Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka i Francuska uvele mjere protiv socijalnog dampinga

Nakon Njemačke, koja je uvela minimalnu plaću i odredila da i vozači kamiona koji iz drugih zemalja samo putuju kroz Njemačku moraju biti plaćeni minimalno 8,50 eura po satu, sličan zakon donosi i Francuska
07. ožujka 2015. u 09:40 5 komentara 1612 prikaza
Angela Merkel i Francois Hollande
Foto: Reuters (Ilustracija)

Sve više država pritišće Europsku komisiju da se pozabavi tzv. socijalnim dampingom, situacijama u kojima tvrtka iz jedne države EU dođe poslovati u drugu, gdje stvara nelojalnu konkurenciju tako što iskorištava činjenicu da su njezini radnici slabije plaćeni.

Nakon Njemačke, koja je uvela minimalnu plaću i odredila da i vozači kamiona koji iz drugih zemalja samo putuju kroz Njemačku moraju biti plaćeni minimalno 8,50 eura po satu (čemu su se usprotivile Poljska, Hrvatska i još 8 država EU), sličan zakon donosi i Francuska. Vozači kamiona kroz Francusku morat će biti plaćeni najmanje 9,61 euro na sat.

>> EP traži strože inspekcije rada za slamanje socijalnog dampinga

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • eurobanana:

  Ovo se tek sada pise a u Njemackoj je taj zakon od 01.01.2015

 • Avatar Oštrica
  Oštrica:

  Uvidjeli Nijemci i Francuzi da su Hrvati pogrešno shvatili Liberalnu ekonomiju, i da se lopovi sve više bogate na račun osiromašivanja potlačenih, većine građana, To je rak rana koja bi vrlo brzo mogla uništiti konkurentnost gospodarstva u staroj Europi. Rak ... prikaži još!k ranu je moguće odstraniti oštrim rezom ili liječiti trovanjem malignih stanica, što znači likvidacijom zaraženih poduzetnika, ukratko; neutralizacijom kriminalaca u gospodarstvu.

 • Avatar tippex
  tippex:

  vozači kamiona koji iz drugih zemalja samo putuju kroz Njemačku moraju biti plaćeni minimalno 8,50 eura po satu (čemu su se usprotivile Poljska, Hrvatska i još 8 država EU), ......usprotivila se jad I bijeda, ko drugi