Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Kralj laminata u Ogulinu gradi pet pogona, ulaže milijardu kuna

Mjesecima smo obilazili ministarstva, Hrvatske šume... Nije nam odgovorio ni ministar Goran Marić pa smo odustali od Vukovara
29. studenoga 2017. u 08:23 21 komentara 7539 prikaza
Darko Pervan
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Tvrtka Bjelin, koja je u vlasništvu „kralja laminata“ Darka Pervana, Hrvata koji već desetljećima živi u Švedskoj, započinje s realizacijom projekta u okviru kojega će na području Ogulina uložiti milijardu kuna. Potvrdio nam je to i direktor i član Uprave Bjeline Stjepan Vojinić, koji je istakao kako će radovi na realizaciji projekta „Ogulin 2“, kako su ga nazvali, započeti već na proljeće iduće godine.

Vukovar Bjelin Ogulin Uvjeti kralja laminata: Dajte dovoljno drva za tvornicu u Vukovaru

– Čekamo odluku Grada Ogulina da nam potvrdi kupnju 20 hektara zemljišta u tamošnjoj Poduzetničkoj zoni, a do Uskrsa sljedeće godine osigurat ćemo dodatnih 13 hektara. Na tom prostoru sagradit ćemo pet proizvodnih pogona za proizvodnju podnih obloga – rekao je Vojinić. Podsjetio je kako na području Ogulina ova tvrtka već posluje te da se ovaj projekt provodi u vremenu od sedam do deset godina. Prema planovima na proljeće će, čim to vrijeme dopusti, započeti pripremni i zemljani radovi, dok bi tijekom ljeta započela i gradnja prve tvornice. Plan je da serijska proizvodnja iz nove tvornice u Ogulinu počne tijekom 2019. godine.

Osposobljavanje radnika

– Ovo je jedan ogroman projekt koji će izuzetno mnogo značiti i za sam Ogulin kao i cijelo to područje Hrvatske. Radit ćemo u etapama i kako se koji pogon bude završavao, tako ćemo ga i opremati i započinjati sa serijskom proizvodnjom. U isto vrijeme radit ćemo i na osposobljavanju radne snage – rekao je Vojinić.

O značaju za Ogulin govori i podatak kako će nakon završetka projekta u novim pogonima raditi više od 600 zaposlenih. Broj osoba koje će se posredno zaposliti još je i veći jer će to značiti više radnih mjesta, više novca, a samim tim i više potrošnje. U novim pogonima tvrtke Bjelin proizvodit će se nove podne obloge – Woodura i Nadura, od kojih se očekuje kako će tijekom idućih godina postati svojevrsni svjetski hit. Gradit će se i tvornica HDF-a – spajanje furnira kao i logistički centar.

30 milijuna kvadrata

– Prema našem masterplanu, nakon završetku cijeloga projekta u Ogulinu ćemo proizvoditi oko 30 milijuna kvadrata različitih podnih obloga godišnje. Sve to namijenjeno je za tržišta širom svijeta, što će Ogulin definitivno postaviti na mapu svijeta kada je riječ o drvnoj proizvodnji – rekao je Vojinić.

Ovo ulaganje u Ogulin dio je ranijih planova tvrtke „Bjelin“ po kojima su neki pogoni trebali završiti i u Vukovaru. Tim povodom Pervan je ljetos posjetio Vukovar kada je razgovarao i s gradonačelnikom Ivanom Penavom. Uvjetovali su otvaranje pogona, u kojima bi se zaposlilo nekoliko stotina radnika, osiguravanjem dovoljnih količina drvne mase od mjerodavnih. Nakon posjeta Vukovaru Pervan je i bez tih garancija bio spreman otvoriti pogon u Vukovaru, ali je opet izostalo razumijevanje.

– Mjesecima smo obilazili razne urede, agencije, Hrvatske šume, ministarstva i slično, ali bez rezultata. Imali smo 28. kolovoza zadnji sastanak s ministrom Goranom Marićem, od kojega smo tražili da nam se omogući kupnja zemljišta tvrtke Borovo, koje oni ne koriste, i to po tržišnim cijenama. Imali smo čvrsta obećanja kako će se nešto napraviti, ali do danas nismo dobili odgovor. Kako više nemamo vremena, a i kako nam je dosta šetanja od ureda do ureda bez rezultata, odlučili smo krenuti s realizacijom naših planova u Ogulinu. Iskreno sve nas boli što nećemo investirati u Vukovar, ali mi smo tu najmanje krivi – rekao je Vojinić.

Elvio Florian ulaganja Investicija u Vukovaru neće ugroziti nijedno radno mjesto ili tvrtku u RH Vlada Lidija Kiseljak Svi nas prestižu, a Vlada poručuje: Bit će bolje Mate Rimac i Liu Changlai Potpisan sporazum Sjajna vijest za Matu Rimca! Kinezi ulažu 30 milijuna eura
ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • hegedus:

    Svaka čast gospodinu Pervanu da nije odustao od ulaganja u Hrvatsku nakon ovih birokratskih zavrzlama! Nažalost, ovo je samo jedan primjer koji pokazuje da ne treba nama politika brinuti o povratku i ulaganju Hrvata u Hrvatsku, već se politika treba ... prikaži još! maknuti i srušiti administrativne i birokratske zapreke i stvari će same krenuti na bolje. Nažalost, birokracija je osnovna 'djelatnost' za uhljebljivanje ljudi vodećih stranaka, tako da se bojim da od mojih želja neće biti ništa.

  • zlako:

    Sve papke iz administracije treba zaposliti u toj tvornici da se nauče raditi i koristiti mozak.

  • Deleted user:

    Ja neznam samo od kuda ce im osigurati sirovinu. Jedini razlog zasto ulaze u Vukovaru su porezne olaksice i sirovina, odnosno Hrast Luznjak i Jasen. No Pogledajte snimke slavonije iz zraka, sumska podrucja su ostale samo flekice. Sume su totalno ... prikaži još! devastirane i pred unistenjem. Uglavnom se samo sijece i izvozi kao sirovina i poluproizvod, znaci uzimamo minimalnu zaradu. Citave trupce melju i loze u turskoj elektrani koja trosi na slepere tjedno a oni nam tu struju prodaju po 3+ kune po kw. Masa mini pogona uz veliki pogon Spacva Melju trupce i proizvode pelete.. Trenutno nema ogrijevnog drva za stanovnistvo i cijena se popela na 350 - 400 kn po kubnom metru ne izrezanih drva, znaci u konacnici kostaju oko 450 kn kubni metar. To je istina..