Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA TRANSAKCIJA TELEKOMA

Nova akvizicija United grupe u Hrvatskoj: Telemach Hrvatska od HT-a i Zabe kupio Optimu

Goran Stanzl/PIXSELL
09.07.2021.
u 17:51

Vrijednost Optima telekoma u kupoprodaji iznosi 639 milijuna kuna, odnosno oko 90 milijuna eura.. Za Tele2, United grupa platila je 220 milijuna eura. Realizira li se ovaj novi posao, u Hrvatskoj će postojati tri telekomoperatora koja će pružati usluge interneta, fiksne telefonije, mobilne usluge te usluge pay-Tv-a  čime će tržišna utakmica postati konkurentnija

Kao što se nagađalo Telemah Hrvatska, telekom operator United Grupe, koji je kupnjom Tele2 mobilnog poslovanja ušao na hrvatsko tržište, uz gradnju vlastitih kapaciteta fiksne telefonije, sada će dodati  fiksnog telekom operatora Optimu telekom, koji je nakon poslovnog posrtaja potpao pod upravljanje Hrvatskog telekoma. 

Tako su danas iz United Grupe izvijestili da je postignut dogovor s Hrvatskim Telekomom (HT) i Zagrebačkom bankom o preuzimanju većinskog udjela u Optima Telekomu, telekomoperateru koji pruža usluge fiksnog interneta i pay-TV usluge.

United Grupa koja u Hrvatskoj telekomunikacijske usluge pruža pod brendom Telemach, potpisala je kupoprodajni ugovor kako bi preuzela 17,41% dionica od Hrvatskog Telekoma i 36,90% dionica koje su u vlasništvu Zagrebačke banke.  

Nakon što transakcija bude zaključena, 125.000 pretplatnika širokopojasne mreže i 55.000 korisnika pay-TV usluge Optima Telekoma će postupno imati koristi od spomenutih ulaganja i novih modernih usluga koje će omogućiti konvergenciju s mobilnom uslugom te poboljšati kvalitetu i korisničko iskustvo.

Prema uvjetima sporazuma, zaključivanje transakcije ovisi o promjeni hrvatskog Zakona o elektroničkim medijima, koji trenutno zabranjuje vertikalnu integraciju između TV nakladnika i operatora koji obavlja prijenos medijskog sadržaja. Dogovor je također uvjetovan odobrenjem nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja odnosno AZTN-a.

 -   Ovaj sporazum predstavlja korak dalje u našem planu da transformiramo Telemach Hrvatska u potpuno konvergentnu telekom kompaniju koja nudi cijeli niz telekomunikacijskih usluga, uključujući i TV, i to na vlastitoj infrastrukturi – i ističe je Adriana Ježine, predsjednik uprave Telemacha Hrvatska te nastavlja - Očekujemo kako će Hrvatski sabor uskoro razmotriti izmjene Zakona o elektroničkim medijima i uvjereni smo kako će uslijediti te izmjene zakona i usklađivanje s praksama drugih članica Europske Unije koje će nam omogućiti da ovu transakciju zaključimo te uvrstimo TV usluge u našu širu telekomunikacijsku ponudu u Hrvatskoj.

Dionice Optime uvrštene su na Zagrebačku burzu. Nakon pribavljanja regulatornih odobrenja, United Grupa će podnijeti javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica Optime.

Zaključenje transakcije podložno je regulatornim odobrenjima i drugim ugovorenim uvjetima te se očekuje krajem 2021. godine.

Ugovorom o kupoprodaji određena je vrijednost za 100% udjela u Optima Telekomu, u iznosu od 639 milijuna kuna što predstavlja 5 x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini.

Ukupni očekivani novčani priljevi za Hrvatski Telekom odredit će se uzimajući u obzir određene ugovorene predefinirane parametre, a cijena po dionici iz ugovora bit će niža od tromjesečnog ponderiranog prosjeka koji bi se primjenjivao od strane kupca u okviru obvezne ponude za preuzimanje (ponderirani prosjek cijena dionice Optime ostvarenih na uređenom tržištu u periodu između 8. travnja 2021. i 8. srpnja 2021. godine), priopćili su iz HT-a.

Podsjetimo, Hrvatski Telekom je provedenom konverzijom potraživanja u temeljni kapital u okviru predstečajne nagodbe stekao vlasnički udjel u Optimi Telekom te stekao upravljačka prava temeljem ugovora sa Zagrebačkom bankom, najvećim dioničarem Optime Telekoma.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je 2014. godine, temeljem Ugovora o upravljanju potpisanog između Hrvatskog Telekoma i Zagrebačke banke, uvjetno odobrila koncentraciju Hrvatskog Telekoma i Optime Telekoma, na ograničeno razdoblje od četiri godine, dok je u lipnju 2017. godine Hrvatskom Telekomu produljeno trajanje uvjetno odobrene koncentracije do 10. srpnja 2021. godine.

Neovisno o zaključenju transakcije kupoprodaje dionica, koncentracija Hrvatskog Telekoma i Optime Telekom prestaje 10. srpnja 2021. godine, s kojim datumom prestaje i upravljanje Hrvatskog Telekoma nad Optimom, izvijestili su iz HT-a.

Proces prodaje dionica Optime Telekoma je započeo 31. siječnja 2020. godine objavom javnog poziva za podnošenje ponuda te kasnijim odabirom investicijske banke Credit Suisse (Deutschland) Aktiengesellschaft sa sjedištem u Frankfurt am Main koja je vodila proces prodaje, a koju su zajedno angažirali Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka.

Realizira li se ovaj posao, u Hrvatskoj će postojati tri telekomoperatora koja će pružati usluge fiksne telefonije, mobilne usluge te usluge PAY-Tv-a  tržište će postati konkurentnije, što je svakako pozitivan razvoj događaja za korisnike u kontekstu kvalitetnijih i jeftinijih usluga. 

Komentara 12

RO
Rotkvica110
19:18 09.07.2021.

Dragan Šolak (Chairman of the Advisory Board)

FM
fmica
21:17 09.07.2021.

brzo budu požalili,optima je pokušaj telekoma...

DU
Deleted user
19:52 09.07.2021.

Pročitaš naslov " Telemach Hrvatska od HT-a i Zabe kupio Optimu " Pročitaš članak i doznaš kako je za kupnju potrebno promijeniti zakon ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije