Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

AZTN kaznio Dukat, Konzum, Kutjevo i KTC s 1,63 milijuna kuna

Tvrtke su kažnjene zbog kršenja Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja
20. kolovoza 2014. u 15:17 3 komentara 1192 prikaza
Konzum
Foto: ilustracija

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja proglasila je ništetnim sporazume koji su sklopili poduzetnici Dukat i Konzum te Kutjevo i KTC, a zbog kršenja Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja sudionicima tih sporazuma izrekla je upravno-kaznene mjere u ukupnom iznosu od 1,63 milijuna kuna. AZTN je utvrdio, izvijestili su danas, da je u oba slučaja riječ o zabranjenim vertikalnim sporazumima kojima se na štetu potrošača narušava tržišno natjecanje.

Konkretno, u slučaju sporazuma između Dukata i Konzuma Agencija je utvrdila da su dodaci ugovoru o kupnji koje su sklapali u razdoblju od siječnja 2009. do siječnja 2011., sadržavali odredbe prema kojima se Konzum obvezao pridržavati minimalnih veleprodajnih i maloprodajnih cijena sugeriranih od strane Dukata. Ukoliko ih se Konzum kao kupac ne bi pridržavao, Dukat je imao pravo prekinuti isporuku svojih proizvoda.

Teško ograničenje

Kada je riječ o sporazumu između Kutjeva i KTC-a, Agencija je utvrdila da je njihov međusobni ugovor koji je bio na snazi od siječnja 2010. do travnja 2011. sadržavao odredbe kojima je Kutjevo kao dobavljač obvezivalo KTC da sa svojim prodajnim cijenama prema krajnjem kupcu ne smije ići ispod minimalnih dogovorenih cijena, detaljno utvrđenih u prilogu ugovora. Ukoliko se KTC ne bi pridržavao tih ugovornih odredbi, Kutjevo je moglo jednostrano raskinuti ugovor.

Agencija je utvrdila da je u oba slučaja riječ o teškom ograničenju tržišnog natjecanja jer su ugovorne odredbe kojima se ugovaraju fiksne ili minimalne cijene uvijek zabranjene, neovisno o tome jesu li stvarno bile u primjeni te neovisno o veličini tržišnog udjela sudionika sporazuma. Naime, takvim se odredbama trgovcu onemogućava da slobodno formira cijene što je izravno protivno interesima krajnjeg kupca odnosno potrošača.

Međutim, budući da je važeći Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja stupio na snagu 1. listopada 2010., taj se propis u oba slučaja utvrđenih zabranjenih sporazuma mogao primijeniti samo na razdoblje kršenja Zakona nakon spomenutog datuma. Konkretno, rješenjem Agencije je utvrđeno da je zabranjeni sporazum između Dukata i Konzuma trajao od 1. listopada 2010. do 17. siječnja 2011., a sporazum između Kutjeva i KTC-a od 1. listopada 2010. do 15. travnja 2011.

Simbolične kazne

Iako je nesporno da je riječ o poduzetnicima koji su zbog svojeg tržišnog položaja i značaja na hrvatskom tržištu u djelatnostima kojima se bave morali biti upoznati s propisima o tržišnom natjecanju, Agencija je pri izricanju upravno-kaznenih mjera u obzir uzela činjenicu da su utvrđene povrede trajale relativno kratko kao i da zabranjene odredbe stvarno primjenjivane pa stoga nisu imale značajan učinak na tržišno natjecanje.

Konzum agencija za zaštitu tržišnog natjecanja: Agrokor mora prodati ili dati u zakup 96 prodavaonica Konzuma ili Mercatora '18.07.2012., Zagreb - Test automobila Peugeot 208. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL' Na inicijativu Auto Maksimira AZTN pokrenuo postupak protiv Peugeouta Hrvatska Spar Veća konkurencija AZTN odobrio Sparovo preuzimanje 20 trgovina Dione

Agencija je u obzir uzela i činjenicu da su sudionici tih sporazuma samoinicijativno izmijenili zabranjene odredbe i prije nego što je Agencija pokrenula postupak te da novi ugovor koji su Dukat i Konzum sklopili 17. siječnja 2011. odnosno novi ugovor koji su Kutjevo i KTC sklopili 15. travnja 2011., više nisu sadržavali odredbe o minimalnim cijenama ispod kojih trgovac ne smije krajnjem kupcu prodavati proizvode dobavljača.

Slijedom toga, ističu u AZTN-u, sudionicima opisanih zabranjenih sporazuma izrečene su simbolične upravno-kaznene mjere u skladu s njihovim položajem na tržištu i njihovom financijskom i tržišnom snagom. Tako je Dukatu izrečena upravno-kaznena mjera u iznosu od 800.000 kuna, a Konzumu od 600.000 kuna. Kutjevu je izrečena upravno-kaznena mjera u iznosu od 130.000, a KTC-u od 100.000 kuna.

Tončica Čeljuska
U svom filmu
Novi gost u emisiji Tončice Čeljuske medije redovito odbija, ali njezin poziv odmah je prihvatio
Astellas d.o.o.
TIHA BOLEST
Pregled koji bi svi muškarci stariji od 40 godina trebali obaviti
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • pavel1001:

  ATZN - koja sprdacina od agencije,svi podfutrani od Ivice do bola...

 • Deleted user:

  Nažicali od Ivice malo love (u proračun), pa kak to sprovesti legalno.... malo ćemo vas, kao, kazniti... :-))

 • Kumek iz (HR.Zagorja):

  Kak se je to Moglo dogoditi Odvjetniku da nije bio upoznat sa pravili a ugovora u trgovini .To me potsjeca na doba Dr.Stjepana Radica kad se je on Borio protiv ovakovoj Kriminala da svoju musterija Bankrotiraju do Kraja.tada su vlasti ... prikaži još!ti bile scale racun za porez na Zemlju da nije placen a Seljak uzme advokata da dokaze da je placen I racun I dok taj Seljak dokaze da je taj poreznih racun placen racun kod tog Odvjetnika je narastao cijenu tog porez nog racuna .Sad Pogledajmo I Ovaj slucaj tko je u stvari napravio profit na toj kazni .Dali nije taj slucaj isti ko onaj za vrijeme Dr.Stjepana Radica .To nas potsjeca da Odvjetnici napravi problem na ste tu musterija a vlada u tom smislu radi profit sa tm Odvjetnicima .Vrag u Vladi Vrag u Odvjetnicima .Zato nam ide tako dobro kad damo Tim Vragovima da se uvuku na vlast I potom nam nabiju dug koji cemo mi I nasa djeca otplacivati a oni budu Peneze metal I pod jastuk .Sad se Ja pitam tko tu moze voditi Neki Obrt kad ti je zakon sa dva Kraja a potom ti Odvjetnici koriste isti zakon sa dva Kraja I tu nema Kraja Kriminala pa je najbolje da se neupucujemo u Obrt koji nemoze biti uspijes an jer ga zakon Rusi Skup sa Odvjetnicima.dokazali smo da je juga bolje bila upravljala nego danas a to moze te I Sami vidjeti PO stanju I standards u Lijepoj Nasoj za koju smo se borili a nismo ju ocuvali od Korupcije I zakona koji nije za dobrobit svog Naroda.Dokle cemo to trpjeti vidjet cemo koga budemo izabrali Ali na za lost nema nista od nijedan ih jer su uvijek isti u politici a one koji se bore sa ZDS se ignorira a zast ? Zato sto su ZDS pa nam Onda nek bude tako kak nam je.