Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Gubitak Petrokemije gotovo 150 milijuna kuna

U Petrokemiji ističu da se polovica gubitka odnosi na povećanu cijenu prirodnog plina i , kako navode, "ekstremno visoke troškove transporta plina u Hrvatskoj".
20. veljače 2018. u 13:48 4 komentara 417 prikaza
Petrokemija
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Kutinska Petrokemija prošlu je godinu završila s gubitkom od 146,8 milijuna kuna, što je znatno više u odnosu na godinu ranije kada je iznosio 87,3 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke.

Petrokemija SINDIKATI Premijer ima još sedam dana za odluku o Petrokemiji!

U Petrokemiji ističu da se polovica gubitka odnosi na povećanu cijenu prirodnog plina i , kako navode, "ekstremno visoke troškove transporta plina u Hrvatskoj". Ukupni su prihodi tvrtke iznosili 1,99 milijardi kuna, i povećani su 3,3 posto u odnosu na 2016., a rasli su i ukupni rashodi, za 6,1 posto, na 2,1 milijardu kuna. U strukturi prihoda domaća prodaja čini 30,6 posto ili 610,6 milijuna kuna, što je 5,1 posto više u odnosu na 2016., dok izvoz čini 66,3 posto ili 1,3 milijarde kuna, što je 4,6 posto više u odnosu na 2016. godinu.

"Poslujući u poslovno izazovnom okruženju i vremenu rasta cijene prirodnog plina, pada cijena mineralnih gnojiva i visokih troškova kamata na kredite, Petrokemija d.d. je uspjela u 2017. godini unaprijediti poslovanje kroz proizvodnju i prodaju, te godišnji gubitak svesti na 146,8 milijuna kuna. Čak polovica gubitka otpada na povećanu cijenu prirodnog plina (72 milijuna kuna u odnosu na 2016.) i ekstremno visoke troškove transporta plina u Hrvatskoj (86 milijuna kuna prema tvrtci Plinacro)", navodi se u priopćenju Petrokenmije.

Petrokemija
1 / 7
Petrokemija

Također  se kaže kako su poslovnu 2017. obilježile opsežne pripreme za dokapitalizaciju te borba za održanjem stabilnosti sustava, održanjem kontinuiteta proizvodnje i kontinuiteta opskrbe kupaca proizvodima Petrokemije.

U tim su okolnostima, kako ističu u tvrtki, učinjeni brojni pozitivni pomaci u poslovanju, što bi trebalo doprinijeti pozitivnom okončanju procesa dokapitalizacije u 2018. godini.

Tijekom 2017. proizvodnja gnojiva je povećana 11,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 1,2 milijuna tona, pri čemu je domaća prodaja bila 316,9 tisuća tona i povećana je 10,1 posto, a izvoz je rastao 6,6 posto, na 850,2 tisuće tona.

Petrokemija Dokapitalizacija Petrokemiji novac hitno treba, a ulagači se nećkaju

Uvoz mineralnih gnojiva u Hrvatsku smanjen je za 33 posto, povećana je prodaja na cjenovno atraktivnijim tržištima regije za 16,4 posto, a na tržište plasirano sedam tisuća tona novog proizvoda "Petroblue".

"Unatoč svim poteškoćama Petrokemija je investirala preko 100 milijuna kuna u razvoj tehnologije i zadovoljenje ekoloških zahtjeva", ističu iz tvrtke.

Napominju i kako je Petrokemija d.d. jasno definirala četiri ključna problema u postupku realizacije pozitivnih rezultata poslovanja a to su povećana cijena prirodnog plina, niža prosječna prodajna cijena, povećana izdvajanja za kamate i povećana izdvajanja za ekološke naknade (CO2).

Cilj tvrtke je revidirati postojeće ugovore i utjecati na barem dva od četiri ključna problema, što bi uz završeni proces dokapitalizacije i provedbu potpunog restrukturiranja, već na kraju 2018. godine moglo rezultirati s pozitivnim rezultatom.

