Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trendovi

Mercator s naftnim derivatima pretekao Konzum

benzin
Arhiva VL
30.06.2011.
u 14:13

Iako je taj biznis profitabilan, sa 20-ak benzinskih Mercator i Konzum ne mogu ugroziti Inu, Petrol ili OMW, tvrdi D. Munjiza.

Iako u biznis s naftnim derivatima planira ući godinama, a svojedobno je potpisao i sporazum s Petrolom koji nikad nije realiziran, Mercatoru je to uspjelo tek ovih dana strateškim partnerstvom s Hram Holdingom, kojim je postao stopostotni vlasnik 18 potpuno automatiziranih benzinskih servisa En Plusa.

Tko će prije?

U obavijesti Slovenskoj burzi “naš najbolji susjed” tvrdi da to u skladu s njegovom strategijom razvoja dopunskih usluga za potrošače, a kako je “u okviru transakcije dobio i ekskluzivna prava na uporabu tehnoloških i prostornih rješenja za benzinske servise na parkiralištima trgovačkih centara”, planira i dalje širenje takve ponude u Sloveniji, ali i u Hrvatskoj i Srbiji po uzoru na druge europske trgovce.

No, malo je vjerojatno da će Mercator, koji s tim potezom sada prednjači u regiji, u nas preduhitriti Todorića. U tijeku su, neslužbeno doznajemo, završne pripreme dobivanja provedbeno-planske dokumentacije kako bi se već ove godine moglo početi s izgradnjom prvih pet automatiziranih benzinskih postaja u neposrednoj blizini trgovina Super Konzuma “teških” 20 milijuna kuna.

Gorivo nije dominantno

Damir Novotny, ekonomski analitičar iz T&MC Groupa, kaže kako na benzinskim postajama uopće nije dominantna prodaja goriva. Njihova prednost je u tome što mogu raditi po principu 24x7, što drugi maloprodajni formati ne mogu pa u pravilu imaju visoku frekvenciju posjetitelja te visoku razinu potencijalne učinkovitosti i profitabilnosti. Popusti na gorivo pritom su samo jedan od marketinških instrumenata za unapređenje prodaje ostalih proizvoda i usluga, koje imaju više cijene i više marže nego u supermarketima, objašnjava on, ističući kako veliki maloprodajni lanci u EU sve više ulažu u benzinske postaje i druge servise naslonjene na hipermarkete, posebice francuski Carrefour.

Prema Dragi Munjizi iz konzultantske kuće Jakov-Viktor, Mercator i Konzum u taj biznis ulaze relativno kasno, čemu bi razlog mogli biti određeni dogovori s Inom i Petrolom u prošlosti (Velpro opskrbljuje Inu robom široke potrošnje, a Mercator Petrol u Sloveniji). No, takav biznis, tvrdi, iako je profitabilan, sa 20-ak prodajnih mjesta koja neće biti velika po volumenu, sigurno ne može ugroziti Inu, Petrol ili OMW niti će retaileri riskirati raskidanje ugovora s benzinskim postajama na kojima oni nastupaju kao veletrgovci i distributeri robe široke potrošnje.

– Glavni razlog za benzinske postaje u vlasništvu retailera pokrivanje je svake niše u maloprodaji koja je poznata i uspješna u svijetu kako bi se nadoknadio pad prometa u maloprodajnim lancima i općeniti pad tržišta i potrošnje – završava Munjiza.

Komentara 3

NE
neverane
18:06 30.06.2011.

A tko je taj Munjiza.Nekakav retvajler ili retailer,budalaste fraze kojima nastoji fascinirat čitateljstvo svojim umotvorinama nakon što je od Todorića dobio kopito.Fraze i frazetine...,a pameti niotkud.

MH
mata hari
18:08 30.06.2011.

nastavite citati ili cete umrijeti izmedu 7 dana samo od citanja.. Dobrodosli! djevojcica po imenu Corinne otisla je na Facebook i vidila link za slucaj.........................da ce se dogodit da ce umrijeti nakon sedam dana od kako je to vidio ... Ona se samo nasmijala i to ignorirala u potpunosti, a zatim j...e otisla...U noci sedmi dan ona pocine razmisljati o slucaju No sljedeceg jutra njezina majka je otila u njezin krevet i zvala ju zato jer je morala ici u skolu...I odmah pocela vristati!Vidila je Corinnu mrtvu isa ocima sirom otvorenim da bi se prestrasio bilo tko! Ako ne zelite da se ovo vam se dogodi kopirajte i Zalijepite ovaj tekst u najmanje 15 razlicitih komentara, pa prokletstvo Corinne pogodi drugog... Primjer: Marko, djecak iz Napulja imao je 13 godina i nije htjeo kopirati ovaj tekst i samo sedam dana nakon sto je nestao u rodnom gradu, njegovo tijelo nije pronadeno!!!

OR
ordinaryhandsome
19:18 30.06.2011.

Dok se vas dvoje (Mer i Konz) lijepo prepucavate s glupostima o kvazi megalomanstvima u par šoping centara, još na domaćem terenu, netko bi vas mogao dobro oprat po ušima na koga uopće ni ne računate. Tak to obično ide pa samo da vas podsjetim prije no što bude prekasno :))) Kak ona ide.. \"hvali tuđe, drž se svojega\".. tak nešt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije