Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Marić potvrdio: Podravku na listu posebnog interesa

Vlada je lani skinula Podravku s te liste, a sada će opet odlučivati hoće li prihvatiti Marićev prijedlog i vratiti je na taj popis
25. kolovoza 2017. u 17:45 3 komentara 754 prikaza
Ne bih htio da Podravka ikome bude bankomat za poboljšanje cash flowa, rekao je ministar Marić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Ministar državne imovine Goran Marić potvrdio nam je da će podnijeti prijedlog o vraćanju Podravke na listu tvrtki od posebnog interesa. S te je liste tvrtka skinuta sredinom prošle godine, nakon čega su i počela nagađanja o mogućoj pripremi prodaje državnog udjela u toj tvrtki.

Božo Petrov MOST POKREĆE INICIJATIVU '1350 tvrtki u državnom vlasništvu ostvaruje gubitak od milijardu kuna'

Važna za poljoprivredu

Marić je već tada bio protiv te odluke, a sada kada je resorni ministar može i pokrenuti prijedlog o izmjeni lanjske odluke. No konačnu odluku o vraćanju Podravke na listu donijet će Vlada, koja bi ustvari trebala promijeniti svoju odluku od samo godinu dana prije. Navodno već sada dio Vlade neće pristati na taj prijedlog. Kada je riječ o razilaženju stajališta, onda je u prvom redu riječ o onima u Vladi koji žele privatizaciju domaćih tvrtki ili ne žele.

– Iako Podravka nije na popisu strateških i posebnih trgovačkih društava, riječ je o naglašeno strateškoj tvrtki iznimno bitnoj za razvoj ne samo Podravine nego i ukupnog hrvatskog poljoprivrednog potencijala. Ne bih htio da Podravka ikome bude bankomat za poboljšanje cash flowa – rekao je ministar Marić još početkom godine u intervjuu za naš list. Jako se založio i za kadroviranje u toj kompaniji i upravo je po njegovoj želji na čelnu poziciju postavljen Marin Pucar.

Podravka POVJERENJE UPRAVI Smirile se tenzije u Podravki?! Pucar ostaje

A treba li Podravka biti tvrtka od posebnog interesa ili ne, tumačenja su različita. Mnogi će reći da nema smisla da se svrsta u tu kategoriju s obzirom na to da je riječ o prehrambenoj tvrtki koja velik dio sirovine uvozi. No postoji i druga strana argumentacije koja vidi Podravku kao temelj za jačanje poljoprivrednog biznisa jer je ta kompanija bitan otkupljivač voća i povrća. Država tamo ima značajan udjel pa se smatra da se tako mogu i lakše zaštititi ti interesi nego da se dovede ulagač. A ako Podravka nije na listi, onda postoji i bojazan da bi se odluka o prodaji državnog udjela od oko 25 posto lakše provela.

Više tvrtki maknuto s liste

Lani je Vlada s liste tvrtki od posebnog interesa skinula uz Podravku i ACI, Končar – elektroindustriju, Petrokemiju, Croatia Airlines, Luku Rijeka, Croatia banku te Croatia osiguranje. No bez obzira na to, nije došlo do rasprodaje imovine. Petrokemija se prodaje jer taj proces ionako traje već godinama.

Podravka PODRAVKA: 'Paketi hrane koje su primili vatrogasci bili su za pomoć prilikom poplava 2014. godine!' Božo Petrov Nova inicijativa Most: Istražite sve državne tvrtke goran marić TEŠKO SHVATLJIVO Marić: Plinacro je ugovarao nepovoljne kredite, raskid bi doveo do odštete od 240 milijuna kn
Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije