Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRANA IZVANA

Rekordan uvoz mlijeka i svinjskih polovica

svinjske polovice
Foto: Žarko Bašić/Poslovni dnevnik/PIXSELL
01.02.2014.
u 11:30

Na velik uvoz svinjetine utjecalo je smanjenje domaće proizvodnje. Na vrhu top-liste uvezenog mesa svinjske su polovice

Mlijeko i prerađevine te sve vrste svinjskog mesa top su proizvodi koji su do kraja rujna 2013. zabilježili enorman rast u odnosu na količine koje su uvezene u istom razdoblju godinu dana prije. Prema preliminarnim podacima grupacije Croatiastočar, u prvih devet mjeseci 2013. mlijeka i mliječnih proizvoda uvezeno je 135,4 tisuće tona, dok je u istom razdoblju 2012. uvoz iznosio samo 74,7 tisuća tona. Vrijednosno je lani naspram 2012. uvoz mlijeka bio skuplji 72 posto. Dominira uvoz svježeg sirovog mlijeka: u prvih devet mjeseci prošle godine uvezena je 80,1 tisuća tona, dok je godinu dana prije uvoz dosegnuo 21,6 tisuća tona. Uz svježe sirovo mlijeko zabilježen je velik skok na uvozu maslaca (36%), tvrdih sireva (32%) te ugušćenih i mlijeka u prahu, na godišnjoj razini količinski ih je uvezeno 28 posto više.

Posljedice recesije

Velikom lanjskom uvozu mlijeka i mliječnih proizvoda kumovalo je alarmantno stanje na domaćim farmama, gdje se dogodilo nezapamćeno urušavanje proizvodnje, odnosno otkupa mlijeka. Prema inventuri Hrvatske poljoprivredne agencije u 2013. ukupno je otkupljeno samo 503,6 milijuna kilograma mlijeka. Takva razina posljednji je put zabilježena 2002. Taj podatak svjedoči o dramatičnom urušavanju sektora u koji su proteklih godina investirana znatna sredstva. No recesija, nelikvidnost i niska otkupna cijena ostavile su teške posljedice i dvojbu hoće li se proizvodnja mlijeka ikad oporaviti i vratiti na rekord iz 2009., kada je otkupljeno 675 milijuna kilograma mlijeka.

Do kraja rujna 2013. uvoz svih vrsta mesa iznosio je 68,9 tisuća tona i bio je 22 posto veći u odnosu na uvoz na kraju rujna 2012. Od te količine na svinjetinu se odnosi 44,9 tisuća tona, što je naspram 2012. 24 posto više. Na velik uvoz svinjetine utjecalo je i smanjenje domaće proizvodnje jer je lani samo u trećem kvartalu u klaonicama obrađeno 25.000 tona manje nego u istom razdoblju 2012.

Uvozimo i više ovčetine

Po kategorijama, vrh liste drže svinjske polovice kojih su do kraja rujna 2012. uvezene samo 132 tone, a u istom razdoblju 2013. čak 4331 tona. Visok rast bilježi i svježa svinjska “konfekcija” uz rast od 35 posto, na 13,5 tisuća tona. Dijelom je riječ o uvozu za proizvodnju pršuta i ostaloga suhomesnatog asortimana, ali i o uvozu za maloprodaju u trgovačkim lancima. Znatno je rastao i uvoz ovčjeg mesa, sa 1000 na 2092 tone, te puretine, gdje je između dva rujna uvoz uvećan sa 1102 na 2654 tone.

Komentara 7

LU
lutomirski
09:25 02.02.2014.

sa ovcetinom to nije istina, ja kad narucim u restoranu, uvijek kazu da je to sa PAGA..

LU
lutomirski
09:20 02.02.2014.

znaci nisu u stanju 20 godina HR da imaju svoju produkciju svinja, i tako je sa svim drugim stvarima, onda nemojte svaki dan lupetati po novinama mi ovo mi ono i nekakve brojke lazne objavljivati, nece nikada biti domace produkcije,, a neznam kako onda izgleda budget...

CV
cvijece
14:01 02.02.2014.

Puretina iz Italije,piletina iz Brazila,riba iz Patagonije,razna perad iz Madžarske...pršuti samo za odabrane od domaćih svinja,za ostale od uvezenih pajceka tko zna otkuda,ja u Istri i Dalmaciji ne vidjeh baš neke svinje na paši,a vi ?A domaćeg " pršuta" i i "pancete" kao u priči.Isto je sa kravama,ovcama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije