Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posao tisućljeća

Zaboravljeni otok koji su Britanci zamijenili za New York!

Run
11.10.2017.
u 23:03

Danas namalenom zabačenom i izoliranom otoku Run živi 2050 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom i ribolovom.

Nevjerojatna povijesna priča krije se iza indonezijskog otočića Run koji je samo tri kilometra dugačak i kilometar širok. 

60 godina dvije su kolonijalne sile, Nizozemska i Velika Britanija, vodile bitku oko otočića, a spor je razriješen Sporazumom o Bredi 1667. godine. Kao dio tog dogovora, otok Run su Britanci predali Nizozemcima dok su njima Nizozemci dali močvarno područje u Sjevernoj Americi - Manhattan u Novom Amsterdamu.

 "Nekretninski posao tisućljeća"

Nizozemci su taj dio svog teritorija u Sjevernoj Americi kupili od Indijanaca, a tada vjerojatno nisu ni sanjali da će Novi Amsterdam, kasnije preimenovan u New York, postati jedan od najreprezentativnijih gradova najmoćnije zemlje svijeta SAD-a. 

Autor Ian Burnet tu zamjenu je opisao kao "nekretninski posao tisućljeća". U vrijeme zamjene Nizozemci su sigurno vjerovali ka su postigli dobar posao. - Malo njih je tada vjerovalo da će maleno selo na otoku Manhattan postati moderan grad kao što je New York - kazao je Burnet. 

Run
1/25

Struju imaju pet sati

Danas namalenom zabačenom i izoliranom otoku Run živi 2050 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom i ribolovom. Uglavnom se sadi muškatni orah koji daje plodove muškatnog oraščića i lovi se tuna. stanovnici se žale na nedostatak infrastrukture i liječnika. 

Struju imaju samo od 6 do 11.30 sati jer im je jedan biznismen porijeklom s otoka poklonio generator. - Nakon toga spavate u mraku cijelu noć na otoku Run. Pa ako dođete iz New Yorka u Run uočit ćete razliku - šale se lokalni stanovnici. Usprkos izoliranosti, na otok dolaze turisti, uglavnom sa Zapada i novinari koje privuče zanimljiva povijesna priča. 

U svojoj priči o otoku Run BBC je ovih dana napisao da je to "zaboravljeni otok koji je nekoć promijenio svijet". 

Komentara 12

Avatar Ironman0105
Ironman0105
23:35 11.10.2017.

po cemu je to posao tisucljeca???Niti Nizozemci imaju ikakve koristi od otocica bogu iza nogu, niti Britanci od New Yorka...

VI
Vito
08:06 12.10.2017.

jumanji: nisam ti pa da se pokoravam srbima i tražim opravdanje ili bilo što od njih __ Oni su došli na područje Hrvatske, a Hrvati nikad nisu otišli na područje srbije (srski pašaluk) i tamo se naseljavali ubijajući domorodce, kao što i sad rade srbi __ Što se pak nepismenosti tiće - srbi su šezdesetih godina iz Hrvatske preselili sve stripove kako bi i jezično pokorili Hrvate __ Tako danas, sad, po hrvatskim prodavaonicama možemo vidjeti srpske stripove koje su u bivšoj državi tiskali u Novom Pazaru __ No, dobro je što su srbi priznali da im sad Hrvati prodaju "te iste" stripove na hrvatskom jeziku pa se bune zbog mogućnosti utjecaja hrvatskog stripa na srpski jezik kod njihove djece. __ Jasno priznanje što su radili Hrvatima od 1918.g., a posljedice se očituju i ovdje - u novinama, bilo kojim koje zapošljavaju neuke i nesavjesne "novinare" koji ne poštuju hrvatski jezik niti nakon 27 godina "odvojenosti"__ Evo, čak i vi spominjete srbe kao nekog kome se treba jadati. __ Dosta je što udišu zrak u Hrvatskoj, zašto ih uopće spominjete kao nešto bitno __ njima treba, kao i neukima, objasniti da su na tuđe zemljište došli silom i ubijanjem domorodaca, jednako kao i englezi i nizozemci do Amerike i Indonezije

VI
Vito
07:32 12.10.2017.

najmoćnije zemlje svijeta SAD-a je ??? __ Tko to zna??? __ Očito srbija __ Sad je samo pitanje: kako je moguće pisati hrvatskim službenim jezikom, a napisati srpskim rječnikom sad, umjesto hrvatskim rječnikom i pravopisom kojeg nam je "večernjak" poklonioo početkom rujna 2017. godine. __ U tom poklonu jasno piše da se strana imena pišu u originalnom obliku, ako je latinično pismo. __ U ovom članku se to i dokazuje imenom grada New York u USA. __ No, očito najmoćnija država sad stupa na snagu svojim srpksim rječnikom i pismom pa umjesto USA, moramo gledati -sad- __ U hrvatskom jeziku --sjediniti-- znači - spojiti jedno s drugim u nešto novo s potpuno novim osobinama, a njihove osobine nestaju __ U hrvatskom jeziku ujediniti znači - spojiti jedno s drugim pri čemu obje spojene jedinice zadržavaju svoje osobine, ali djeluju bolje kao zajednica. __ USA tako ima 50 država spojenih novčanicama, vojskom i zajedničkom istražnom policijom, dok su im zakoni i domaća policija ne zavisni i nemaju nadležnost nad drugim državama takve zajednice. __ Razlika je i u obliku vladavine, a što najbolje možete shvatiti na primjeru jugoslavije i saveza sovjetskih socijalističkih republika (cccp) - jugoslavija i cccp su bile "sjedinjene" - imale su jednu vojsku, jednu miliciju, jedan zakon, nisu priznavale niti jednu državu koju su okupirale, nametnule su svoj jezik - srbi srpski, rusi ruski - svim okupiranim narodima pa danas, sad, imamo potpuno neobrazovane osobe koje ne poznaju materinji jezik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije