Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvih devet mjeseci 2021

Poslovni rezultati Adrisa, Atlantica i Kraša veći i od onih u 2019.

Emil Tedeschi
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
29.10.2021.
u 12:44

Kraš grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit od 34,1 mil. kuna, 29,5% više u odnosu na isto razdoblje lani.

Atlantic Grupa u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila je neto dobit od 399,8 milijuna kuna, što je uz isključenje jednokratnih stavki 13,9% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavljeno je u financijskom izvješću Atlantic Grupe na Zagrebačkoj burzi.

Adris kao prije pandemije

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 667,8 milijuna kuna, što je bez jednokratnih stavki 6,2% više, a ukupni prihod 4,29 milijardi kuna ili 9,4% više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Prihod od prodaje iznosio je 4,25 milijardi kuna, a lani u istom razdoblju 3,88 milijardi kuna. U odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, kada je Atlantic ostvario rekordan rezultat, prihodi od prodaje rasli su 10,1%.Predsjednik uprave Atlantica Emil Tedeschi kaže kako s odličnim prodajnim rezultatima vlastitih i principalskih brendova, rast bilježe sva poslovna i gotovo sva distribucijska područja, zahvaljujući boljoj epidemiološkoj situaciji na svim tržištima, popuštanju mjera za suzbijanje pandemije te značajno boljoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj u odnosu na prethodnu godinu.

– Unatoč neizvjesnosti razvoja pandemije i nizu izazova pred nama, nastavljamo s planiranim investicijama, među kojima se ističu ulaganja u tehnologiju u Atlantic Štarku, nove oblike pakiranja i redizajn Cedevite te u novu tvornicu Argete u okolici Varaždina – komentirao je Tedeschi. Riječ je o investiciji ukupne vrijednosti od više od 50 milijuna eura, a realizacijom svih faza projekta planirano je otvaranje i do 150 novih radnih mjesta. Adris grupa ostvarila je rezultate gotovo na pretpandemijskoj razini. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 1,065 milijardi kuna, 3% manje nego 2019. Neto dobit iznosi 605 milijuna kuna, a ukupni konsolidirani prihod 4,51 mlrd. kuna, 23% više u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. Prihod od prodaje robe i usluga iznosi 4,18 mlrd. kuna i 25% je veći nego 2020. Turistički dio Grupe ostvario je prihode od 1,2 mlrd. kuna, što je 79% prihoda ostvarenih u 2019. EBITDA je 601 mil. kuna, 85% ostvarenja u 2019., a neto dobit 360 mil. kuna. Croatia osiguranje ima konsolidiranu neto dobit od 320 mil. kuna, što je rast od 9%. U devet mjeseci 2021. Cromaris prodao je 9245 t ekvivalenta svježe ribe, 17% više nego u istom razdoblju lani. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 19%. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 52 mil. kuna, što je rast od 26%, a neto dobit 12,3 mil. kuna.

I u Krašu zadovoljni

– U trećem tromjesečju konsolidirani neto rezultat Adris grupe za 14% je veći od usporedivog razdoblja 2019. – rekao je predsjednik uprave Adrisa Marko Remenar. No iako je osjetan povratak uobičajenim poslovnim aktivnostima, i dalje posluju u okolnostima povećanih neizvjesnosti i naglašenih rizika uzrokovanih, primarno, pandemijom. Kraš grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit od 34,1 mil. kuna, 29,5% više u odnosu na isto razdoblje lani. Konsolidirani prihodi grupe iznose 759,2 milijuna kuna ili 7,5% više. Prihodi od prodaje iznose 744 milijuna kuna. Na domaćem tržištu porasli su 12%, na 408,2 milijuna, a na inozemnom 9,7%, na 335,8 milijuna kuna. – Zadovoljni smo rezultatima Kraš grupe nakon trećeg kvartala 2021., jer smo dobili potvrdu stabilnog rasta koji je proizašao iz zalaganja svih koji su uključeni u radni proces – kazao je predsjednik uprave Kraša Slavko Ledić, uvjeren kako će tvrtka cijelu 2021. zaključiti odličnim rezultatima i potvrditi lidersku poziciju u domaćoj konditorskoj industriji u 110. godini postojanja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije