Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurobarometar

Više od 77% Europljana podupire ZPP

oranje , poljoprivreda, oranica (1)
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
11.03.2014.
u 13:35

Istraživanje je pokazalo kako građani Hrvatske razumiju značaj koji ona ima za razvoj poljoprivrede

Više od tri četvrtine (77%) Europljana smatra da svi građani EU-a imaju koristi od zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), dok ih više od 90% podupire glavne smjernice novog ZPP-a, kao što su pravednija i usmjerenija pomoć (92%) te uspostava veze između financijske pomoći namijenjene poljoprivrednicima i poštovanja poljoprivrednih praksi kojima se čuva okoliš („ozelenjivanje”, 91%). To su glavni rezultati istraživanja Eurobarometra o ZPP-u koje je jučer objavila Europska Komisija.

 - Istraživanje je provedeno i na uzorku od 1002 građanina Hrvatske u razdoblju od 23. studenog do 2. prosinca 2013. godine, a rezultati su pokazali da čak 75 posto ispitanih smatra kako Zajednička poljoprivredna politika pogoduje svim građanima EU, a ne samo poljoprivrednicima. Preko polovice ispitanih građana Hrvatske (55 posto) čulo je za potpore koju Europska Unija pruža poljoprivrednicima putem svoje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i znaju pojedinosti o potporama, dok ih je 36 posto čulo za potpore, ali ne zna pojedinosti. Prema rezultatima istraživanja čak 53 posto ispitanih građana Hrvatske smatra da su potpore poljoprivrednicima primjerene, dok 31 posto smatra da su potpore preniske. Za razliku od građana RH, istraživanje je pokazalo da 45 posto ispitanih u EU smatra potpore primjerenima, a 26 posto preniskima., doznaje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

 - Istraživanje je pokazalo kako građani Hrvatske imaju dosta informacija o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU, te razumiju značaj koji ona ima za razvoj poljoprivrede. U pogledu razmišljanja hrvatskih građana slična su razmišljanjima građana Europske Unije. Posebno me raduje da građani Hrvatske razumiju važnost poljoprivrede i podržavaju smjernice Zajedničke poljoprivredne politike u smislu bolje opskrbljenost stanovništva domaćim proizvodima, jačanju dohodovnosti poljoprivredu i razvoja ruralnog područja Hrvatske, izjavio je ministar Tihomir Jakovina

>> 'Hrvatska očekuje mnogo od reforme poljoprivrede'

Komentara 1

XA
xaron
18:18 11.03.2014.

Budite pošteni pa napisite da je 100% građana EU protiv GMO hrane a da političari to ne provode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije