Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Irena Weber napušta Nadzorni odbor Mercatora

Nije smijenjena, već odlazi iz nadzornog tijela zbog izvršnih funkcija
14. svibnja 2019. u 12:23 0 komentara 158 prikaza
Irena Weber
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zamjenica glavnog izvršnog direktora Fortenove grupe Irena Weber te član izvršne uprave Vladimir Bošnjak napuštaju Nadzorni odbor Mercatora. O promjenama u sastavu NO-a dioničare je izvijestio najveći slovenski trgovački lanac putem burze, a odluku bi trebala potvrditi skupština kompanije koja se održava 5. lipnja.

Mercator loš vlasnik Slovenska vlada hoće izvući Mercator iz Agrokora: 'Želimo mu osigurati stabilniju poslovnu budućnost'

Weber je u nadzornom tijelu Mercatora od lipnja prošle godine, dok je Bošnjak u Nadzorni odbor ušao u lipnju 2017. Nije riječ ni o kakvoj smjeni, već se može čuti da dvojac izlazi iz nadzornog tijela zbog koncentracije na izvršnim funkcijama koje obnašaju u koncernu. U NO-u Mercatora i dalje ostaju Fabris Peruško kao njegov predsjednik, predstavnici vlasnika Matej Lahovnik, Ivica Mudrinić i Sergei Volk, dok su predstavnici zaposlenih u nadzornom odboru Matjaž Grošelj, Vesna Stojanović i Jože Lavrenčič.

Pred Mercatorom je i dalje postupak pridruživanja Fortenova grupi. Iako je postignut dogovor po kojem će se i Mercator uključiti u sustav prenošenjem dionica kompanije na novi koncern, izvršenje dogovora ovisi o slovenskoj državnoj politici. Naime, s odlukom se moraju složiti Mercatorove banke vjerovnice, kojima tvrtka duguje 650 milijuna eura.

slučaj mercator Čehok i Ptiček oslobođeni krivnje da su oštetili proračun zamjenom zemljišta

Suglasnost bi trebali dati i slovenski regulatori, agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i organ koji se bavi zaštitom manjinskih dioničara. Do ožujka Nova Ljubljanska banka (NLB) i izvozna banka SID nisu formalno odobrile taj potez iako su se dioničari kompanije, uključujući i Sberbank koji ima 18,53 posto tvrtke, složili da treba prenijeti udio na Fortenova grupu.

Slovenska Vlada ne skriva, naime, da i nakon prijenosa vlasništva na Fortenovu želi u upravi Mercatora i dalje imati svog predstavnika bez obzira na to što je provedena nagodba vjerovnika i što su novi vlasnici preuzeli koncern. Slovenci to obrazlažu važnošću Mercatora za gospodarstvo u kontekstu velikog broja zaposlenika i kooperanata te činjenice da ostvaruje oko milijardu eura prihoda godišnje, ali teško je vjerovati da će privatni vlasnici na čelu kompanije imati državnog povjerenika na dugi rok.

Novi Agrokor počeo poslovati od 1.travnja pod imenom Fortenova grupa

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.