Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Britanski regulator

'Peer-to-peer' krediti više nisu alternativa

RateSetter
Foto: Screeenshot
18.10.2017.
u 08:28

Internetska platforma koja spaja posuđivače i zajmoprimce RateSetter dobila je puno odobrenje regulatora FCA

Alternativni oblici financiranja sve su manje alternativa: jedan od najrigoroznijih regulatora na svijetu, britanski FCA (Financial Conduct Authority – Uprava za financijski nadzor), dao je jučer puno odobrenje za pružanje usluga RateSetteru, internetskoj platformi za “peer-to-peer” posuđivanje koja spaja posuđivače i zajmoprimce izvan financijskih institucija. Takvo su široko odobrenja za rad od britanske inačice Hanfe u svibnju dobile i dvije preostale velike platforme u Velikoj Britaniji – Funding Circle i Zopa.

Niži troškovi

U sedam godina koliko posluje RateSetter je stekao više od 250 tisuća aktivnih klijenata i preko njih se “okrenulo” dvije milijarde funti kredita. Punu su autorizaciju zatražili prije dvije godine i prilično su se načekali dok je nisu dobili. Više je razloga; s jedne strane prilagodba regulative brzinom baš i ne slijedi digitalizaciju u financijama i tek joj pokušava dati okvir, a s druge strane, ne treba zanemariti niti pritisak klasičnih financijskih institucija koje ovakvu konkurenciju smatraju “disruptivnom” za svoj biznis.

I dok taj negativno obojeni pojam koriste financijaši, klijenti ovakve platforme pozdravljaju jer preko njih posluju uz puno niže troškove i jednostavniju realizaciju usluga. Usto, većina ih se pokazala prilično sigurnima, a tome će dodatno doprinijeti i implementacija direktive Europske komisije PSD2 (Payments Service Directive) 2018., dok je nakon četiri godine pregovora upravo usvojen i europski okvir za zaštitu osobnih podataka GDPR (General Data Protection Regulation) koji se ne mora posebno implementirati kroz lokalna zakonodavstva, a oba okvira reguliraju zaštitu podataka i privatnosti u otvorenom bankarstvu.

Bitna transparentnost

Čelnik RateSettera Rhydian Lewis izjavio je povodom dobivanja odobrenja za Business Insider da je to bilo dugo, ali pozitivno putovanje tijekom kojeg su puno naučili, unaprijedili infrastrukturu i implementirali važne promjene kojima su poslovanje učinili transparentnijim. Konkretno, povećali su opseg podataka koje javno objavljuju i nedavno najavili plan pojednostavljenja pristupa investitora novcu. Govoreći o digitalizaciji u financijskom sektoru, gotovo da nema financijaša koji se ne poziva na izjavu Billa Gatesa koji je još 90-ih rekao da je bankarstvo nužno, ali banke nisu. Tehnologija će način na koji posluju promijeniti zauvijek, a od bankara sve se ćešće čuje da prilagodbi tom procesu alternative nema, odnosno, svela bi se na – ključ u bravu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije