Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Više od 77% Europljana podupire ZPP

Istraživanje je pokazalo kako građani Hrvatske razumiju značaj koji ona ima za razvoj poljoprivrede
11. ožujka 2014. u 13:35 1 komentara 405 prikaza
oranje , poljoprivreda, oranica (1)
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Više od tri četvrtine (77%) Europljana smatra da svi građani EU-a imaju koristi od zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), dok ih više od 90% podupire glavne smjernice novog ZPP-a, kao što su pravednija i usmjerenija pomoć (92%) te uspostava veze između financijske pomoći namijenjene poljoprivrednicima i poštovanja poljoprivrednih praksi kojima se čuva okoliš („ozelenjivanje”, 91%). To su glavni rezultati istraživanja Eurobarometra o ZPP-u koje je jučer objavila Europska Komisija.

 - Istraživanje je provedeno i na uzorku od 1002 građanina Hrvatske u razdoblju od 23. studenog do 2. prosinca 2013. godine, a rezultati su pokazali da čak 75 posto ispitanih smatra kako Zajednička poljoprivredna politika pogoduje svim građanima EU, a ne samo poljoprivrednicima. Preko polovice ispitanih građana Hrvatske (55 posto) čulo je za potpore koju Europska Unija pruža poljoprivrednicima putem svoje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i znaju pojedinosti o potporama, dok ih je 36 posto čulo za potpore, ali ne zna pojedinosti. Prema rezultatima istraživanja čak 53 posto ispitanih građana Hrvatske smatra da su potpore poljoprivrednicima primjerene, dok 31 posto smatra da su potpore preniske. Za razliku od građana RH, istraživanje je pokazalo da 45 posto ispitanih u EU smatra potpore primjerenima, a 26 posto preniskima., doznaje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

 - Istraživanje je pokazalo kako građani Hrvatske imaju dosta informacija o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU, te razumiju značaj koji ona ima za razvoj poljoprivrede. U pogledu razmišljanja hrvatskih građana slična su razmišljanjima građana Europske Unije. Posebno me raduje da građani Hrvatske razumiju važnost poljoprivrede i podržavaju smjernice Zajedničke poljoprivredne politike u smislu bolje opskrbljenost stanovništva domaćim proizvodima, jačanju dohodovnosti poljoprivredu i razvoja ruralnog područja Hrvatske, izjavio je ministar Tihomir Jakovina

>> 'Hrvatska očekuje mnogo od reforme poljoprivrede'

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • xaron:

    Budite pošteni pa napisite da je 100% građana EU protiv GMO hrane a da političari to ne provode.