Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Leteći cirkus T. May

Britanija izlazi, ali i ostaje u EU

Foto: Reuters
23.09.2017.
u 07:45

Ujedinjeno Kraljevstvo prestat će biti članica Europske unije 29. ožujka 2019. godine

Velika Britanija bit će podložna pravilima Europske unije i imat će pristup jedinstvenom tržištu EU tijekom dvije godine nakon Brexita, formalnog izlaska iz EU koji se očekuje u ožujku 2019., a spremna je i plaćati sve svoje financijske obveze u proračunu EU do kraja 2020. godine.

Obznanila je to britanska premijerka Theresa May jučer u Firenzi.

Neobičan odabir

Govor britanske premijerke u talijanskom gradu iščekivao se kao krajnje nužan trenutak pojašnjenja određenih britanskih namjera o tome kako žele voditi pregovore o Brexitu s ostatkom EU, pregovore u kojima dosad nije bilo znantijeg napretka upravo zbog toga što službeni London nije znao kako odgovoriti na osnovna pitanja o načinu izlaska i o budućim odnosima.

Odabir Firenze pomalo je neobičan jer britanska je premijerka doletjela jučer u taj grad, bez dogovorenih susreta s bilo kim od domaćina, bilo iz lokalne bilo iz državne vlasti, zatim je održala govor, i potom odletjela natrag u Veliku Britaniju. Pratile su je stotine britanskih i drugih stranih novinara, među kojima je kolala šala da sve to izgleda kao “leteći cirkus Therese May”.

– Ujedinjeno Kraljevstvo prestat će biti članica Europske unije 29. ožujka 2019., ali ni UK ni EU u tom trenutku neće biti u mogućnosti implementirati novi odnos tako glatko – rekla je premijerka May i predložila da “razdoblje implementacije”, tijekom kojeg sve ostaje kao i u vrijeme članstva, traje oko dvije godine.

To je prvi put da britanska vlada službeno traži da, makar i privremeno, ostane na jedinstvenom tržištu EU i nakon Brexita, no to također znači da će i nakon Brexita morati ispunjavati obveze koje ostatak EU od nje traži. To su obveze u smislu poštivanja propisa EU, plaćanja u proračun, prihvaćanja jurisdikcije Suda EU: praktički sve ono od čega su britanski birači pokušavali pobjeći kad su na referendumu glasali za Brexit.

– Dobro je došla činjenica da britanska vlada priznaje da izlazak iz EU znači da ne mogu zadržati sve prednosti članstva s manje obveza nego druge države članice – komentirao je Mayičin govor glavni pregovarač EU27 Michel Barnier. On je premijerkin govor u Firenzi opisao kao konstruktivan, ali i dodao kako citati iz tog govora sada moraju biti pretočeni u detaljne pregovaračke stavove Velike Britanije.

“Sve ćemo platiti”

Nijedna država neće zbog Brexita morati ni platiti više ni primiti manje do kraja ove aktualne proračunske perspektive, rekla je May, obećavši da će Velika Britanija platiti sve svoje financijske obveze u proračunu EU do 2020. godine.

Premijerka May je u govoru u Firenci također rekla kako želi da se nakon Brexita potpiše sporazum o sigurnosnoj suradnji između UK-a i Europske unije. 

Komentara 4

AA
aabbcc
10:56 24.09.2017.

Pametan narod koji zna sam da brine o sebi i ne trebaju mu neke babe iz EU da ga uce kako zivjeti u svojoj zemlji na svom.

KA
KaraMarko
09:52 24.09.2017.

Britanija jedina pametna zemlja koja se trgnula iz njemacke diktature

KE
kentie
15:50 18.10.2017.

u dobrom starom stilu Letećeg cirkusa Monthy Pitona......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije