Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vlade EU podržale embargo na uvoz iranske nafte

U trenutku stupanja sankcija na snagu vlade EU morat će zaustaviti potpisivanje novih ugovora s Teheranom
23. siječnja 2012. u 10:37 36 komentara 13 prikaza
'nafta'
Foto: ''

Vlade Europske unije odobrile su embargo na uvoz iranske nafte želeći time ukinuti glavni izvor prihoda Teherana i primorati Iran na zaustavljanje "nuklearnih aktivnosti".

Ipak, kako bi zaštitili europsku ekonomiju, koja se već dvije godine bori s ekonomskom krizom, ministri vanjskih poslova zemalja EU odgodili su potpunu implementaciju embarga do 1. srpnja.

Catherine Ashton, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, nada se da će nametnute sankcije uvjeriti Teheran na pregovore sa Zapadom. Teheran niječe kako je njihov nuklearni program namijenjen razvoju oružja.

– Europski ambasadori sporazumjeli su se oko sankcija – potvrdio je visokopozicionirani diplomat.

Prema postignutom dogovoru, u trenutku stupanja sankcija na snagu vlade EU morat će zaustaviti potpisivanje novih ugovora s Teheranom, a to bi se moglo dogoditi već ovoga tjedna, no sve do 1. srpnja moći će poštovati ranije potpisane ugovore.

Europski ministri trebali bi dogovoriti restriktivne mjere koje će biti nametnute iranskoj središnjoj banci, ali još se ne zna kakve će te mjere biti.

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • Toni50:

    Izaslanici EU-a- poslušnici i totalni pokornici američke politike; morat če nametnut embargo na uvoz iranske nafte, neka i njihov narod plača i duplu cijenu ali čemo shebati i Iranski narod... Jel vrh je neuništiv kao i svuda jedino ako se ... prikaži još!ko se složimo kao UNO pa im uvedemo i demokratsku \"\"\"\"zabranu leta\"\"\"\"\" Pomislio bi netko ja ne...

  • Kumek iz (HR.Zagorja):

    EU UVADJA EMBARGO ALI EMBARGO MOZE BITI BUMERANG ! Politika EU nema logike jer sprovodi politiku nemira kao i vodece sile radi svojih interesa.

  • Pasdaran:

    Svjetska banka najavljuje pozitivan rast iranskog gospodarstva u 2012. godini, bez obzira na sankcije. Znači, još jedan pucanj u prazno.