Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Novcem iz IPARD-a kombajn za krumpir bio upola jeftiniji

– Cijela je investicija vrijedna 640.000 kuna, a preko IPARD-a vraćeno mi je nepovratno 320.000 kuna – kaže Anđelko Kozjak, poljoprivrednik iz Belice, pokazujući nam ponosno crveni kombajn.
06. ožujka 2012. u 12:00 4 komentara 346 prikaza
'28.02.2012., Belica - Medjimurski proizvodjaci krumpira povukli najvise novaca iz IPARD projekta. Medju njima je i Andjelko Kozar iz Belice, koji je kupio nove strojeve potrebne za rad. Photo: Vjeran
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'

– Ovo je najmoderniji kombajn za vađenje krumpira. Čudo tehnike. Osim njega, kupio sam i viličar prekretač za box-palete. Cijela je investicija vrijedna 640.000 kuna, a preko IPARD-a vraćeno mi je nepovratno 320.000 kuna – kaže Anđelko Kozjak, poljoprivrednik iz Belice, pokazujući nam ponosno crveni kombajn. Njime su mehanička oštećenja krumpira manja, iznose samo pet posto – starim su kombajnima oštećenja čak 20 posto – a i puno brže vadi krumpir.

Uspješni u projektima

A. Kozjak i četvero njegovih kolega iz pretpristupnog programa Europske unije IPARD uspjeli su izvući gotovo dva milijuna kuna! Međimurska županija među uspješnijima je u Hrvatskoj u izradi kvalitetnih projekata. Do 2009. od 36 projekata desetak ih je osmišljeno upravo u najmanjoj županiji, a posljednje dvije godine izrađeno ih je još toliko. Ukupna je vrijednost pet milijuna eura. Proizvođačima iz Belice, koji su shvatili da udruženi mogu lakše proći kroz složenu papirologiju i birokratsku šumu, pomagao je konzultant Kristijan Mavrek iz Čakovca. Beličke krumpiraše u IPARD je uveo Mirjam Dodlek, direktor tvrtke Agrofructus iz Belice, čiji su kooperanti.

– Rekao nam je: Dečki, to vam nije ništa bedastoga! Ta nam je tvrtka pomogla i u plaćanju PDV-a koji se za sve kupljene strojeve mora uplatiti unaprijed. Novac koji mi je Agrofructus dao vratio sam u robi – objašnjava A. Kozjak. Za odobrenje povoljnog kredita za preostali dio investicije trebao je srediti svu dokumentaciju, poput građevinske dozvole za kuću i gospodarske objekte na koje je banka upisala hipoteku.

– Za novo skladište morao sam ishoditi i uporabnu dozvolu. Kamata je vrlo privlačna, samo dva posto godišnje, a gdje takvu imate? Dobio sam i godinu počeka, a kredit otplaćujem na šest godina – kaže A. Kozjak. Na prosvjedima poljoprivrednika nije sudjelovao.

– Razumijem probleme mljekara jer i mi imalo sličan problem, ako ne i gori. Trenutačna cijena od 80 lipa za kilogram krumpira je premala. Samo nas proizvodnja košta oko 1,30 kuna po kilogramu. Krumpir je lani manje rodio zbog suše – žali se. On, supruga Irena i sin Andrija krumpir uzgajaju na 20 hektara, a na još toliko kukuruz i pšenicu.

Ideje i hrabrost

– IPARD je vrlo dobar program. Treba samo imati ideje i hrabrosti. U Belici se radi na novoj investiciji, skladištu za krumpir vrijednom oko 27 milijuna kuna, najmodernijem u ovom dijelu Europe. U projekt preko IPARDA uključilo bi se nas 20-ak jačih kooperanata Agrofructusa. Skladište će biti čudo tehnike, s plinom kojim se suzbijaju klice, kontroliranom temperaturom i ventilacijom. Sve na kompjutor – kaže Anđelko.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • james49:

    Dajt uputite mljekare u tajnu udruživanja

  • Macaktom:

    da james49 zato su tu mljekare nažalost one su nacionalizirane pa privatizirane i znaš nije isto 20 ha krumpira koji zasiješ povadiš prodaš ili 200 mliječnih krava koje moraš svakodnevno muziti i isti dan predavati mlijeko pošto ga ne možeš ... prikaži još!š čuvati a usto obrađivati 100-200 ha zemlje da prehraniš krave

  • sttipe:

    asu uzeo si tudji,\"kužan\" novac..platit ćeš da dušom jer ćeš istu vragu dat za kamate..pitaj mlijekare..krediti ne služe da bi se ti obogatio nego da bi ti netko na račun njih uzeo imovinu..