Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZNATA IMENA ŽIRIJA

Tko bira gospodarstvenika i gospodarski događaj godine

Zagreb: Dodjela nagrade Večernjeg lista "Gospodarstvenik i gospodarski događaj 2021. godine
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
14.11.2022.
u 09:21

Renomirani novinari i urednici te vodeći ekonomski stručnjaci i znanstvenici vodit će računa o pet osnovnih kriterija: izvrsnosti u poslovanju, natprosječnim poslovnim rezultatima, uspješnosti investicijskog projekta, otvaranju novih radnih mjesta te o izvoznom uspjehu

Večernji list i Poslovni dnevnik kao najrelevantniji i najutjecajniji medijski brendovi s dugogodišnjom tradicijom, svjesni svoje uloge u društvu, ove godine organiziraju sedmi izbor gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine. Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a time i radnih mjesta, želi se stvoriti novi pogled na društvena zbivanja u Hrvatskoj i potaknuti pozornost javnosti na izvrsnost. Gospodarstveni uspjesi velikih i na tržištu dokazanih poslovnih sustava poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te u konačnici i poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku.

Nominacije za pet najboljih

Stručni žiri pred kojim stoje dva važna zadatka - izbor gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine, ali i nominiranje pet najboljih gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja, koji će biti ponuđeni na glasanje čitateljima, renomirani su novinari i urednici te vodeći ekonomski stručnjaci i znanstvenici.

Na čelu žirija je Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista. Njegova kolegica Ljubica Gatarić jedna je od najupućenijih gospodarskih novinara u Hrvatskoj koja osobno poznaje većinu nominiranih poduzetnika, a izvjesno je da je bila svjedok nastanka i razvoja brojnih tvrtki čiji se čelnici natječu za laskavu titulu. Poslovni dnevnik, najrelevantnije dnevne poslovne novine u Hrvatskoj, predstavljat će glavni urednik Vladimir Nišević te novinari Marija Brnić i Darko Bičak. Ivan Hrstić urednik je gospodarstva na utjecajnoj regionalnoj televiziji N1. Saša Ćeramilac dugogodišnji je televizijski i radijski novinar i urednik. Trenutačno mu je matična redakcija globalna kabelska televizija Al Jazeera.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U žiriju su i Željko Kardum, nekadašnji glasnogovornik Zagrebačke burze, danas gospodarski komentator na Hrvatskoj radioteleviziji, Boris Mišević, reporterska perjanica RTL-a, s velikim iskustvom u gospodarskom novinarstvu, Marko Biočina, vrsni gospodarski novinar i urednik, odnedavno član tima središnje informativne emisije Nove TV, gdje najčešće prati gospodarske, energetske i financijske teme.

Pozitivan utjecaj

Članovi žirija su i čelnici strukovnih gospodarskih udruga, sveučilišni profesori i dekani ekonomskih fakulteta u Hrvatskoj. Luka Burilović je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), a Irena Weber glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Članovi žirija su i dekani ekonomskih fakulteta u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, izv.prof.dr.sc. Sanja Sever Mališ, izv.prof.dr.sc. Vinko Muštra, prof.dr.sc. Boris Crnković i prof.dr.sc. Saša Drezgić te predsjednik Hrvatskog društva ekonomista prof.dr.sc. Ljubo Jurčić.

Titulu gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili pojava presudno i na pozitivan način utječu na gospodarska kretanja u Hrvatskoj, ali i mijenjaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu. Pri nominaciji i izboru žiri će voditi računa o pet osnovnih kriterija: izvrsnosti u poslovanju, natprosječnim poslovnim rezultatima, uspješnom investicijskom projektu, otvaranju novih radnih mjesta te o izvoznom uspjehu.

Svaki član žirija predlaže po pet gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja koji su obilježili 2022. godinu, a titulu će ponijeti osoba odnosno događaj s najvećim brojem bodova. Pet gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja s najvećim brojem bodova žirija bit će ponuđeni na glasanje i čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

VIDEO: Plenković u intervjuu za njemačke ugledne novine: Želim da Hrvatska postane energetsko regionalno čvorište

Komentara 2

DU
Deleted user
13:12 15.11.2022.

Inače jako relevantan žiri. Imaju se pohvaliti sa svojim velikim gospodarskim uspjesima. Od Klarića pa na dalje. Haha

DA
dariozgzg
15:23 14.11.2022.

Hoće li gospodarstvenik godine biti Pavao Vujnovac ili netko iz njegove ekipe koja je u kontroverznoj dokapitalizaciji Dalekovoda d.d. izvlastila 7.700 malih dioničara i zbog koga se država odrekla 50mijijuna kuna uloženih preko HBOR-a u Dalekovod te zbog koga su se također mirovinski fondovi odrekli nekoliko desetaka milijuna kuna novca za naše i vaše mirovine??? Dobro došli u "Lijepu našu"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije