Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hrvatskoj puno veće diskrecijsko pravo u odlučivanju o podjeli novca za agrar

Povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj, o prijedlogu programa novog ZPP-a, ruskom embargu, nepoštenoj trgovačkoj praksi...
04. prosinca 2017. u 16:31 0 komentara 279 prikaza
Foto: Press Association/Pixsell

Poticanje pametnog i održivog poljoprivrednog sektora, briga o okolišu i klimatskim promjenama te jačanje socioekonomske strukture ruralnih područja samo su neki od naglasaka dugoočekivanog prijedloga programa nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU “Budućnost hrane i poljoprivrede”, koji je ovih dana u Bruxellesu predstavio povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan.

oranje , poljoprivreda, oranica (1) Eurobarometar Više od 77% Europljana podupire ZPP

Prema novom prijedlogu, države članice imat će veću autonomiju pri odabiru kako će i u što će ulagati sredstva koja su im namijenjena u sklopu ZPP-a, a prioritet su i mladi poljoprivrednici za koje je već u proračunu za 2018. osigurano dodatnih 34 milijuna eura. Što će novi ZPP donijeti Hrvatskoj, kako će se Brexit odraziti na buduće potpore u poljoprivredi, ruski embargo na poljoprivredno-prehrambene proizvode iz EU..., pitanja su o kojima razgovaramo s povjerenikom Hoganom.

Zaštita okoliša glavni prioritet

Hrvatska je u EU ušla 2013., u godini zadnje reforme Zajedničke poljoprivredne politike. Što će se promijeniti s novim ZPP-om?

Za početak će se pojednostavniti procedure. Hrvatske vlasti imat će puno veće diskrecijsko pravo u odlučivanju o tome koje bi određene mjere hrvatski poljoprivrednici trebali primijeniti kako bi se ispunili ciljevi ZPP-a postavljeni u EU. Poljoprivredni i klimatski uvjeti u Hrvatskoj vrlo su različiti od onih u mojoj Irskoj. Zato treba prekinuti s primjenom pristupa “jedna veličina za sve” i omogućiti državama članicama da same odlučuju o najprikladnijim mjerama. Primjerice, ovo je bilo teško ljeto za hrvatske poljoprivrednike s obzirom na vrlo visoke temperature. No iako smo mogli pomoći Hrvatskoj isplatom avansnih sredstva i fleksibilnijom primjenom nekih pravila, potrebno je puno više kako bi se poljoprivrednici nosili s ekstremnim vremenskim pojavama koje su sve češće zbog klimatskih promjena.

jakovina Poljoprivredna politika ZPP bi morala uzeti u obzir poseban položaj Hrvatske

Koji su glavni prioriteti budućeg ZPP-a?

Ovisna o funkcionalnim ekosustavima i podložna klimi, poljoprivreda je s jedne strane na udaru tih promjena, a s druge i nositelj biološke raznolikosti u korist planeta. Stoga su zaštita okoliša i mjere zbog klimatskih promjena glavni prioriteti budućeg ZPP-a, kao i osiguranje života u ruralnim područjima te ulaganje u znanje, inovacije i tehnologije koji mogu imati važnu ulogu u postizanju tog cilja. Budući ZPP bit će usmjeren i na postizanje rezultata, dobivanje “vrijednosti za novac”, s obzirom na to da je ZPP ekonomska, ekološka, socijalna i temeljna politika EU. Ona znatno pridonosi i nizu drugih politika poput kohezijske, a prioritet je i politika Junckerove komisije koja se odnosi na jačanje radnih mjesta, rasta i ulaganja, iskorištavanje potencijala energetske unije, kružnoga gospodarstva i bioekonomije, istraživanje i inovacije na farmi, potpuno povezivanje poljoprivrednika s digitalnom ekonomijom te pridonosi dnevnom redu Komisije o migraciji.

Što će članicama po pitanju ZPP-a donijeti Brexit? Kad Velika Britanija iziđe iz EU, hoće li to značiti i manje novca za potpore u poljoprivredi s obzirom na to da su Britanci najviše uplaćivali u proračun?

Prerano je spekulirati o financiranju budućeg ZPP-a. Još ne znamo kakve će posljedice Brexit imati na proračun. Štoviše, to otvara i nove izazove koji će morati biti financirani tako da će se sva pitanja povezana s tim morati razmotriti u kontekstu pregovora o sljedećem MFF-u koji će se održati 2018.

Baranja MILAN KNEŽEVIĆ Poljoprivreda i turizam kao pokretači razvoja

Ostaje embargo Rusiji

Razmišlja li se o ukidanju embarga Rusiji? Koliko je EU dosad uspio kompenzirati neizlazak europskih proizvoda na rusko tržište i obrnuto?

EU embargo na izvoz u Rusiju povezan je sa situacijom na Krimu i vjerojatno će ostati dok se ne pronađe zadovoljavajuće rješenje. Poljoprivredno-prehrambeni sektor EU u većini slučajeva uspješno se nosi s embargom u nalaženju alternativnih izvoznih tržišta. I Unija je pomogla izvoznicima da pronađu nova tržišta s pomoću različitih mjera poput diplomatskih inicijativa na potencijalnim izvoznim tržištima – među kojima su najnovija Saudijska Arabija i Iran – i naravno, s pomoću pregovora o novim trgovinskim sporazumima poput onih s Kanadom. Odmah nakon ruske zabrane pozabavili smo se rješavanjem problema izvoznika, posebice o ključnim tržištima za voće i povrće.

Što se pak poduzima o problemu dampinga proizvoda u trgovačkim lancima koji proizvode domaćih farmera stavljaju u neravnopravan položaj? Kako ih zaštititi?

S nepoštenim trgovačkim praksama bavit ćemo se sustavnije u idućem razdoblju. Upravo smo završili javnu raspravu o stanju u opskrbnim lancima hranom kako bismo utvrdili trebaju li se poduzeti mjere i u kojim područjima, a trenutačno smo u fazi procjene utjecaja mogućeg zakonodavnog okvira koje ćemo rezultate dobiti u prvoj polovici 2018. Prerano je komentirati opseg ove inicijative, ali nepoštena trgovačka praksa svakako je dio nje.   

Angela Merkel i Francois Hollande zakon unije Njemačka i Francuska uvele mjere protiv socijalnog dampinga   Baranja TOMISLAV ROB Cilj nam je otvaranje novih radnih mjesta 'nafta' odluka ministara Vlade EU podržale embargo na uvoz iranske nafte
usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.