GAŠENJE PROIZVODNJE Vlada ima godinu dana da pokuša spasiti rafineriju Sisak

"Uprava i zaposlenici kompanije vjeruju u donošenje konačne odluke po pitanju dokapitalizacije od strane većinskog vlasnika, čime bi se osigurala trajna opstojnost Petrokemije kao ključnog gospodarskog subjekta na području Grada Kutine, Sisačko-moslavačke županije i Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Dioničari Petrokemije na izvanrednoj su skupštini sredinom siječnja donijeli odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna.

Petrokemija je ranije izvijestila da je zaprimila obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju. Prema pisanju medija, među njima su austrijski Borealis te hrvatske kompanije PPD i Ina.

Traži se brza dokapitalizacija

Petrokemija bez svježeg kapitala može izdržat još mjesec dana, rekao je nakon prošlotjedne sjednice Vlade ministar državne imovine Goran Marić.

On je ustvrdio proces dokapitalizacije nije dovršen, ali nije niti prekinut niti je propao, izrazivši uvjerenje da će proces uspjeti te da će u idućim tjednima biti poznat model dokapitalizacije i tko će biti sudionici.

Razgovori o dokapitalizaciji Ćorić u Vukovaru: Isporuka plina Petrokemiji odvija se neometano

Razočarani sporim postupkom dokapitalizacije, dvije udruge sindikata te Udruga hrvatskih branitelja jedine hrvatske tvornice mineralnih gnojiva 14. veljače uputili su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, u kojem mu poručuju kako ima rok od sedam dana za stratešku odluku o nastavku dokapitalizacije, ili će u protivnom izgubiti njihovu potporu.

Petrokemija je velikim problemima bila u siječnju ove godine kada joj je Ina obustavila opskrbu prirodnim plinom zbog problema s naplatom dotad isporučenih količina. Iako je Ina kasnije nastavila isporučivati plin, dokapitalizacija je i dalje presudna za normalno funkcioniranje Petrokemije.

Nastavak isporuke? Popijač: U stalnoj smo komunikaciji i tražimo rješenje za Petrokemiju Kupari Sudbina Kupara Raskida se ugovor s Rusima? Petrokemija Uskače PPD INA sutra obustavlja plin Petrokemiji

Uz Inu i PPD, novi dobavljač plina je HEP

Kutinska Petrokemija objavila je u utorak da uz postojeće dobavljače plina - Inu i Prvo plinarsko društvo (PPD), ima i novog dobavljača plina - Hrvatsku elektroprivredu (HEP). 

"Uz postojeće dobavljače prirodnog plina Inu i Prvo plinarsko društvo, Petrokemija ima novog dobavljača plina - Hrvatsku elektroprivredu koja će isporučivati dio potrebnih količina plina u idućem razdoblju", priopćeno je iz kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva. 

Inače, ta je kutinska tvrtka sredinom siječnja imala probleme s opskrbom plinom, jer joj je Ina, zbog neplaćenih isporuka prirodnog plina i neispunjavanja financijskih odredbi ugovora o kupoprodaji plina, na desetak dana obustavila isporuku plina.

Ina je isporuku plina Peterokemiji obustavila 18. siječnja i prekid je trajao do 29. siječnja, a u tom je razdoblju kutinska tvrtka preuzimala ukupne količine od samo jednog dobavljača - PPD-a, nije bilo zastoja u proizvodnji i svi su pogoni radili. 

Problemi s opskrbom Petrokemije plinom u drugoj su polovici siječnja bili tema i sastanka u Vladi s Upravom i Nadzornim odborom tvrtke, a premijer Andrej Plenković je kazao da se nastavlja proces dokapitalizacije te da je ključno da svi akteri sudjeluju do kraja i da se nađe dugoročno održivo rješenje. 

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • Hrabraja:

  da je to privatna firma vec bi odavno propala. Ako nesto nije profitabilno byby. Istonje i sa brodogradikistima

 • icocrobih:

  Zatvaraj to!

 • Avatar mrTrobec
  mrTrobec:

  Petrokemija u svom postojanjunikada nije pozitivno poslovala,naravno uvijek ne netko drugi kriv a plačanu ovce.