Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Darko Pervan preuzeo Furnir Otok iz Spačvanske doline

Nakon akvizicija u Ogulinu i Bjelovaru, Pervan želi lidersku poziciju u proizvodnji furnira i parketa od slavonskog hrasta i 25% europskog tržišta
08. rujna 2018. u 09:35 0 komentara 863 prikaza
Darko Pervan
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Grupacija Pervanovo hrvatsko-švedskog poduzetnika Darka Pervana novi je vlasnik tvornice Furnir Otok u srcu Spačvanske doline u Vukovarsko-srijemskoj županiji, čime se nastavlja proces okrupnjavanja i tržišnog jačanja hrvatske drvne industrije preuzimanjem, novim ulaganjima i poslovnim povezivanjem, priopćili su iz Hrvatskog drvnog klastera.

furnir otok proizvodnja furnira Tvrtka Darka Pervana preuzela Furnir Otok

Furnir Otok, koji mijenja ime u Bjelin Otok, dosad je proizvodio oko 7,5 milijuna četvornh metara furnira godišnje. U prvoj fazi nakon preuzimanja udvostručit će kapacitete, a nakon investicija u još jednu liniju vertikalnog noža – i na 20 mil. m², prvenstveno hrastova furnira koji je najvažnija sirovina u rastućoj proizvodnji podnih obloga Woodura sestrinske tvrtke Valinge Innovation AB. No dio će se plasirati i partnerima.

Pervan kaže da je cilj grupacije da postane najveći proizvođač hrastova furnira u Europi za primjenu u proizvodnji podova. Hrast je sve nedostupniji na tržištu pa se industrija podnih obloga mora okrenuti novim proizvodnim procesima i tehnologijama prihvatljivim za okoliš s manjim količinama hrasta. A takav je upravo njegov patent Woodura.

Darko Pervan Novi posao tvrtke Bjelin Kralj laminata u Ogulinu gradi pet pogona, ulaže milijardu kuna

– Od jednake količine hrasta dobivamo 10 puta više podova Woodura nego troslojnog parketa, a 33 puta više od tradicionalnog masivnog parketa. Ovom akvizicijom osigurat će se količine visokokvalitetnog furnira, dovoljne da se oko 25% proizvodnje troslojnog parketa u Europi zamijeni takozvanim zelenim “eco-friendly” drvenim podovima – najavljuje Pervan.

Najnovija akvizicija, nakon preuzimanja tvornica parketa u Ogulinu i Bjelovaru, samo je dio ulaganja od 120 mil. eura koje Pervan planira realizirati u Hrvatskoj do 2021.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.