Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija „Hrvatska kakvu trebamo“

Poljoprivreda za 21. stoljeće: Uz EU fondove i nove tehnologije do veće proizvodnje

Hrvatska kakvu trebamo
Foto: Promo
28.09.2017.
u 16:12

Hotel Esplanade, 4. listopada 2017., od 9.30 do 14 sati

Projekt Večernjeg lista „Hrvatska kakvu trebamo“ idući tjedan, 4. listopada, dobit će svoj nastavak kroz konferenciju „Poljoprivreda za 21. stoljeće“ – koja za cilj ima odgovoriti na pitanje kakva je budućnost poljoprivrede u Hrvatskoj. Večernji list ovaj put konferenciju provodi uz podršku svog specijaliziranog poljoprivrednog portala Agrobiz.hr.

Kako potaknuti modernu i održivu proizvodnju uz bolje korištenje izdašnih EU fondova te uvođenje novih tehnologija i osiguranje usjeva, koji su načini udruživanja poljoprivrednika mogući i provedivi te što je potrebno napraviti da se dvije ključne gospodarske grane; proizvodnja hrane i turizam bolje povežu, samo su neke od tema koje želimo otvoriti.

Na konferenciju je potvrđen dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, a na naša pitanja odgovore će, kroz predavanja i tri panela, ponuditi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, sa suradnicima, kao i predstavnici Ministarstva za regionalni razvoj i fondove EU, HAMAG BICRO-a, Croatia osiguranja, te uglednici iz prerađivačkog sektora poput Podravke kao i predstavnici obiteljskih poljoprivrednih proizvođača.

Hrvatska je od ulaska u EU postala dio velikog tržišta od preko 500 milijuna potrošača, a kroz novu financijsku perspektivu i programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike dobila mogućnost podizanja svoje konkurentnosti, te ostvarivanja ciljevi među kojima se ističu: osiguranje okolišno-održive proizvodnje, te opskrba potrošača zdravstveno ispravnom i sigurnom hranom.

Među ostalim tu je i briga o očuvanju ruralnih krajeva te unapređivanje životnog standarda ljudi koji žive u ruralnim sredinama. ZPP ima proračun koji čini više od 40% ukupnog zajedničkog budžeta EU koji iznosi preko 58 milijardi eura. Hrana je u EU postala jeftina, tržište je puno velikih količina kvalitetne i vrlo raznolike hrane, a potrošači imaju izbor, kvalitetu i cijenu. Kako se u tome snalaze hrvatski poljoprivrednici i što je potrebno napraviti da se stvari pokrenu na bolje dio je odgovora koje želimo dobiti na ovoj konferenciji.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije