Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozitivni trendovi

Hrvatskom telekomu prihodi rasli zahvaljujući rastu mobilnih usluga

Kostas Nebis
Hrvatski Telekom
28.10.2021.
u 08:30

U prvih devet mjeseci ove je godine HT ostvario rast uz povećanje ukupnih konsolidiranih neto prihoda za 34 milijuna kuna, odnosno 0,6 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2020.

Hrvatski telekom zaključio je prvih devet mjeseci 2021. u pozitivnom tonu s dobrim poslovnim rezultatima i rastom prihoda koji je ponovno doveo do snažnog rasta EBITDA-e nakon najmova, izvijestili su iz kompanije te dodali kako je održavanjem plana ulaganja osiguran nastavak pozitivnih trendova i solidan poslovni zamah.

Manja neto dobit

U prvih devet mjeseci ove je godine HT ostvario rast uz povećanje ukupnih konsolidiranih neto prihoda za 34 milijuna kuna, odnosno 0,6 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2020. Prihodi su im, ističu, rasli ponajprije zahvaljujući većim prihodima od mobilnih telekomunikacija koji su bili veći 259 milijuna kuna, odnosno 10,6 posto, na koje su djelomično utjecali prihodi od sistemskih rješenja, a što je rezultat usredotočenosti na poslove s visokim maržama i sezonskih učinaka. Ako se isključi doprinos Optima Telekoma u trećem tromjesečju 2020. odnosno 67 milijuna kuna, rast prilagođenih neto prihoda u 2021. iznosio bi 101 milijun kuna, odnosno 1,9 posto.

EBITDA nakon najmova također je zabilježila rast od 132 milijuna kuna, odnosno 6,4 posto, u prvih devet mjeseci 2021., što je rezultat rasta HT Grupe u Hrvatskoj za 6,3 posto i Crnogorskog Telekoma za 7,3 posto. Marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 39,7 posto.

Neto dobit bila je 460 milijuna kuna manja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U posljednjih šest godina ulaganja su iznosila više od 10 milijardi kuna, pri čemu je HT ulagao više nego ostatak tržišta zajedno, stoji u priopćenju HT-a. Pritom se amortizacija na tromjesečnoj osnovi smanjila, dok je neto dobit 2,5 puta veća u odnosu na prethodno tromjesečje, odnosno veća je za 295 milijuna kuna. Iako je okruženje i dalje zahtjevno, poboljšali smo svoje izglede za 2021. te očekuju nisko jednoznamenkasto smanjenje prihoda i srednje jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova u usporedbi s 2020., stoji u priopćenju. Dok bi 1,6 milijardi kuna trebala iznositi kapitalna ulaganja. Kad je riječ o regionalnom širenju, HT će nastaviti pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za akvizicije. U ovih devet mjeseci, HT je sudjelovao na javnoj dražbi za 5G frekvencijski spektar te u njega uložio 130 milijuna kuna, čime su osvojili najveći udio spektra, ustvrdili su u izvješću.

Ulaganje u optiku

Usto su usredotočeni na izgradnju svoje optičke infrastrukture te su, kažu u izvješću, dodatno proširili fiksnu mrežu i FTTH-om pokrili više od 435.000 kućanstava, što je povećanje od čak 34 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Krajem trećeg tromjesečja HT optička pristupna mreža (FTTx) bila je dostupna za ukupno 597.000 kućanstava što je rast od 26 posto u odnosu na 2020. godinu.

HT je u prvih devet mjeseci 2021. isplatio dividendu od 8 kuna, ili u ukupnom iznosu od 640,3 milijuna kuna.

– I ove smo godine nastavili s pozitivnim razvojem poslovanja i to zahvaljujući dobrom poslovnom zamahu i boljim operativnim rezultatima, dodatno smo ojačali svoj vodeći položaj u svim dijelovima poslovanja – izjavio je u povodu objave poslovnih rezultata Kostas Nebis, predsjednik uprave HT-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije