Naslovnica Biznis Potrošač

Iz Kine više od polovice ‘opasne’ robe

Među neprehrambenim proizvodima koji su lani dizali najviše uzbune među članicama EU bile su igračke, motorna vozila i odjeća
13. ožujka 2018. u 20:25 3 komentara 427 prikaza
Fidget Spinner
Foto: DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Igračke, automobili i motocikli te odjeća i modni dodaci lani su bili na vrhu ljestvice opasnih proizvoda otkrivenih na tržištu EU i potom uklonjenih, pokazalo je najnovije izvješće Europske komisije. Tvrdi se da su nacionalna tijela EU28, uključujući i Norvešku, Island i Lihtenštajn, sustavom brzog uzbunjivanja (Rapid Alert System) razmijenila 2021 upozorenje o opasnim neprehrambenim proizvodima te potaknula više od 4000 akcija njihova povlačenja s tržišta EU i uništavanja.

Igračke Izvješće Europske komisije Čak 28 % opasnih proizvoda na tržištu su igračke i tekstil, a većina je iz Kine

Mamac za djecu i roditelje

Kao jedna od najopasnijih igračaka spominje se popularni fidget spinner koji je lani privlačio pažnju brojne djece i roditelja i u Hrvatskoj. Taj mamac za zabavu – mali plastični objekt koji se vrti oko središnjeg ležaja između prstiju, mnogi su držali hitom, cijena mu je bila popularno niska, a reklamirali su ga i kao igračku za smanjenje anksioznosti kod djece. No brzo se za više vrsta spinnera potvrdilo da su velika prijetnja mališanima, pogotovu oni primjerci koji su u sebi sadržavali minijaturnu bateriju, koja se može progutati i prouzrokovati opekline jednjaka i crijeva, a i atraktivan središnji dio igračke djeca su mogla lako progutati i ugušiti se. Dojave o nizu slučajeva gutanja slomljenih dijelova ili baterija koji su završavali hitnim bolničkim intervencijama, nacionalne su vlasti natjerale na brzu razmjenu informacija o proizvodu, proizvođačima i distributerima pa su potencijalno opasne serije igračaka brzo otkrivane, zaustavljane na granicama i u lukama i uništavane.

U registriranim slučajevima uzbune, igračke su bile glavni krivci u gotovo trećini slučajeva (29%), motorna vozila u 20%, odjeća, tekstil i modni dodaci u 12%, električni uređaji i oprema u 6%, a oprema za djecu i bebe u 5% slučajeva.

Problem online prodaja

Gotovo trećina opasnih proizvoda prijetila je rizikom od ozljeda (28%), a 22% štetnim kemijskim spojevima poput nakita iz teških metala, u kojima dominiraju nikl i olovo ili pak igračaka koje sadrže ftalate (omekšivače plastike koji mogu izazvati sterilitet). Kod 17% postojala je opasnost od gutanja i gušenja, kod 10% od električnih udara, a u 6% od požara.

– Europskim propisima o potrošačima jamči se da se u EU prodaju samo proizvodi koji su sigurni. Oni koji to nisu i mogli bi uzrokovati ozljede, uz pomoć sustava brzog uzbunjivanja brzo se uklanjaju, pa su naša djeca sigurna, a na našim je cestama manje nesreća sa smrtnim posljedicama – kazala je Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova.

Nažalost, u mnogim drugim područjima treba poboljšati provedbu i osigurati da potrošači mogu ostvariti svoja prava. A jedno od njih je svakako i internetska prodaja koja podrazumijeva sve češće kupnje izravno iz trećih zemalja iz kojih nema garancija da su proizvodi u skladu sa sigurnosnim normama EU. Naime, većina opasnih proizvoda za koje je izdana obavijest u sustavu potjecala je izvan EU. Više od polovice stiglo ih je iz Kine koja se kao zemlja podrijetla navodi u 53% slučajeva (čak 1155 uzbuna), kao i 2016. No EK, navodi se, nastavlja blisku suradnju s kineskim tijelima radi rasprava o posebnim slučajevima i provedbe mjera kao što je razmjena dobre prakse. Za opasne proizvode europskog podrijetla izdano je pak 413 obavijesti (26 posto). 

Pogledajte i galeriju: Studentica Anamarija Prgomet savjetuje kako proizvesti što manje otpada

Fidget Spinner
1 / 14
ikea OPASAN PROIZVOD Ikea povlači zaštitne ogradice: 'Djeca su pala niza stube' Ikeina komoda Malm LINIJA MALM IKEA nakon smrti djece povlači 36 milijuna komoda Piletina Salmonela Povlači se smrznuti pileći file brazilskog proizvođača
Kraš
ČOKOTERAPIJA
Mali vodič za kupovinu bez stresa: Kako izbjeći groznicu kupovanja blagdanskih darova?

A1 izdvaja za Vas

 • adler77:

  Pa sve je iz kine, odes tu u ducan made in china..

 • ilijan:

  Iz Kine samo dolazi smeće

 • Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
  ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs:

  Znaci zakljucak; ako ne sadrzi teske metale i obogaceni uran, onda je zapaljivo u pecnici , ako nije ni jedno ni drugo onda se moze progutat, ako nije ni jedno ni drugo ni trece onda se mozes ubit nestrucnim rukovanjem, ... prikaži još! ako nije nista od toga svega onda je iz jeftine kine pa daj zabranite to da se prodaju SKUPE EUROPSKE stvari.. Plisana loptica 50 kuna, knjigica sa 5 stranica na svakoj po jedno slovo od 1 do 5 opet povopjnih 50 kuna .. Pa medo koji prica 350kn (cuj to napravljen od merino vune, Rimcevih negutajucih baterija, i naravno ima sustav vatrodojave za jeftinih 350kn .. Ali sve ostalo sto se naruci za 10kn sto nije iz EU to je opasno po zivot djeteta ... Moguce da radi toga EU ponovno zeli uvest carinu kako bi kineska roba poskupila ili kako bi uzeli sebi po dolar od milijardi predmeta koje se dveno narujucu u europu jer su eto jeftiniji i pristupacniji obicnom narodu ...