Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanje u Brodotrogiru

Restrukturiranje gotovo, ide 300 otkaza?

Brodotrogir
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
07.04.2018.
u 18:29

Plaće se smanjuju, za veljaču su kasnile, pa je u Brodotrogiru sumorno ozračje

U Brodotrogiru strahuju zbog mogućih 300 otkaza od ukupno 800 zaposlenih, plaće se smanjuju, za veljaču su kasnile, pa je u sumornom ozračju održana tematska sjednica trogirskog Gradskog vijeća, sazvana u povodu posljednjeg dana petogodišnjeg programa restrukturiranja Brodotrogira na kojoj je bio i Danko Končar, vlasnik najvažnijeg trogirskog gospodarskog subjekta.

Zabrinuti radnici

Iako su radnici, zabrinuti za opstanak tvrtke, pokrenuli potpisivanje peticije za opstanak trogirske brodogradnje, koju su jučer Trogirani masovno potpisivali pa tvrde da su prikupili više tisuća potpisa, Danko Končar, govoreći na sjednici Gradskog vijeća, naglasio je kako opstanak brodogradilišta uopće nije upitan. Restrukturiranje je završeno, u knjizi narudžbi ima osam ugovorenih brodova, ali istaknuo je svoje nezadovoljstvo odnosom radnika prema poslu. Kaže kako je rad neefikasan, za što je djelomice kriva i uprava.

– Prije pet godina, kada smo ušli u škver, u škveru ništa nije radilo, ni jedan jedini ugovoreni posao nije postojao, a danas je škver popunjen poslom. Postoje problemi, ali škver ima ugovorenih osam brodova pa je govoriti o zatvaranju apsolutno netočno. Ta razmišljanja ne stoje, činjenice govore suprotno! – rekao je Končar trogirskim vijećnicima.

Tamo je predviđena industrijska zona i tamo će biti industrija, bez obzira na to hoće li se graditi veliki brodovi ili servisirati jahte. Končar je u Brodotrogir uložio 300 milijuna kuna i radnici su svjesni da je spasio tvrtku od propadanja, ali ističu kako je to većim dijelom išlo za uslužne djelatnosti i marinu te je bilo nedovoljno. Što se tiče ugovorenih brodova, ističu kako je riječ o manjim plovilima. Drže kako se škverom loše upravljalo. Mario Juranović, gradski vijećnik i radnik Brodotrogira, rekao je kako je problem što u tvrtki ima puno menadžera koji su dosta plaćeni, radnika koji su na bolovanju, ali kod kuće rade i dosta političkih uhljeba.

– Ima tu 150-200 ljudi koji su uteg, tumor ovog škvera. Oni su u tih pet godina trebali odstraniti taj tumor da bi ostali normalni radnici mogli raditi i primati plaće – poručio je Juranović.

Škver mora opstati

Gradonačelnik Ante Bilić zadovoljan je što je vlasnik potvrdio opstanak Brodotrogira. Ocijenio je kako je proteklih godina dijalog s njim bio loš, ali ovom sjednicom to se popravilo. – Brodogradnja je najvažnija gospodarska grana u Trogiru, škver puni trećinu proračuna. Drago mi je što smo se složili u najvažnijem. Interes Ministarstva, vlasnika, radnika i Grada je da škver opstane – rekao je Bilić.

Radnici Brodotrogira nisu uvjereni da Končar želi zadržati brodogradnju. Zato su i pokrenuli potpisivanje peticije koju nisu prekinuli unatoč njegovim tvrdnjama da mu ne pada na pamet gasiti škver. Kao primjer lošeg poslovanja navode da se ljude tjeralo, odnosno stimuliralo da rade popodne s nagradom od 2000 kuna, a nije bilo materijala ni opreme za rad. Rad u škveru je neefikasan, slaže se Končar, a menadžment, uključujući i upravu, jedan je od glavnih krivaca, rekao je. – Ja sam glavni krivac – istaknuo je Končar i kazao kako mu je jedan naručitelj rekao: “Ako mi drugi brod budeš radio kao prvi, gdje ti pola radnika puši, a druga polovica koristi mobilne telefone, neću ti dati posao.” Sindikati se ne slažu da su radnici najodgovorniji za stanje u firmi. Plaće su od Nove godine smanjene, stalno se dijele otkazi, upozoravaju. – Tko misli da može kvalitetnije raditi ovaj posao, rado ću mu ga prepustiti – poručio je Končar.

Komentara 8

WI
wice
21:54 07.04.2018.

Namjerno odugovlači sa završetkom novogradnje kako bi plačao penale i progladio stečaj. Unaprijed se znaju kupci za penamjenjeno zemljište. Živi bili pa vidjeli. Običan perač Putinove love.

AN
anajed
20:15 07.04.2018.

A tko može u Hrvatskoj opstat uz ovakovu radnu snagu. Prije je država dozvolila da radnici budu pokradeni. a sad imamo radnu snagu ubi boze. Ravnotežu može samo dobiti da uvezemo radnu snagu koja će radit a poslodavci su se valjda opametili, a Morat će i radna snaga ako želi raditi.

KA
kalafat123
23:38 07.04.2018.

Nakon 5 godina od kada je "Kralj brodogradnje" anektirao Brodotrogir on konstatira da u škveru ima organizacijskih cijelina koje pored rukovoditelja imaju samo jednog djelatnika i da oboje "ne radi ništa" (viditi veliki interviju u "Jutarnjem"). Za nerad okrivjuje radnike i pita se gdje je sindikat. I "crveni" i "plavi" sindikat korumpirao je i eutanazirao "kraljev" agent Mateo Tramontana, prijašnji i sadašnji (stvarni) direktor škvera, mnogo prije "aneksije". Nakon što je "Kralj" otpustio 300 radnika u prvom naletu, oba sindikalna povjerenika dobila su masne sinekure na kojima "NE RADE NIŠTA".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije