Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE 7. IZBOR

Biramo gospodarstvenika i gospodarski događaj godine: Stručni žiri nominirao najbolje. Čitatelji će izabrati glasanjem

Foto: Pixsell
1/7
17.11.2022.
u 10:03

Večernji list i Poslovni dnevnik ističu pozitivne primjere - izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh... i ukazuju na važnost gospodarstva

Stručni žiri izbora Gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine nominirao je pet najuspješnijih domaćih poduzetnika i menadžera kao i pet događaja koji su presudno utjecali na ovogodišnja gospodarska zbivanja. Sedmu godinu zaredom žiri sačinjavaju urednici i novinari najutjecajnijih izdavačkih i televizijskih kuća, kao i čelnici gospodarskih udruženja te dekani ekonomskih fakulteta četiriju najvećih sveučilišta u Hrvatskoj.

Uspjesi kao poticaj

Večernji list i Poslovni dnevnik kao najrelevantniji i najutjecajniji medijski brendovi s dugogodišnjom tradicijom, svjesni svoje uloge u društvu, pokrenuli su 2016. godine izbor Gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine. Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, željeli smo ukazati na vrlo važan segment ukupnosti društvenih zbivanja. Pogotovo u turbulentnim i kriznim vremenima kakvima svjedočimo treću godinu zaredom – od pojave pandemije koronavirusa do rata u Ukrajini. Gospodarstveni uspjesi i u takvim okolnostima poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te u konačnici i poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku.

Nakon nominacije od strane stručnog žirija, pet gospodarstvenika i gospodarskih događaja ponuđeno je na glasanje čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika. Glasati se može do 2. prosinca, do kraja dana putem telefonskog poziva, SMS-a ili na portalima vecernji.hr i poslovni.hr.

Među gospodarstvenicima ove su godine nominirani predsjednik Uprave vodeće ICT kompanije SPAN Nikola Dujmović, osnivač i direktor Rimac grupe Mate Rimac, predsjednik Uprave najveće privatne energetske i logističke kompanije Energia naturalis Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave proizvođača oružja HS produkt Željko Pavlin te predsjednik Uprave Končar elektroindustrije Gordan Kolak.

Od gospodarskih događaja godine, žiri je najviše bodova dao konačnoj odluci za ulazak Hrvatske u eurozonu, rezultatima ljetne turističke sezone, donošenju mjera za ublažavanje energetske krize, borbi protiv inflacije i završetku procesa preuzimanja Đuro Đaković holdinga iz Slavonskog Broda.

Gospodarstvenik i gospodarski događaj s najviše sakupljenih bodova bit će proglašeni pobjednicima po izboru čitatelja.

Pet osnovnih kriterija

Titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine po izboru stručnog žirija ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i gospodarski događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili pojava presudno i na pozitivan način utječu na gospodarska kretanja u zemlji, ali i mijenjaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu. Pri nominaciji i izboru žiri vodi računa o pet osnovnih kriterija: izvrsnosti u poslovanju, natprosječnim poslovnim rezultatima, uspješnom investicijskom projektu, otvaranju novih radnih mjesta te izvoznom uspjehu.

Prošle su godine po izboru čitatelja gospodarstvenicima proglašeni Silvio i Roberto Kutić te Izabel Jelenić iz Infobipa, dok se žiri odlučio za osnivače Nanobita Alana Suminu i Zorana Vučinića. Osim osnivača Nanobita i Infobipa, u kategoriji za gospodarstvenika godine još su bili nominirani Mate Rimac, osnivač Rimac automobila, Tomislav Car iz Infinuma te Marin Pucar, tadašnji predsjednik Uprave Podravke. U kategoriji gospodarski događaj godine u konkurenciji su bili ulazak Hrvatske u europski tečajni mehanizam, prerastanje Infobipa u kategoriju jednoroga, dogovor o novoj financijskoj omotnici EU i državne potpore za očuvanje radnih mjesta. Žiri se odlučio za ovo zadnje.

• Mislav Šimatović, Večernji list
• Vladimir Nišević,  Poslovni dnevnik
• Miodrag Šajatović, Lider
• Ljubica Gatarić,  Večernji list
• Darko Bičak, Poslovni dnevnik
• Marija Brnić,  Poslovni dnevnik
• Željko Kardum,HTV
• Boris Mišević, RTL
• Marko Biočina, Nova TV
• Ivan Hrstić,  N1 televizija
• Saša Ćeramilac, Aljazeera
• Luka Burilović, predsjednik HGK
• Irena Weber,  glavna direktorica HUP-a
• Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista
• Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku
• Saša Drezgić, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
• Vinko Muštra, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu
• Sanja Sever Mališ, dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Nikola Dujmović, SPAN d.d.

Gordan Kolak, Končar elektroindustrija d.d.

Pavao Vujnovac, Energia naturalis d.o.o.

Mate Rimac, Rimac Group d.o.o

Željko Pavlin, HS produkt d.o.o.

1. Konačna odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu

2. Mjere za ublažavanje energetske krize

3. Rezultati turističke sezone

4. Borba protiv inflacije

5. Završetak preuzimanja Đuro Đaković holdinga

 

Glasati možete putem SMS-a na broj 666 705 (upišite ključnu riječ GOSP te broj osobe/događaja kojoj dajete svoj glas. Npr. ako glasate za osobu pod rednim brojem 1, poruka glasi GOSP01). Cijena SMS-a iznosi 3,72 kn / 0,49 ¤(uključen PDV). Glasati možete i telefonskim pozivom na broj 060 888 300 (cijena 3,75 kn/0,50 € iz fiksne ili 5.05 kn/0,67 € iz mobilne mreže). Glasati možete do 2. 12. 2022. do kraja dana. Operator usluga s dodanom vrijednosti: MOJ TELEKOM D.O.O., TRG KREŠIMIRA ĆOSIĆA 11, ZAGREB, MB 02497913, TEL. 01/3659-058

 

Komentara 27

PA
Pahor
11:04 17.11.2022.

Koliko se sjecam Kolaka, jedini njegov uspjeh je podmetati suparnicima i izvoljevati bijesne gliste. Onda sa svega nekoliko poteza nanese tesku stetu firmi u kojoj radi, pa ode dalje. A u CV upise jos jednu recku. Ima ih podosta

DU
Deleted user
10:57 17.11.2022.

Sigurno će bit izabran Škugor iz INE......ili njegov čača, nema ko drugi.

BS
Blue_shirt
11:04 17.11.2022.

Rada Skugor, osnovala kompaniju za 20.000 kn, ostvarila promet od visr stotina milja kuna, dobit preko 50% isplatila osnivacu (sebi) i ugasila tvrtku. Ako to nije poduzetnik godine, ne samo u RH nego u cijeloj EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije