Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Zemlje s e-računom imaju znatno 
bržu naplatu nego one s papirnatim

E-račun ima nemjerljiv efekt od gospodarstva do administracije na svim razinama, rečeno je na panelu Poslovnog dnevnika
24. listopada 2017. u 15:14 2 komentara 443 prikaza
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Uvođenje e-računa u domaće gospodarstvo traje već deset godina i još nije u potpunosti zaživjelo, no to bi se moglo promijeniti iduće godine kada istječe rok za implementaciju europske direktive.

Fina FINA Putem servisa Hitro.hr otvoreno više od 5300 trgovačkih društava i obrta

U Ministarstvu gospodarstva i poduzetništva upravo rade na tom propisu za koji se struka nada da će široko obuhvatiti gospodarske i javne subjekte te pružiti ključan vjetar u leđa tom kraku digitalizacije gospodarstva, poručeno je na okruglom stolu Poslovnog dnevnika o e-računu.

– Zemlje s e-računom imaju znatno bržu naplatu nego one u kojima računi putuju poštom. Također, svaki e-račun ima status preporučene pošiljke, odmah vidite tko je i kada zaprimio elektroničku fakturu. To ograničava prostor za naprasne “manevre” poput izdavanja računa da se smanji PDV – kaže Maja Jurišić Prlić s Instituta za ePoslovanje.

Prvi korak digitalizacije

Problem spore implementacije je u domaćem mentalitetu. Država je spora u implementaciji propisa, a pojedina javna tijela često imaju kontradiktorne stavove. Primjerice, dok jedni guraju elektroničke račune, porezna uprava traži – papirnate, sa žigom i potpisom. Edukacije su, srećom, i takve nesporazume, ako ne iskorijenile, onda barem svele na minimum budući da u zakonu stoji da se račun čuva u obliku u kojem je zaprimljen. No, i kod privatnih tvrtki postoji dosta otpora.

– Sam e-račun ima nemjerljiv efekt na cijelo gospodarstvo, od privatnih tvrtki do administracije. Ako kola e-račun, nema razloga da svi papiri prije njega, kao i svi oni nakon njega, ne budu u digitalnom obliku – kaže Darko Gulija iz Hrvatskog ureda za norme.

Sustav e-računa prvi je u nizu koraka u digitalizaciji poslovanja. Jednom kad je dokument iza sebe ostavi papirnatu verziju, mijenja se cjelokupno poslovanje.

– E-račun možemo i moramo iskoristiti kao ulaz na mala vrata za cjelokupnu digitalizaciju, zamislite samo benefite. Domaća IT industrija je apsolutno spremna, to su novi poslovi koje će im pružiti reference u inozemstvu – kaže Tomislav Radoš, potpredsjednik za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore.

Fina u potpunosti spremna

– Sada nas stišće Europa i rokovi. Naposljetku su riješeni problemi pravilnika, propisa, imamo informatičku podršku, porezna uprava riješila je značajne nedoumice povezane s PDV-om, u potpunosti je spremna Fina s centralnom platformom za e-Račun za javne naručitelje, i zato sam optimistična da će kad krene e-račun u potpunosti prilagodba biti kratkotrajna – napominje voditeljica Centra elektroničkog poslovanja u Fini Andreja Kajtaz.

Ili, kako to kaže Europa, “get digital or get behind”, odnosno “digitalizirajte se ili zaostanite”.

Ne manje važno, kad se u potpunosti uvede u javnu nabavu, što Europa od nas traži, e-račun donijet će višu razinu transparentnosti. Riječ je o poslovima u kojima se godišnje potroši oko 42 milijarde kuna novca poreznih obveznika, od čega po nekim procjenama i do 20 posto netransparentno pa je digitalizacija u interesu svih građana.

Sa zakonom treba ići hrabro jer ako ne bude tako, to će nas dugoročno stajati puno više”, smatra Marko Emer, direktor servisa Moj-eRacun, najvećeg domaćeg informacijskog posrednika za e-račune, upravitelja Moj-eRačun Mreže. “Jednom kad krenu tako velike tvrtke, krenut će i ostali, dok će male tvrtke biti zadnje u lancu. Ne vidim razloga da država ne bi išla jako široko u primjeni e-računa”, kaže Emer.

Kamensko šivaći stroj KAKO STOJE DANAS Ove su hrvatske tvrtke još prije 22 godine bile mega poduzeća novac, kune Podaci Fine Broj blokiranih pada, ali dug im je sve veći FINA RAZBOJSTVO Bivši boksač orobio Finu, priznao pa dobio dvije godine zatvora
Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • stefj:

    Čim se maknu posrednici i ljudski faktor iz procesa, sve funkcionira... Dobar pokazatelj je bum poduzeća i poslovanja u svim državama gdje je birokracija svedena na software. To je danas najmanji problem... Jako dobar primjer koliko je birokracija štetna jest ... prikaži još! primjer naplate zadužnica - dok je banka bila odgovorna za to, naplata je bila slijedeći dan po aktivaciji zadužnice, kada su to prenijeli na FINA-u, nastala je katastrofa... Najgore u tome je što nema odgovornosti kao niti u ostalim državnim i javnim tvrtkama, te jedan birokrata može sam držati slučaj u ladici mjesecima. Smisao zadužnice time se gubi, jer u tom periodu onaj koji ne plaća isprazni sve račune i zatvori firmu...

  • Marvin:

    Zasto to kod nas ne funkcionira , kazu drzava spora , ja kazem da oni koji bi to trebali raditi sjede u kaficima , kaze drzava spora , ja se pitam ko je ta drzava ja mislim da smo to ... prikaži još! mi .Druga stvar , jedan obicni trajni nalog kod nas ne funkcionira , zasto ?