Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Nova akvizicija United grupe u Hrvatskoj: Telemach Hrvatska od HT-a i Zabe kupio Optimu

Vrijednost Optima telekoma u kupoprodaji iznosi 639 milijuna kuna, odnosno oko 90 milijuna eura.. Za Tele2, United grupa platila je 220 milijuna eura. Realizira li se ovaj novi posao, u Hrvatskoj će postojati tri telekomoperatora koja će pružati usluge interneta, fiksne telefonije, mobilne usluge te usluge pay-Tv-a  čime će tržišna utakmica postati konkurentnija
09. srpnja 2021. u 17:51 12 komentara 12217 prikaza
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kao što se nagađalo Telemah Hrvatska, telekom operator United Grupe, koji je kupnjom Tele2 mobilnog poslovanja ušao na hrvatsko tržište, uz gradnju vlastitih kapaciteta fiksne telefonije, sada će dodati  fiksnog telekom operatora Optimu telekom, koji je nakon poslovnog posrtaja potpao pod upravljanje Hrvatskog telekoma. 

PROJECT 3 MOBILITY Europskih 1,5 mlrd. kn za projekt robotaksija: Novac neće dobiti tvrtka Rimac Automobili

Tako su danas iz United Grupe izvijestili da je postignut dogovor s Hrvatskim Telekomom (HT) i Zagrebačkom bankom o preuzimanju većinskog udjela u Optima Telekomu, telekomoperateru koji pruža usluge fiksnog interneta i pay-TV usluge.

United Grupa koja u Hrvatskoj telekomunikacijske usluge pruža pod brendom Telemach, potpisala je kupoprodajni ugovor kako bi preuzela 17,41% dionica od Hrvatskog Telekoma i 36,90% dionica koje su u vlasništvu Zagrebačke banke.  

Nakon što transakcija bude zaključena, 125.000 pretplatnika širokopojasne mreže i 55.000 korisnika pay-TV usluge Optima Telekoma će postupno imati koristi od spomenutih ulaganja i novih modernih usluga koje će omogućiti konvergenciju s mobilnom uslugom te poboljšati kvalitetu i korisničko iskustvo.

Prema uvjetima sporazuma, zaključivanje transakcije ovisi o promjeni hrvatskog Zakona o elektroničkim medijima, koji trenutno zabranjuje vertikalnu integraciju između TV nakladnika i operatora koji obavlja prijenos medijskog sadržaja. Dogovor je također uvjetovan odobrenjem nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja odnosno AZTN-a.

PRVE IT DIONICE ZSE će Spanu odmah odobriti izlistavanje

 -   Ovaj sporazum predstavlja korak dalje u našem planu da transformiramo Telemach Hrvatska u potpuno konvergentnu telekom kompaniju koja nudi cijeli niz telekomunikacijskih usluga, uključujući i TV, i to na vlastitoj infrastrukturi – i ističe je Adriana Ježine, predsjednik uprave Telemacha Hrvatska te nastavlja - Očekujemo kako će Hrvatski sabor uskoro razmotriti izmjene Zakona o elektroničkim medijima i uvjereni smo kako će uslijediti te izmjene zakona i usklađivanje s praksama drugih članica Europske Unije koje će nam omogućiti da ovu transakciju zaključimo te uvrstimo TV usluge u našu širu telekomunikacijsku ponudu u Hrvatskoj.

Dionice Optime uvrštene su na Zagrebačku burzu. Nakon pribavljanja regulatornih odobrenja, United Grupa će podnijeti javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica Optime.

Zaključenje transakcije podložno je regulatornim odobrenjima i drugim ugovorenim uvjetima te se očekuje krajem 2021. godine.

Ugovorom o kupoprodaji određena je vrijednost za 100% udjela u Optima Telekomu, u iznosu od 639 milijuna kuna što predstavlja 5 x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini.

popis stanovništva Županija traži još 314 popisivača: Javiti se može do idućeg četvrtka

Ukupni očekivani novčani priljevi za Hrvatski Telekom odredit će se uzimajući u obzir određene ugovorene predefinirane parametre, a cijena po dionici iz ugovora bit će niža od tromjesečnog ponderiranog prosjeka koji bi se primjenjivao od strane kupca u okviru obvezne ponude za preuzimanje (ponderirani prosjek cijena dionice Optime ostvarenih na uređenom tržištu u periodu između 8. travnja 2021. i 8. srpnja 2021. godine), priopćili su iz HT-a.

Podsjetimo, Hrvatski Telekom je provedenom konverzijom potraživanja u temeljni kapital u okviru predstečajne nagodbe stekao vlasnički udjel u Optimi Telekom te stekao upravljačka prava temeljem ugovora sa Zagrebačkom bankom, najvećim dioničarem Optime Telekoma.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je 2014. godine, temeljem Ugovora o upravljanju potpisanog između Hrvatskog Telekoma i Zagrebačke banke, uvjetno odobrila koncentraciju Hrvatskog Telekoma i Optime Telekoma, na ograničeno razdoblje od četiri godine, dok je u lipnju 2017. godine Hrvatskom Telekomu produljeno trajanje uvjetno odobrene koncentracije do 10. srpnja 2021. godine.

Bugatti Rimac RIMAC VEĆINSKI VLASNIK I ŠEF Hrvatska senzacija: Mate Rimac preuzeo Bugatti, stvorena nova tvrtka sa sjedištem u Hrvatskoj

Neovisno o zaključenju transakcije kupoprodaje dionica, koncentracija Hrvatskog Telekoma i Optime Telekom prestaje 10. srpnja 2021. godine, s kojim datumom prestaje i upravljanje Hrvatskog Telekoma nad Optimom, izvijestili su iz HT-a.

Proces prodaje dionica Optime Telekoma je započeo 31. siječnja 2020. godine objavom javnog poziva za podnošenje ponuda te kasnijim odabirom investicijske banke Credit Suisse (Deutschland) Aktiengesellschaft sa sjedištem u Frankfurt am Main koja je vodila proces prodaje, a koju su zajedno angažirali Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka.

Realizira li se ovaj posao, u Hrvatskoj će postojati tri telekomoperatora koja će pružati usluge fiksne telefonije, mobilne usluge te usluge PAY-Tv-a  tržište će postati konkurentnije, što je svakako pozitivan razvoj događaja za korisnike u kontekstu kvalitetnijih i jeftinijih usluga. 

otišla iz Zagreba
Životni zaokret trenerice: 'Živim 50 metara od plaže, uživam u terasi s pogledom i još se uvijek kupam u moru'
John Malkovich
Oštra kritika
Hollywoodski glumac u Zagrebu: John Malkovich izlazi još jednom pred zagrebačku publiku
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Rotkvica110:

  Dragan Šolak (Chairman of the Advisory Board)

 • fmica:

  brzo budu požalili,optima je pokušaj telekoma...

 • Avatar Rubinet
  Rubinet:

  Pročitaš naslov " Telemach Hrvatska od HT-a i Zabe kupio Optimu " Pročitaš članak i doznaš kako je za kupnju potrebno promijeniti zakon ....