Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreda

'Ministar Marić suosjeća s bankama umjesto da pronađe način za određivanje fiksne marže u kreditima koji ih nemaju'

Zdravko Marić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
22.02.2016.
u 10:25

Umjesto da Vlada Republike Hrvatske, ministar Marić i HNB implementiraju Direktivu/2014/17/EU o potrošačkom kreditiranju i zaštite građane Hrvatske, oni se žale što nema prihoda od nezakonitog poslovanja banaka i čini se traže put kako pomoći jadnim bankama.

Udruga kreditnih dužnika Kreda poslala je priopćenje kao reakciju na istup ministra financija Zdravka Marića u medijima nakon što je prije dva dana izjavio da "brine“ o posljedicama konverzije i "suosjeća" s moćnim bankama jer će država imati manje prihode od poreza na dobit banaka, kako on procjenjuje u iznosu od 700 milijuna kuna što znači manji prihod banka u iznosu od 3,5 milijarde kuna. "Taj "gubitak" po njemu nastaje zbog smanjenja obveza građana proizašlih iz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju. Zaključujemo da je po ministru Mariću takav prihod države kroz porez izgleda jedini "zdravi" izvor prihoda državnog proračuna.

Napominjemo da su banke nezakonitim povećanjem kamata uz istovremeni porast tečaja švicarskog franka, nezakonito uprihodile i iz Hrvatske iznijele 12 milijardi kuna ne plativši državi porez na dobit.

I sada, nakon „nezakonito“ provedenih konverzija, jer su kamatne stope kod konverzije opet samovoljno određene od strane banka, odnosno u konverziji su korištene kamatne stope koje su presudom Vrhovnog suda proglašene ništetnima, banke državi neće plaćati porez na dobit, pa će banke na konverziji opet zaraditi. Osim toga HNB će im otpustiti dio rezervacija zbog smanjenog rizika nakon konverzije kredita te će im također i troškovi rezervacija biti manji.

Ministre Mariću, za Vašu informaciju, banke i dalje posluju sa ekstra dobiti, koja u prvih šest mjeseci 2015. iznosi 1,5 milijardi kuna. Banke su u posljednje tri godine iz RH izvukle oko 50 milijardi kuna (što kroz izvlačenje dobiti, što kroz razduživanje prema maticama, što je jednako izvlačenju dobiti). Kako na to gledate Ministre Marić, mislite li da bankama treba pružiti još jednu šansu da nezakonito uzimaju od građana i države?

Da taj novac nije ukraden građanima i da je ostao u Hrvatskoj, pad BDP-a bio bi manji za približno 3 % i bilo bi na tisuće više zaposlenih. No ministar Marić izgleda da ne žali što su banke nezakonito podizale kamate i što su iznijele silan novac građana iz Hrvatske, njega brine što država nema više u tom nezakonitom poslu svoj dio kolača.

Iz Udruge KREDA podsjećamo kako je potez njegovog prethodnika kroz smanjenje poreznih stopa i povećanje neoporezive osnovice povećao priljev novca u državnu blagajnu kroz povećanu potrošnju iz čega proizlaze pozitivne prognoze o rastu BDP-a, a čime se nezasluženo diče mnogi političari pa i nedodirljivi HNB.

Pučkoškolska matematika ukazuje na to da platežno sposoban pojedinac kroz osobnu potrošnju puni proračun kroz razne vidove poreza koji su sadržani u cijeni svakog proizvoda i usluge osim bankarskih koje su oslobođene PDV-a. Oslobađanjem dijela kućnih budžeta kreditnih dužnika otvara se mogućnost potrošnje i na druga dobra, a ne samo na bankarske "proizvode".

Dakle gospodine ministre, ako ste izgubili na mostu, možete to dobiti na ćupriji, pa gledajte malo šire ili kako bi se reklo, od drveta ne vidite šumu.

Na posljetku, pitamo se pripremaju li neki političari i moćnici već odavno put da banke od poreznih obveznika naplate sve ono što nisu (opet nezakonito) uprihodile zbog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Umjesto da Vlada Republike Hrvatske, ministar Marić i HNB implementiraju Direktivu/2014/17/EU o potrošačkom kreditiranju i zaštite građane Hrvatske, umjesto da nađu način da zakonom odrede metodologiju za određivanje početne fiksne marže u svim kreditima bez ugovorenih marži, oni žale što nema prihoda od nezakonitog poslovanja banaka i čini se traže put kako pomoći jadnim bankama. "

>> Udruga Kreda: Živimo u zemlji apsurda

Ključne riječi

Komentara 2

NE
neboiznadzagreba
10:45 22.02.2016.

Bome će Vlada RH, ministar Matić i HNB i naći načina da pomognu jadnim bankama, pa zato i jesu tu!

ZV
Zvonko60
11:42 23.02.2016.

Budu građani zapamtili ovu vladu .... bit će suza rekao je jedan iz vlade simpatičan lik nedavno...doduše nije Premijer ali blizu njega je. Mladi japa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije