Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
agencija za zaštitu tržišnog natjecanja:

Agrokor mora prodati ili dati u zakup 96 prodavaonica Konzuma ili Mercatora

Konzum
Foto: ''
1/2
14.04.2014.
u 12:29

Za proizvode iz društava Agrokorovog koncerna čiji je tržišni udjel veći od 40 posto, Konzum će 30 posto police morat prepustit konkurentima

Kako bi se dopustilo Agrokorovo preuzimanje Mercatora, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) traži da Agrokor, vlasnik Konzuma, u roku od šest mjeseci proda ili da u zakup na najmanje 10 godina 96 prodavaonica Konzuma ili Mercatora, od kojih se njih 26 nalazi u Zagrebu, 19 na području Zagrebačke županije, a u 13 županija 51 prodajno mjesto, rečeno je na konferenciji za novinare u AZTN-u.

Ako to ne uspije učiniti u tom roku, onda će Agrokor morat ponuditi na prodaju ili davanje u zakup prodavaonica, objavom javnog oglasa u najmanje jednoj regionalnoj općeinformativnoj dnevnoj ili tjednoj tiskovini načitanoj u regiji gdje se prodavaonica prodaje, a ako to ne uspije učiniti u roku od tri mjeseca, onda može promijeniti namjenu prodajnih mjesta. A kao krajnja mjera, ako sve to ne uspije, Agrokor mora u roku od mjesec dana zatvoriti sve prodavaonice i ne smije ih otvoriti prije isteka roka od pet godina. U međuvremenu, dok su zatvorene, Agrokor može oglašavati njihovu prodaju ili zakup.

Kako je Agrokor vertikalno integrirani sustav koji se istodobno pojavljuje i kao dobavljač i na tom području su dani uvjeti. Pa će tako u prodavaonicama formata hipermarket i supermarket prodajne mreže Mercatora-H, tijekom najmanje tri godine od dana stjecanja kontrole nad Mercatorom, svakom od pet najvećih dobavljača Mercatora-H omogući izloženost na polici za tri njihova najprodavanija proizvoda pod određenim uvjetima. Prvi je taj, da se dobavljačima koji su istodobno dobavljači Mercatora-H i Konzuma u odgovarajućoj kategoriji proizvoda, izlaganje na polici omogući pod uvjetima koji nisu lošiji od onih koje Konzum u vlastitoj mreži odobrava svojim konkurentima. Nadalje, dobavljačima koji su isključivo dobavljači Mercatora-H izlaganje na polici bit će omogućeno pod uvjetima koje ti dobavljači u odgovarajućoj grupi proizvoda imaju s Mercatorom-H na dan stjecanja kontrole.

Ti će se uvjeti primjenjivati na rok od godine dana, a nakon toga pod uvjetima koji nisu lošiji od onih koje Konzum u vlastitoj prodajnoj mreži odobrava njihovim konkurentima. Agrokor se i obvezuje da će u Konzumovim hipermarketima i supermarketima kroz najmanje tri godine od stjecanja kontrole nad Mercatorom, najmanje trojici konkurenata u segmentima proizvoda u kojima društva iz grupe Agrokor imaju tržišni udjel iznad 40 posto, omogućiti izloženost njihovih proizvoda na 30 posto police pod uvjetima koji nisu lošiji od onih koje Konzum u odgovarajućoj grupi proizvoda odobrava konkurentima tih dobavljača u svojoj prodajnoj mreži. Sve uvjete nadgledat će Povjerenik, tj. odvjetničko društvo, revizor ili konzultant koje će izabrati Agencija, a plaćati, kao što je svugdje praksa, Agrokor. Uvjet je da povjerenik ne bude povezan s Agrokorom.

>> Todorić diže 600 milijuna eura kredita: Ovo je perfektan posao za Agrokor

Ključne riječi

Komentara 9

NE
neboiznadzagreba
13:03 14.04.2014.

... a ako Agrokor ništa od navedenog ne ispoštuje , ipak mu se neće dogoditi ništa, baš kao i u slučaju brašna ukradenog iz slavonskih silosa.

Avatar mlijeko
mlijeko
13:51 14.04.2014.

Ako Agrokor to ne iznajmi, uslijediti će otpuštanje radnika, jer ionako sve te trgovine mu i neće trebati po gradovima jer jedino su bitni supermarketi. Koji debili rade u tim agencijam. Imaju plaće po 15.000,00 kuna neto i boli ih briga što će 2.000 ljudi završiti na ulici. Ma njih treba ne ukinuti, nego poslati u ... Sjevernu Koreju da im onaj Kim objasni kako završavaju takvi uhljebljeni poltroni ...

Avatar adminjepeder
adminjepeder
13:09 14.04.2014.

A ako Agrokor zatvori prodavaonice radnike će na pet godina preuzeti ATZN i redovito ih plaćati. ILI MOŽDA NE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije