Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

U blokadi 896 OPG-ova s dugovima od 422,9 milijuna kuna

Finini podaci, naime, obuhvaćaju pregled broja blokiranih OPG-ova i iznosa blokada unazad gotovo pet godina
15. studenoga 2017. u 16:48 2 komentara 633 prikaza
FINA
Foto: Borna Filic/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/2

Krajem rujna ove godine blokirane račune imalo je 896 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva (OPG), čija su ukupna dugovanja iznosila 422,9 milijuna kuna, što je 90 posto veći iznos dugovanja nego sredinom 2011. godine, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Financijske agencije (Fina). 

Tomislav Panenić Tomislav Panenić: 'Zakon o OPG-u je administrativna uzica oko vrata poljoprivrednicima'

Finini podaci, naime, obuhvaćaju pregled broja blokiranih OPG-ova i iznosa blokada unazad gotovo pet godina, odnosno od kraja lipnja 2011. godine, kada je u blokadi bilo 830 OPG-ova s 222,5 milijuna kuna neplaćenih obveza.

Iz toga proizlazi da je od sredine 2011. do kraja rujna ove godine broj OPG-ova čiji su računi blokirani porastao za osam posto, dok je iznos njihovih blokada povećan za 90 posto.

Prema podacima Fine, u Jedinstvenom registru računa je krajem rujna ove godine 8.238 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava  imalo jedan ili više otvorenih računa, od čega je u blokadi bilo 896 fizičkih osoba - OPG-ova.

Promatra li se dug OPG-ova po županijama, prema stanju na dan 30. rujna ove godine, najzaduženiji su bili OPG-ovi Osječko-baranjske županije, na koje se odnosilo 21,2 posto prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje ili iznos od 89,5 milijuna kuna.

Slijede oni Virovitičko-podravske županije s udjelom od 13,6 posto odnosno iznosom od 57,4 milijuna kuna, potom Vukovarsko-srijemske (10,4 posto ili 43,9 milijuna kuna), Koprivničko-križevačke (8,2 posto ili 34,7 milijuna kuna), Sisačko-moslavačke (7,5 posto ili 31,6 milijuna kuna) te Bjelovarsko-bilogorske županije (s udjelom od 7,3 posto odnosno iznosom dugovanja od 30,8 milijuna kuna).

Na obiteljska poljoprivredna gospodarstva navedenih šest županija odnosilo se više od dvije trećine odnosno 68,2 posto neizvršenih osnova za plaćanje svih OPG-ova. Ostalih 31,8 posto iznosa raspršeno je na 15 ostalih županija, s udjelima od 0,1 posto u Ličko-senjskoj županiji do 5,6 posto u Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji, navode iz Fine.

Efikasnost Zemlje s e-računom imaju znatno 
bržu naplatu nego one s papirnatim

Prema ukupnom broju blokiranih OPG-ova, najviše je blokiranih u Osječko-baranjskoj (23,1 posto odnosno 207 OPG-ova) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (13,7 posto ili 123 OPG-a).

Podaci Fine pokazuju i da je krajem rujna ove godine bilo blokirano 16.367 fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost pa OPG-ovi, kojih je bilo blokirano 896, u ukupnom broju blokiranih fizičkih osoba imaju udio od 5,5 posto. Njihov udio, pak, u ukupnom iznosu blokade fizičkih osoba je nešto veći i iznosi 7,3 posto. Naime, krajem rujna je ukupan iznos blokade fizičkih osoba iznosio 5,79 milijardi kuna, od čega se 422,86 milijuna odnosilo na dugovanja blokiranih OPG-ova. 

Miroslav Šimić i Goran Aleksić na konferenciji za novinare Živog zida i SNAGA-e GORAN ALEKSIĆ 'Očekujem hitno objašnjenje Ministarstva pravosuđa hoće li biti moguća ovrha cijele plaće' Fina FINA Putem servisa Hitro.hr otvoreno više od 5300 trgovačkih društava i obrta 100 posto domaće Da bismo dobili najbolji med, vozimo se s košnicama po cijeloj Hrvatskoj
ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Avatar grbadeva
    grbadeva:

    i za to je kriv Todorić, iako je opegeima sve plaćeno. A nije nikako krivo to što pojedini imaju u jednoj kući po tri, četiri opegea kako bi lakše prelijevali iz šupljeg u prazno, i kako bi cijelu godinu na ... prikaži još! štandu imali tridesetak proizvoda, a proizvode ih po pet šest. Al naravno, drugi su krivi, a mi bi inače bili jači od pola EU zajedno.

  • Deleted user:

    Sve je to zbog nekontrolira nog uvoza robe sumnjive kvalitete i jos smnjivijih cijena mu smo odlagaliste svega i svacega nikakvi smo gospodari i jos gori politicari Tuga i nevolja