Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakoni

Linić ruši kamate na minuse na 10 posto, a za stanove do 7%

Slavko Linić
Patrik Macek/PIXSELL
07.05.2013.
u 20:03

Linić mijenja tri zakona kako bi ograničio kamate na kredite, što bi trebalo smanjiti rate u švicarcima.

Na užem kabinetu Vlade sutra će se naći prijedlog izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju u kojem se predlaže ograničavanje prekoračenja računa na maksimalan iznos od jedne plaće.

Prijedlog će potom biti poslan u proceduru po ministarstvima, a kako će se donositi u dva čitanja, ni ministar financija Slavko Linić nije znao reći kada će stupiti na snagu. Poznato je da će se ograničiti minus na iznos jedne plaće, ali da će građani za prilagodbu imati godinu dana. Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, trenutačno je stanovništvo dužno oko 7,37 milijardi kuna samo na prekoračenjima računa.

Čisti računi

– Neraščišćenih računa ne smije biti. Zato minusi na tekućem računu moraju biti regulirani ugovorom – poručio je ministar Linić. Novost je i da će, kako doznajemo neslužbeno, Ministarstvo pokušati ograničiti kamate na minuse. Umjesto 12 posto, maksimalno bi trebale iznositi 10 posto.

Sada većina građana ima kamate od 11,99 posto pa bi im taj oblik zaduženja bio znatno olakšan novim propisom. Predviđa se i ograničavanje kamata na stambene kredite, a maksimalna kamata neće biti 5 posto, kao što je prije najavljivano, nego od 6,5 do 7 posto. Inače, Zakonom o potrošačkom kreditiranju definira se i način obračuna kamata i uvjeti za kredite do milijun kuna.

Mijenjat će se obračun kamate, a prema izračunima Ministarstva financija, to bi trebalo smanjiti troškove kredita građanima zaduženima u švicarskim francima.

Zatezna kamata pada

Linić je odlučio srušiti zateznu kamatu i za gospodarstvo. Ona se smanjuje sa 14 na 12 posto. Da bi se takva odluka provela, morat će se mijenjati Zakon o financijskom poslovanju i Zakon o obveznim odnosima. Vijest je među poduzetnicima dočekana s pohvalama, iako su u šali rekli da bi im i kamata od 4 posto u ovom trenutku bila teška.

Banke su posljednjih godinu dana aktivu plasiranu u privatno gospodarstvo smanjile za 12 posto, što iznosi 15 milijardi kuna koje su poduzetnici otplatili. U anketi provedenoj među poduzetnicima kao najveći problem istaknuta je nemogućnost financiranja u bankama te visoke kamate, a tek na drugo mjesto poduzetnici su stavili problem s naplatom.

>>Linić: Dioki je priča u kojoj je Vlada već previše dala

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije