Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Restrukturiranje gotovo, ide 300 otkaza?

Plaće se smanjuju, za veljaču su kasnile, pa je u Brodotrogiru sumorno ozračje
07. travnja 2018. u 18:29 8 komentara 1035 prikaza
Brodotrogir
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

U Brodotrogiru strahuju zbog mogućih 300 otkaza od ukupno 800 zaposlenih, plaće se smanjuju, za veljaču su kasnile, pa je u sumornom ozračju održana tematska sjednica trogirskog Gradskog vijeća, sazvana u povodu posljednjeg dana petogodišnjeg programa restrukturiranja Brodotrogira na kojoj je bio i Danko Končar, vlasnik najvažnijeg trogirskog gospodarskog subjekta.

U Brodosplitu porinut brod 'Novogradnja 540', obalni ophodni brod Ratko Bošković Iz neuspjeha jedne strategije rađa se nova prilika za brodogradnju

Zabrinuti radnici

Iako su radnici, zabrinuti za opstanak tvrtke, pokrenuli potpisivanje peticije za opstanak trogirske brodogradnje, koju su jučer Trogirani masovno potpisivali pa tvrde da su prikupili više tisuća potpisa, Danko Končar, govoreći na sjednici Gradskog vijeća, naglasio je kako opstanak brodogradilišta uopće nije upitan. Restrukturiranje je završeno, u knjizi narudžbi ima osam ugovorenih brodova, ali istaknuo je svoje nezadovoljstvo odnosom radnika prema poslu. Kaže kako je rad neefikasan, za što je djelomice kriva i uprava.

– Prije pet godina, kada smo ušli u škver, u škveru ništa nije radilo, ni jedan jedini ugovoreni posao nije postojao, a danas je škver popunjen poslom. Postoje problemi, ali škver ima ugovorenih osam brodova pa je govoriti o zatvaranju apsolutno netočno. Ta razmišljanja ne stoje, činjenice govore suprotno! – rekao je Končar trogirskim vijećnicima.

Tamo je predviđena industrijska zona i tamo će biti industrija, bez obzira na to hoće li se graditi veliki brodovi ili servisirati jahte. Končar je u Brodotrogir uložio 300 milijuna kuna i radnici su svjesni da je spasio tvrtku od propadanja, ali ističu kako je to većim dijelom išlo za uslužne djelatnosti i marinu te je bilo nedovoljno. Što se tiče ugovorenih brodova, ističu kako je riječ o manjim plovilima. Drže kako se škverom loše upravljalo. Mario Juranović, gradski vijećnik i radnik Brodotrogira, rekao je kako je problem što u tvrtki ima puno menadžera koji su dosta plaćeni, radnika koji su na bolovanju, ali kod kuće rade i dosta političkih uhljeba.

– Ima tu 150-200 ljudi koji su uteg, tumor ovog škvera. Oni su u tih pet godina trebali odstraniti taj tumor da bi ostali normalni radnici mogli raditi i primati plaće – poručio je Juranović.

Škver mora opstati

Gradonačelnik Ante Bilić zadovoljan je što je vlasnik potvrdio opstanak Brodotrogira. Ocijenio je kako je proteklih godina dijalog s njim bio loš, ali ovom sjednicom to se popravilo. – Brodogradnja je najvažnija gospodarska grana u Trogiru, škver puni trećinu proračuna. Drago mi je što smo se složili u najvažnijem. Interes Ministarstva, vlasnika, radnika i Grada je da škver opstane – rekao je Bilić.

IMA 3 OD 5 DOMAĆIH ŠKVEROVA Kralj brodogradilišta: Danko Končar nakon Brodotrogira kupio i 3. maj i Uljanik Brodotrogir dug 183 metra Brodotrogir završio opremanje tankera vrijedno 30 milijuna dolara brodotrogir Veliki dan za brodogradilište Tanker Brodotrogira vrijedan 45 milijuna dolara porinut u more

Pola radnika puši, druga polovica telefonira

Radnici Brodotrogira nisu uvjereni da Končar želi zadržati brodogradnju. Zato su i pokrenuli potpisivanje peticije koju nisu prekinuli unatoč njegovim tvrdnjama da mu ne pada na pamet gasiti škver. Kao primjer lošeg poslovanja navode da se ljude tjeralo, odnosno stimuliralo da rade popodne s nagradom od 2000 kuna, a nije bilo materijala ni opreme za rad. Rad u škveru je neefikasan, slaže se Končar, a menadžment, uključujući i upravu, jedan je od glavnih krivaca, rekao je. – Ja sam glavni krivac – istaknuo je Končar i kazao kako mu je jedan naručitelj rekao: “Ako mi drugi brod budeš radio kao prvi, gdje ti pola radnika puši, a druga polovica koristi mobilne telefone, neću ti dati posao.” Sindikati se ne slažu da su radnici najodgovorniji za stanje u firmi. Plaće su od Nove godine smanjene, stalno se dijele otkazi, upozoravaju. – Tko misli da može kvalitetnije raditi ovaj posao, rado ću mu ga prepustiti – poručio je Končar.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
  • wice:

    Namjerno odugovlači sa završetkom novogradnje kako bi plačao penale i progladio stečaj. Unaprijed se znaju kupci za penamjenjeno zemljište. Živi bili pa vidjeli. Običan perač Putinove love.

  • anajed:

    A tko može u Hrvatskoj opstat uz ovakovu radnu snagu. Prije je država dozvolila da radnici budu pokradeni. a sad imamo radnu snagu ubi boze. Ravnotežu može samo dobiti da uvezemo radnu snagu koja će radit a poslodavci su se ... prikaži još! valjda opametili, a Morat će i radna snaga ako želi raditi.

  • kalafat123:

    Nakon 5 godina od kada je "Kralj brodogradnje" anektirao Brodotrogir on konstatira da u škveru ima organizacijskih cijelina koje pored rukovoditelja imaju samo jednog djelatnika i da oboje "ne radi ništa" (viditi veliki interviju u "Jutarnjem"). Za nerad okrivjuje radnike ... prikaži još! i pita se gdje je sindikat. I "crveni" i "plavi" sindikat korumpirao je i eutanazirao "kraljev" agent Mateo Tramontana, prijašnji i sadašnji (stvarni) direktor škvera, mnogo prije "aneksije". Nakon što je "Kralj" otpustio 300 radnika u prvom naletu, oba sindikalna povjerenika dobila su masne sinekure na kojima "NE RADE NIŠTA".