Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neočekivana promjena

Piëch odlazi, Volkswagen vode sindikati

Martin Winterkorn
Foto: Reuters/PIXSELL
28.04.2015.
u 06:30

Iako je sukob između Piëcha i Winterkorna naizgled završio Piëchovim porazom, tamošnji promatrači tvrde da su ustvari obojica izgubili

Iza Volkswagena (VW) dramatičan je vikend koji je označila ostavka predsjednika kompanije Ferdinanda Piëcha i čime je završila jedna era.

Iako je još krajem tjedna u njemačkim medijima pomirljivo tvrdio da je s izvršnim direktorom Martinom Winterkornom postigao dogovor o daljnjoj suradnji, tijekom vikenda do Nadzornog odbora došle su informacije kako je Piëch sa šefom Porschea Matthiasom Müllerom dogovorio da on preuzme čelo VW-a. Članovi NO-a iz redova sindikata i pokrajine Donje Saske, u kojoj je sjedište VW-a, odlučili su da je bilo dosta Piëchovih spletki. S predsjednikom su se susreli u zračnoj luci Braunschweig i dali mu ultimatum – ili će sam dati ostavku ili će biti smijenjen na sjednici NO-a, piše Reuters. Unuk osnivača kompanije i začetnika legendarne "bube" odlučio se za prvu opciju.

Na mjestu predsjednika privremeno ga je zamijenio Berthold Huber, bivši čelnik moćnog sindikata IG Metall. Iako je sukob između Piëcha i Winterkorna naizgled završio Piëchovim porazom, tamošnji promatrači tvrde da su ustvari obojica izgubili, a sindikati su ojačali svoju poziciju unutar najvećeg europskog proizvođača automobila.

– Ništa se u VW-u ne može napraviti bez sindikata – to je jednostavna, ali tužna istina. Winterkorn je pobijedio u ovoj bitki, ali vrlo vjerojatno po cijenu da postane još ranjiviji na utjecaj sindikata tvrdi Jürgen Pieper, analitičar Bankhaus Metzlera.

 >>VW Golf opet najprodavaniji u Europi, na drugom mjestu Ford Fiesta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije