Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova referentna kamata

Banka Velike Britanije libor zamjenjuje 
SONIA-om

Autor
Valentina Weisner Mijić
17.10.2017.
u 11:52

Regulator smatra da će SONIA minimalizirati zlouporabe

Središnja banka Velike Britanije namjerava zamijeniti libor drugom referentnom kamatom u travnju sljedeće godine. Umjesto libora, kompromitiranog dogovorima banaka oko vrijednosti zbog čega su platile i goleme kazne, nova će referentna kamata, prema kojoj će se ravnati vrijednost kamata na britanskom tržištu, biti SONIA (Sterling Overnight Index Average), prosječni indeks koji iskazuje cijenu prekonoćnih posudbi među bankama u Velikoj Britaniji, vezan uz funtu.

Skandal s liborom

Kako prenosi Business Insider, Bank of England već dovršava administrativne akcije usmjerene na uvođenje SONIA-e 23. travnja. Grupa banaka uključenih u radnu skupinu središnje banke, među kojima su Goldman Sachs, Barclays i Deutsche Bank, izjasnile su se za uvođenje novog indeksa, nakon čega je središnja banka odobrila SONIA-u kao primarnu kratkoročnu referentnu kamatu.

SONIA se formira prema cijenama stvarnih prekonoćnih pozajmica na novčanom tržištu, za razliku od Libora kojeg su banke u vrijeme izbijanja afere proizvoljno definirale svaki dan, izvan kontrole neke neovisne institucije. Naknadno je način njegova formiranja promijenjen i bazu za kreiranje libora predstavlja više od 300 tisuća milijardi dolara u zajmovima i financijskim izvedenicama grupe banaka. Skandal vezan uz manipulaciju liborom, koji je izbio 2012., narušio je tada povjerenje da London može funkcionirati kao vjerodostojan financijski centar. Odbor za financijsku stabilnost, kojim predsjeda guverner središnje banke Mark Carney, počeo je reformirati referentne kamatne stope 2014., a radnu skupinu za iznalaženje alternative liboru oformili su u 2015. Regulator smatra da će SONIA minimalizirati mogućnost zlouporabe manipulacijom. Radna skupina odabrala je upravo ovu stopu, prisutnu na tržištu više od 20 godina, jer se formira na velikom volumenu transakcija i precizno mjeri prekonoćne kamate te tvrde da rizik manipulacije gotovo ne postoji.

Hrvatska alternativa NRS

No, nije samo libor kompromitiran. Europska komisija kaznila je osam financijskih institucija za manipuliranje, i liborom i euriborom, ukupnom kaznom od 1,7 milijardi eura. Platile su je Royal Bank of Scotland, Barclays, UBS, Deutsche Bank, Societe Generale, JP Morgan, Citibank i brokerska kuća RP Martin. Optuženi su za kartelsko udruživanje radi dogovora oko formiranja kamatnih stopa; organizirale su po dvije grupe, specijalizirane za svaki indeks. Deutsche Bank i Royal Bank of Scotland priznale su sudjelovanje u oba kartela pa je vrhunska hipokrizija da baš Deutsche Bank sad sudjeluje u radnoj skupini koja bi trebala smanjiti mogućnost manipulacije indeksima.

Viceguverner HNB-a Vedran Šošić poručio je 2014. da u Hrvatskoj zbog visoke eurizacije zapravo nemamo “pravu” referentnu kamatu te da u HNB-u smatraju da banke ne bi trebale koristiti euribor i libor kao referentne stope jer time prenose nepotreban rizik na građane, da je to – kockanje. Mnoge su se hrvatske banke već priklonile NRS-u, nacionalnoj referentnoj stopi koja se formira na domaćem tržištu prekonoćnih bankarskih pozajmica, slično kao SONIA.

Komentara 2

KE
kentie
14:25 18.10.2017.

ljudi moji kakvo neznanje novinara. jel glavni urednik kontrolira što mu urednici pišu...ajd nek ovaj lik od novinara pokaže di piše: Banka Velike Britanije, ajd da ja kao ekonomist naučim to pod stare dane...majke ti mile junačke i dugačke...elem, urbii et orbi, još uvijek i navek postoji Bank of England, središnja banka UK-a...koja emitira funte sterling...a jel LIBOR time mrtav?

KE
kentie
15:45 18.10.2017.

da pridodam kratica LIBOR znači: London Interest Banking Offer Rate ili u prijevodu: kamatna stopa prvoklasnih dužnika u Londonu (u prijevodu: Cityju)...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije