Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Horvat: Za Đuru Đakovića nužno restrukturiranje i pronalazak strateškog partnera

Vlada je na prošloj sjednici donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković Grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u iznosu do 300 milijuna kuna.
23. siječnja 2020. u 12:43 3 komentara 120 prikaza
Darko Horvat
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak da za Đuro Đaković grupu, koja će danas dobiti prvih 150 milijuna kuna kreditnog aranžmana,  postoji perspektiva, no kako je potrebno izraditi program restrukturiranja te pronaći strateškog partnera.

Đuro Đaković iz osobnih razloga Član Uprave Đuro Đaković grupe Posavac podnio ostavku

Na pitanje novinara o situaciji u slavonskobrodskoj tvrtki Đuro Đaković, koju će danas posjetiti i predsjednik Vlade Andrej Plenković, Horvat je nakon užeg kabineta Vlade izvijestio da će ta tvrtka danas dobiti kreditni aranžman kojim će sanirati jedan dio svojih dugova. 

"Dakle, s prvih 150 milijuna kuna koji će Đuru Đakovića vratiti u život, vratit ćemo jedan dio dugova dobavljačima, dugova prema državi, a isto tako dobiti perspektivu za nabavu roba i materijala te završiti tri aktivna ugovora, koji će negdje do kraja četvrtog mjeseca osigurati dodatnu likvidnost Đure Đakovića u visini od 128 milijuna kuna", izjavio je Horvat, istaknuvši da perspektiva u Đuri Đakoviću sigurno postoji, no kako je neminovno, uz suglasnost Europske komisije, izraditi program restrukturiranja.

Ističe da se u tu slavonskobrodsku tvrtku mora uvesti strateški partner "ako želimo perspektivu Đuri Đakoviću na jedan drugačiji način, i opet pod strogim nadzorom i kontrolom paziti što se u Đuri Đakoviću zbiva". 

Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković: Za spašavanje Đure Đakovića 300 milijuna kuna u dvije faze

Na pitanje novinara koliko je to sve realno, Horvat je kazao da kad ne bi u to vjerovao, ne bi ni ovako izašao pred medije i hrvatsku javnost. 

Vlada je na prošloj sjednici donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković Grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u iznosu do 300 milijuna kuna. Prvi dio tog iznosa od 150 milijuna kuna u vidu kreditnog zaduženja i/ili financijskog okvira kod HBOR-a ili drugih poslovnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu, namijenjen je za stvaranje preduvjeta za deblokadu računa, pokretanje proizvodnje i završetak započetih ugovora s kupcima, te plaćanje obveza prema financijskim institucijama kao i obveza prema državi.

Preostalih 150 milijuna kuna koristit će se za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đuro Đaković Specijalnih vozila i to za plaćanje dobavljačima, kreditna zaduženja, garancije za dobro izvršenje posla, primljene avanse.

Na upit o Uljaniku d.d., za koji je na jučerašnjem ročištu na Trgovačkom sudu u Pazinu skupština vjerovnika odlučila da nema uvjete za nastavak poslovanja te da ide u likvidaciju, ministar Horvat kazao je danas da je stečajna upraviteljica sve već pojasnila.

Darko Horvat 'Dobra stvar' Horvat: Đuro Đaković će tijekom ovoga tjedna dobiti državno jamstvo

Između ostalog, Horvat je rekao da Uljanik d.d. kao takav više ne postoji, a kako se novac i jamstva u budućnosti mogu davati onima koji će poslovati sukladno zakonima i pravilima Europske komisije o državnim potporama.

Nije se složio s konstatacijom novinara da je cjelokupna hrvatska brodogradnja "vreća bez dna", kazavši da bi tu tvrdnju onda trebalo pojasniti onima koji dobro rade.

Upitan o rokovima za prijenos imovine Uljanika d.d. i koncesije na pomorsko dobro na društvo Uljanik 1856, Horvat je kazao da se u ovom trenutku ne raspravlja o rokovima, već se daje perspektiva da se na prostoru Pule jedan dio brodogradilišta stavi u funkciju pod drugačijim imenom i drugačijim trgovačkim društvom, napomenuvši da je na sličan način rehabilitiran proces brodogradnje u riječkom 3. maju.

Horvat je i u jučerašnjem priopćenju, naslova "Ovo nije nužno kraj brodogradnje u Puli“, između ostalog poručio: "Jedna od mogućnosti daljnjeg poslovanja jest provedba Poslovnog plana predstavljenog od strane stečajne upraviteljice. Naime, temeljem predloženog plana traži se prijenos imovine nad kojom Republika Hrvatska ima razlučno potraživanje u novoosnovano društvo "Uljanik brodogradnja 1856.", kao i najam imovine nužne za brodograđevnu djelatnost, a koja nije opterećena razlučnim pravima. Isto tako, predloženim planom predviđa se prijenos koncesija s Uljanika d.d. na novoosnovano društvo, te osiguranje likvidnosti kojom bi se stvorili preduvjeti za početak proizvodnje, uzimajući pritom u obzir činjenicu da u društvu već duže vrijeme nema proizvodnog procesa, kao i dosadašnju praksu koja je nametnula velike obveze državnom proračunu", pisalo je u priopćenju.

Hrvoje Kekez Promjene na vrhu Hrvoje Kekez na čelu Uprave Đuro Đaković Grupe

Horvat je danas novinare izvijestio i da je uspostavljen konkretan i strogi nadzor nad trošenjem proračunskog novca, odnosno izdanih jamstava.

Tako kaže da su sa svim brodogradilištima koja danas funkcioniraju u Hrvatskoj, za koje postoji perspektiva traženja državnog jamstva, sklopljeni vrlo konkretni ugovori o nadzoru s Hrvatskom brodogradnjom-Jadranbrod, koja kontrolira fakture i isplate tih brodogradilišta.

Na konstataciju novinara da su milijarde za brodogradnju već "bačene u vjetar", a da se on kao ministar hvali da je 2020. uspostavio nadzor, Horvat je ustvrdio da je to pitanje za nekog tko je taj posao radio prije njega.

"Moj je zadatak bio da ustrojim kvalitetan nadzor i siguran sam da smo to napravili", izjavio je Horvat.

SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
  • Deleted user:

    g.horvat istu ispraznicu ste govorili u svezi poduzeca uljanik.... ...restrukturiranje i trazenje strateskog partnera ...i maca je popapala cca 4.8 milijardi kuna...itd... ...isto ce se dogoditi i đđ ..