Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

AZTN odobrio prodaju Tele2 United Grupi, HT prodaje Optimu!

AZTN je sada odlučio da kupoprodaju neće ničim uvjetovati te da ove dvije kompanije, kao što su najavile u svibnju 2019 mogu zaključiti posao
30. siječnja 2020. u 18:17 2 komentara 1072 prikaza
Tele2
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Agencija za zaštitu tržišnog natjcanja dala je zeleno svjetlo United Groupi da zaključi kupnju mobilnog operatora Tele2 Hrvatska. Nakon dva postupka, AZTN je sada odlučio da kupoprodaju neće ničim uvjetovati te da ove dvije kompanije, kao što su najavile u svibnju 2019 mogu zaključiti posao.

Preslagivanje UG kupnjom Tele2 širi biznis i postaje ozbiljan konkurent HT-u i A1

Tele2, naime, 31. svibnja sklopio je ugovor o prodaji Tele2 Hrvatska društvu United Group, pružatelju telekomunikacijskih usluga i medijskog sadržaja u jugoistočnoj Europi, a dogovorena cijena bila je 220 milijuna eura. Tada je, planirano da se transakcija dovrši do kraja godine. No, s obzirom da je AZTN trebao procijeniti učinke po tržište čekala se njihova odluka. Nakon prvobitnog uvida AZTN je lani u studenom odlučio dati si još malo vremena za konačnu odluku. Agencija je sada obavijestila Tele2 i United Grupu o svojoj odluci odobrenja te transakcije. objava službenog odobrenja se očekuje u sljedećim tjednima, priopćili su iz Tele2.

United Group je inače jedan od vodećih pružatelja medijskih i telekomunikacijskih usluga u jugoistočnoj Europi. S najvećom mrežnom pokrivenošću u regiji i 3,82 milijuna pretplatnika, nudi domaći i međunarodni medijski sadržaj. Posluje u šest zemalja, među kojima je i Hrvatska, gdje ima televizijske postaje Nova TV i N1 TV), zapošljava oko 4.400 zaposlenika, a sjedište tvrtke nalazi se u Amsterdamu.

 

United Group spram strategije širenja biznisa logičan je kupac Tele2 poslovanja u Hrvatskoj i u tom kontekstu trebao bi postati pravi konkurent HT-u i A1. Tako da gotovo 900.000 korisnika koji mogu očekivati promjenu imena brenda, ali na polju usluga ne bi trebali biti zakinuti, dapače, ako UG grupa nastavi s ekspanzijom biznisa, mogli bi u Hrvatskoj dobiti, uz mobilnu, i fiksni dio usluga.

Na prodajnom stolu sutra (31. siječnja) trebala bi se nači i Optima telekom, koja je trenutačno pod upravljanjem HT-a, a spram obveza koje im je nametnuo AZTN HT do sutra mora objavti međunarodni natječaj za prodaju ovog fiksnog telekoma. Naime, kako stoji u današnjoj objavi AZTN-a; HT je već " započeo s radnjama u smislu organiziranja konkurentnog međunarodnog javnog natječaja za prodaju dionica Optime te će do 31. siječnja 2020. objaviti oglas u svezi prodaje u jednom uglednom međunarodnom financijskom glasilu, konkretno u tiskanom izdanju dnevnika „Financial Timesa“ te na Zagrebačkoj burzi".

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke