11, ZAGREB, MB 02497913, TEL. 01/3659-058

Glasati možete i putem portala vecernji.hr

Gospodarstvenik godine

Nikola Dujmović, SPAN d.d. - GOSP01
Gordan Kolak, Končar elektroindustrija d.d. - GOSP02
Pavao Vujnovac, Energia naturalis d.o.o. - GOSP03
Mate Rimac, Rimac Group d.o.o. - GOSP04
Željko Pavlin, HS produkt d.o.o. - GOSP05

Gospodarski događaj godine

Konačna odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu - GOSP06
Mjere za ublažavanje energetske krize - GOSP07
Rezultati turističke sezone - GOSP08
Borba protiv inflacije - GOSP09
Završetak preuzimanja Đuro Đaković holdinga – GOSP10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije