Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SKLADU S ZAKONOM

Hanfa donijela smjernice za ulaganja mirovinskih fondova u startupe

HANFA
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/4
02.11.2019.
u 14:54

Ulaganje u ovakva poduzeća uključivat će i specifične rizike, posebice rizik likvidnosti, neisplate dobiti te rizik gubitka cjelokupnog ulaganja, posebice kod startup poduzeća

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijela je smjernice kojima će obveznim mirovinskim fondovima biti omogućeno ulaganje u vrijednosne papire i udjele u startup kompanijama koje se financiraju putem crowdfunding platformi.

Riječ je o Smjernicama o uređenim sustavima za prikupljanje kapitala, koje su izrađene u skladu sa Zakonom o obveznim mirovinskim fondovima te podrazumijevaju trgovinske platforme na kojima je malim i srednjim poduzećima, osobito inovativnim i startup poduzećima, omogućen pristup financiranju. Smjernice se odnose i na multilateralne trgovinske platforme u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala.

Ulaganje u ovakva poduzeća uključivat će i specifične rizike, posebice rizik likvidnosti, neisplate dobiti te rizik gubitka cjelokupnog ulaganja, posebice kod startup poduzeća. Ti rizici će varirati ovisno o nacionalnom okviru koji uređuje poslovanje crowdfunding platforme, to jest platforme za skupno financiranje, zatim o tome radi li se o startup projektu ili malom i srednjem poduzeću koje traži dodatno financiranje za rast poslovanja, kao i pravilima rada same platforme i razini i vrsti informacija koje platforma i vlasnik projekta pružaju potencijalnim investitorima.

Usvojene su i smjernice kojima se dodatno opisuju situacije koje se smatraju sukobom interesa koje se također odnose na obvezna mirovinska društva i mirovinske fondove te koje donose primjere situacija koje se mogu smatrati sukobom interesa, kažu iz Hanfe. Upravno vijeće Hanfe donijelo je i rješenje kojim se društvu Auctor Holding a.s. iz Češke odobrava zahtjev za objavljivanje ponude za preuzimanje društva Slavonski zatvoreni alternativni investicijski fond s javnom ponudom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije