Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Popijač: U stalnoj smo komunikaciji i tražimo rješenje za Petrokemiju

Dioničari Petrokemije na izvanrednoj skupštini sredinom prosinca prošle godine donijeli su odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna.
17. siječnja 2018. u 20:40 3 komentara 457 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ina je u srijedu poslijepodne objavila da će s isporukama prirodnog plina Petrokemiji nastaviti, ako kutinska tvrtka bude plaćala svoje račune, a predsjednik Uprave Petrokemije Đuro Popijač izjavio je kako su u stalnoj komunikaciji s Inom i rade na pronalaženju rješenja.

Petrokemija Uskače PPD INA sutra obustavlja plin Petrokemiji

"Zbog neplaćenih isporuka prirodnog plina i neispunjavanja financijskih odredbi ugovora o kupoprodaji plina, a u svrhu zaštite svojih poslovnih interesa, primorana razmotriti mogućnosti nastavka opskrbe Petrokemije prirodnim plinom. Svjesni poteškoća koje Petrokemija ima s likvidnošću podsjećamo kako je Ina do sada u više navrata izlazila ususret toj kompaniji te smo otvoreni za pronalazak obostrano prihvatljivog rješenja", priopćili su kasno poslijepodne iz Ine. 

Problemi s opskrbom Petrokemije plinom bili su i tema poslijepodnevnog sastanak u Vladi s Upravom i Nadzornim odborom tvrtke što je novinarima u Saboru potvrdio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

 "Nastavlja se proces dokapitalizacije i mislim kako je ključno da svi akteri sudjeluju do kraja i da se nađe dugoročno održivo rješenje", izjavio je premijer na upite novinara o aktualnoj situaciji u Petrokemiji.  

U izjavi za HRT predsjednik Uprave Petrokemije Đuro Popijač je istaknuo da kutinska tvrtka neće zaustavljati proizvodnju, te kako  nema eskalacije po pitanju bilo kakvog prekida ili problema s isporukama kupcima.

 Kontinuirano i u stalnoj smo komunikaciji s Inom te radimo na pronalaženju rješenja, naglasio je Popijač.

 Iz Petrokemije su ranije poslijepodne izvijestili da će Ina od četvrtka, 18. siječnja obustaviti opskrbu prirodnim plinom toj kutinskoj tvrtki zbog problema s naplatom dosad isporučenih količina.

Neslužbeno se doznaje da taj dug premašuje 100 milijuna kuna.

Kako su iz Petrokemije naveli u priopćenju, Uprava društva je uz suglasnost Nadzornog odbora poduzela operativne mjere kojima je osigurala da drugi dobavljač prirodnog plina, Prvo plinarsko društvo (PPD), preuzme isporuku svih potrebnih količina prirodnog plina za nesmetani rad tvornice u idućem razdoblju od sedam dana.

"Proizvodnja i isporuka mineralnog gnojiva će teći nesmetano u količinama i dinamici kako je dogovoreno s kupcima. Isto tako osigurane su i ostale sirovine za podmirenje proizvodnje. Uprava će tijekom sljedećih sedam dana dati nove informacije oko stanja u društvu", naveli su iz Petrokemije. 

Iz Prvog plinarskog društva (PPD) potvrdili su da nastavljaju isporuku plina kutinskoj tvrtki. "U ovom trenutku možemo potvrditi kako PPD nastavlja isporuku plina Petrokemiji. PPD prati situaciju u Petrokemiji te sudjeluje u aktivnom traženju rješenja za nastalu situaciju", odgovorili su iz PPD-a na Hinin upit.

Danas iza podneva su iz Sindikata EKN Petrokemije, Sindikata DEMOS-HUS Petrokemije i Udruge hrvatskih branitelja Petrokemije priopćili kako su neslužbeno saznali da od četvrtka, 18. siječnja, u 6 sati Ina obustavlja isporuku plina Petrokemiji.

V. d. predsjednika Sindikata EKN-a i zamjenik predsjednika NO-a Petrokemije Željko Klaus rekao je Hini kako je NO Petrokemije obaviješten da postoji mogućnost za obustavu isporuke plina, ali sada je najvažnije da se ne stvara panika koja bi mogla naštetiti poslovanju Petrokemije.

"Ako se to i dogodi, Petrokemija može nastaviti s radom barem još desetak dana, a svi potrošači dobit će naše proizvode", kaže Klaus.  

Prirodni plin najvažnija je sirovina za kutinsku Petrokemiju, koja je i jedan od najvećih potrošača prirodnog plina s godišnjom potrošnjom od oko 620 milijuna prostornih metara.  

Početkom ožujka prošle godine kutinska je tvrtka objavila da je zaključila nove ugovore za opskrbu prirodnim plinom u plinskoj godini 2017./2018. s Inom i PPD-om, čime je osigurala dovoljne količine plina za planiranu proizvodnju tijekom te plinske godine. 

Tada je i Ina putem Zagrebačke burze izvijestila da je s Petrokemijom potpisala Ugovor o opskrbi prirodnim plinom za isporuku 317 milijuna prostornih metara u plinskoj godini 2017./2018., odnosno od 1. listopada 2017. do 1. listopada 2018. godine.

Otkup dionica U igri za Inu ostale velike bankarske kuće i najugledniji konzultanti

No, kutinski se proizvođač umjetnih gnojiva u problemima našao početkom travnja prošle godine kada mu je PPD obustavio isporuku plina zbog duga većeg od 300 milijuna kuna. Ipak, nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem iz PPD-a su odustali od obustave isporuke plina koja je uzrokovala i kratkotrajnu obustavu proizvodnje amonijaka, osnovne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva.

Inače, kutinska je tvrtka u lipnju prošle godine Petrokemija objavila poziv za indikativno iskazivanje interesa za dokapitalizaciju u sklopu procesa restrukturiranja i privatizacije, nakon čega su prikupljane i obvezujuće ponude te potencijalnim strateškim i investicijskim ulagačima omogućeno i dubinskog snimanja poslovanja tvrtke.

Dioničari Petrokemije na izvanrednoj skupštini sredinom prosinca prošle godine donijeli su odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna.

Povećanje temeljnog kapitala provest će se izdavanjem 45 milijuna redovnih dionica, nominalne vrijednosti 10 kuna, uz korištenje prava iznimke od obaveza objavljivanja prospekta u vezi javne ponude i uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica tvrtke.

Petrokemija je ranije izvijestila da je zaprimila obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju, koje su dostavljene u Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Ministarstvo državne imovine na daljnji postupak.

Prema pisanju medija, među njima su austrijski Borealis te hrvatske kompanije PPD i Ina.

Potvrdila skupština Petrokemija kroz dokapitalizaciju traži 450 milijuna kuna svježeg kapitala Andrej Plenković i Viktor Orban Dokumenti svjedoče o novoj tužbi Hrvatska ipak uplatila MOL-u 14,5 milijuna eura za izgubljenu arbitražu DOKAPITALIZACIJA Uskoro će se znati mogući suvlasnici u Petrokemiji
Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • kritika5:

    nagradno pitanje je tko je vlasnik PPD-a da nije možda Đuro jer tko bi posudio 5 milja kn stranci (kojoj se sudi kao krim. org:)

  • gamarema:

    Pa kako si jedna jaka država poput naše Hrvatske može dozvolit da joj vodeća kompanija u tom sektoru neplaća režije. Nemoguće, pitajte ministra Marica (to je onaj sto je prije kraha Agrokora samo dva mjeseca prije tvrdio da je sve ... prikaži još! sa tom kompanijom OK) on sigurno ima neku drugačiju statistiku koja tvrdi da je INA dužna Petrokemiji

  • Deleted user:

    Ovo je "krasna" reklama za buduće korisnike plina za grijanje prostora, kako u Siječnju, ostati bez grijanja? Kako se to smijelo desiti ili se namjerno ucjenjuje da se naplati neki dug? Zašto u Hrvatskoj dozvoljavamo takve incidente baš u najnezgodnije ... prikaži još! vrijeme godine? INA i onako nije naša? Od poduzeća, mislim na INU, ostalo je puno benzinskih crpki i rafinerije u raspadu? Da, zaboravio sam na tisuće direktora, zamjenika, savjetnika, koji su uglavnom paraziti društva? Ono što u svojim njedrima ima Hrvatska, nešto plina i nafte i onako ne pripada INI, već je Hrvatsko/Državno Vlasništvo? Do danas smo već mogli imati sa nekom drugom firmom, osnovanom u Hrvatskoj na Krku već i ukapljeni plin i nove rafinerije! Ovakva je INA samo trošak Hrvatske? Svaki pokušaj spašavanja takve firme vrlo je "bedast" potez Vlade? Zašto ne bi imali umjesto INE novu MINU, recimo? Želim samo reći dali je netko do danas uspio izračunati koliko nas stoji ta INA/MOL? I još se sprema otkup? Ne znam ni sam?