Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće Europske komisije

Čak 28 % opasnih proizvoda na tržištu su igračke i tekstil, a većina je iz Kine

Igračke
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/2
23.03.2015.
u 12:32

Među opasnim neprehrambenim proizvodima čak 28 posto čine igračke, odjeća, tekstil i modni predmeti - 23%. To su proizvodi koji uzimaju "najveći komad kolača" nesigurnih proizvoda za koje je bilo potrebno posezati za korektivnim mjerama.

Gotovo 2500 proizvoda tijekom 2014. godine deklarirani su kao opasni za potrošače te su povučeni ili nisu ni ušli na europsko tržište.

Zabrinjava podatak da čak 28% tih opasnih, neprehrambenih proizvoda otpada na dječje igračke, a 64 posto ih je proizvedeno u Kini, upozorila je Vera Jourová, Povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova pri Europskoj komisiji predstavljajući godišnje izvješće Europskog sustava alarmiranja za opasne proizvode na tržištu.

Već 12 godina, Europska komisija i zemlje članice EU-a rade zajedno kako bi se osiguralo da roba široke potrošnje koja se plasira na tržišta bude sigurna. U tu svrhu, koriste se sustavi brzog uzbunjivanja (Rapid Alert System) za detekciju takvih proizvoda.

"Svaki proizvod u Europi mora biti siguran za naše građane. Proizvodi koji može uzrokovati štetu moraju biti uklonjeni s tržišta što je brže moguće. To je razlog zašto smo stvorili sustave brzog uzbunjivanja. Tijekom godina to se pokazalo vrlo učinkovitim i ovo je vrlo praktičan primjer suradnje Europske unije na dobrobit svih naših građana", rekla je Věra Jourová.

Opasni proizvodi

Među opasnim neprehrambenim proizvodima čak 28 posto čine igračke, odjeća, tekstil i modni predmeti - 23%. To su proizvodi koji uzimaju "najeći komad kolača" nesigurnih proizvoda za koje je bilo potrebno posezati za korektivnim mjerama. Ti proizvodi označeni su kao proizvodi s povećanim rizikom za uzrokovanje ozljeda, kemijskih rizika ( opasne kemikalije) i gušenja. .

Opasnim kemikalijama najviše su zahvaćeni kožni predmeti, igračke, proizvodi od plastike za svakodnevnu uporabu (  mogu uzrokovati neplodnost) te nakit zbog prisustva teških metala.

Made in...

Kina je i dalje prva zemlja na listi iz koje dolazi najviše opasnih neprehrambenih proizvoda na europsko tržište. U 2014. godini čak 64% od ukupnog broja prijava su proizvodi iz te zemlje, stoji u Izvješću.

Godišnje izvješće ukazalo je na povećan broj upozorenja u 2014. godini za tri postop u odnosu na godinu ranije, s ukupnom brojkom od čak 2435 upozorenja i ukupno 2753 provedenih akcija povlačenja ili zabrane proizvoda.

Internetska stranica Rapid Alert System tijekom je prošle godine zabilježila gotovo 2 milijuna posjeta, a uvedeni su i novi alati koji omogućuju građanima i tvrtkama lakši pristup informacijama u otkrivanju opasnih proizvoda.

U ovaj sustav uključena je 31 država, odnosno članice EU i Island, Lihtenštajn i Norveška.

>>Proizvođač je odgovoran za štetu nastalu neispravnošću proizvoda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije