Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Grubišić: Nacionalni interes je INA okrenuta tržištu, a ne politici

Općenito, nacionalni je interes tržišna ekonomija, u kojoj će potrošaći imati dobar izbor jeftinih usluga, a država neće birati pobjednike i gubitnike, zaključio je Grubišić.
25. veljače 2019. u 10:53 1 komentara 233 prikaza
Andrej Grubišić
Foto: Screenshot

Gost nedjeljne emisije EnergyPress na N1 televiziji bio je financijski savjetnik Andrej Grubišić iz tvrtke Grubišić i partneri. Govorio je o izmjenama zakona o privatizaciji INA-e.

INA Dobra godina za naftaše Ini rasli prihodi, a MOL imao najveću zaradu od 2011.

Začudio se toliko velikoj buci oko izjena zakona, kada je i u starome zakonu pisalo da Hrvatska ulaskom u EU treba prodati sve osim 25 posto plus jedne dionice INA-e. Rekao je kako je privano vlasništvo uvijek efikasnije jer odgovara dioničarima i dionicima, a ne politici. Uostalom, država uvijek može imati arbitrarni utjecaj na svaku kompaniju koja djeluje na teritoriju države.

Odgovorio je na formulu iza koje se kriju protivninci takvih rješenja „nacionalni interes“. Obično se radi o vrlo partikularnim interesima dionika. U ovom slučaju su to dio radnika, dio dobavljača, a najviše politika koja je navikla imati kompanije kao bankomat za svoje potrebe. Potrošači, u tržišnoj ekonomiji, su također legitimni dionici, a njima je u interesu konkurentna INA-a. Ona je u interesu i poreznim obveznicima, što će više profita imati, veći će biti njena porezna uplata, rekao je Grubišić.

Sjednica Sabora Bernardić u Saboru: 'Izmjenama Zakona INA se u potpunosti prepušta u mađarske ruke'

Objasnio je kako u svakoj privatnoj kompaniji postoji oko 5 do 10 posto rezerve radne snage. Ako je u privatnima tako, gdje je fokus na profitu, onda možemo zamisliti kako je u javnim tvrtkama tome slučaj uvećano za tri puta. Osvrnuo se i na sindikate koji pokušavaju zaustaviti racionalizaciju poslovanja rekavši kako je takvo suprotstavljanje, u konačnici, uvijek na račun drugih radnika.

Na pitanje što učiniti s javnim tvrtkama, pogotovo s onom za koju Europska komisija već duže vrijeme zahtijeva da se podijeli na infrastrukturu, proizvodnju i distribuciju, te posljedično privatizira neinfrastrukturni dio, Grubišić je rekao kako, ako je velik otpor u javnosti za privatizacijom, treba neinfrastrukturne dijelove HEP-a dati privatnoj tvrtki u koncesiju. IPO je ocijenio lošijim rješenjem, jer će se na njega javiti mirovinski fondovi, koji su također pod nekim utjecajem politike. Privatni kapital je rješenje, jer on odgovara profitu.

Energypress Šikonja: INA je kontinuirano najbolja hrvatska kompanija, usprkos svemu

Općenito, nacionalni je interes tržišna ekonomija, u kojoj će potrošaći imati dobar izbor jeftinih usluga, a država neće birati pobjednike i gubitnike, zaključio je Grubišić.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • nisamguzonjinsin:

    Svi su oni znali da to piše ali malo buke za poneki bijedni politički poen uvijek dobro dođe.