Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Most: Istražite sve državne tvrtke

Mostovu inicijativu potaknule su izjave ministra državne imovine o katastrofalnom poslovanju tvrtki u vlasništvu države
11. kolovoza 2017. u 13:03 33 komentara 871 prikaza
Božo Petrov
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Most uskoro namjerava u proceduru uputiti prijedlog osnivanja saborskog povjerenstva koje bi trebalo istražiti poslovanje tvrtki u državnom vlasništvu, prije svega društava od strateškog interesa. Predsjednik stranke Božo Petrov objašnjava kako su ih na to potaknule izjave ministra državne imovine Gorana Marića da državne tvrtke posluju s milijardom kuna gubitka i osam puta manjim prinosom na kapital od privatnih. U Mostu ne preciziraju na koje bi se tvrtke i koje razdoblje povjerenstvo trebalo koncentrirati jer očekuju da će se to iskristalizirati kroz raspravu na koju pozivaju sve stranke. Nadaju se da će njihova inicijativa uroditi novom strategijom upravljanja državnom imovinom i preusmjeriti tijek privatizacije.

Božo Petrov MOST POKREĆE INICIJATIVU '1350 tvrtki u državnom vlasništvu ostvaruje gubitak od milijardu kuna'

– Vrijeme je da se okrenemo od tvrtki poput HEP-a, koje mogu doprinijeti gospodarstvu, prema onima koje bi prirodno trebale biti na tržištu – poručio je Petrov. Iako je za osnivanje istražnog povjerenstva nužna natpolovična većina svih zastupnika, Most s drugim strankama još nije razgovarao, a računaju na podršku javnosti, kao u slučaju poreza na nekretnine.

– Medijska žeđ u sušnim ljetnim mjesecima potiče ovakve inicijative, bez obzira na to imaju li sadržaj – uzvraća ministar Marić. Ističe kako ni stotine povjerenstava neće učiniti državne tvrtke učinkovitijima i odgovornijima. Umjesto toga, njegovo je ministarstvo, kaže, prvi put načinilo autentičnu institucionalnu analizu, koja je pokazala da državne tvrtke mogu biti itekako efikasne, ali da mnoge od njih na rashodnoj strani nisu pokazale potrebnu odgovornost.

– Primjerice, Hrvatska poštanska banka u posljednjih sedam godina kumulirala je gubitke, a istodobno je prednjačila u isplati bonusa. U ukupnom iznosu bonusa, koje je isplaćivalo 49 tvrtki, HPB sudjeluje sa 70 posto – navodi Marić i poručuje kako prva analiza poslovanja tvrtki u državnom vlasništvu “jasno daje do znanja kako ova Vlada neće dopustiti da HPB i druge državne tvrtke budu poput alajbegove slame”.

Tomislav Vuić Tomislav Vuić Predsjednik uprave HPB-a: Ova uprava nije dobila ni kune bonusa, isplate su išle prethodnicima Upravna zgrada HEP-a Lidija Kiseljak IPO je važan i zbog boljeg upravljanja HEP-om, ali i oživljavanja tržišta Goran Marić RASPISANI NATJEČAJI Državne tvrtke bez čelnika: Izabrana samo tri direktora
PREVENCIJA
Brzi test na koronu još ne stiže, ali klasični su testovi pouzdaniji: 'Evo gdje ih naći'
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • senkop:

  Predlažem da Most prvo Hrvatskoj nadoknadi štetu od 200 milijuna kuna zbog inzistiranja na arbitraži s MOL-om, a onda da sam pronađe sredstva za "istraživanje ruda i gubljenje vremena". Na stranu što je Most sekta najgorih uljeba i neradnika kojoj ... prikaži još! su glavne ekonomske vedete Miro Bulj s tri razreda srednje tekstilne i polupismeni skladištar Panenić poznat po krađi stiropora, čak bi i takvima trebalo biti jasno da se od javnih tvrtki koje pružaju javne usluge i očekuje da rade s gubitkom, i da je glavno mjerilo njihovog rada kvaliteta i opseg usluga koje pružaju stanovništvu, a ne profit.

 • Patrizzia:

  Kada će mostovci predložiti da se nešto radi ,a ne samo da im se da da nešto kontroliraju !

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Dvije godine nisu nista radili niti dozvolili promjene, uhljebili sve sto su mogli, djelili fotelje i rodbini od rodbine kumovima od kumova.))) Sad ta popina poziva na rad i kontrole, to vam je Gazda sekte mobst "sveti" Bože Petrov. Tko ... prikaži još!Tko jos uopce doživljava tu partijicu?