Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prve fotografije

Novi BMW X5 s manjim motorom i stražnjim pogonom

bmw x5 (1)
Foto: BMW
1/7
04.06.2013.
u 10:24

BMW objavio fotografije treće generacije SUV-a koji je od 1999. prodan u 1,3 milijuna primjeraka

BMW je objavio prve fotografije treće generacije svog najvećeg SUV-a X5 koji će službeno biti predstavljen na jesenskom Salonu automobila u Frankfurtu. Već na prvi pogled može se zaključiti da Bavarci nisu htjeli previše mijenjati dobitnu kombinaciju svog bestselera koji se od 1999. godine prodao u 1,3 milijuna primjeraka, pa je prema izgledu ovo prije redizajn nego potpuno novi model. Novi X5 je dizajnerski približen novijim BMW modelima X3 te Seriji 3 i 5, a istu metodu primjenili su i u unutrašnjosti gdje se ističu novi instrumenti i veliki 10,2-inčni multimedijski ekran osjetljiv na dodir.

Veće su promjene ispod lima, a odnose se na pogon i motore. Po prvi puta će se X5 nuditi bez pogona na sva četiri kotača. Dakako, dostupan će biti i s pogonom na sve kotače. Isto tako, po prvi puta će biti ponuđen sa 4-cilindarskim motorom, jer je do sada standardno dolazio sa šest cilindara.

U isto vrijeme bavarski su stručnjaci uspjeli značajno smanjiti potrošnju goriva i emisiju CO2. Primjerice, xDrive30d je 19 posto učinkovitiji, a svi motori zadovoljavaju normu Euro 6.

Novi X5 ima isti međuosovinski razmak, a dimenzije su minimalno izmjenjene pa je nova generacija 2,9 cm duža (488,6 cm).

Veće dimenzije donijele su veći prtljažnik koji prima 650 litara, a može se proširiti na 1870 litara. BMW X5 dobio je i više pretinaca u kabini za pohranu sitnica. Ali, bez obzira na povećanje dimenzija masa je smanjena za 90 kilograma, pa je masa početnog X5 spuštena ispod dvije tone.

Stražnji pogon će biti dostupan s modelom sDrive35i koji pokreće 3-litreni TwinPower Turbo V6 motor, a najavljen i za dizelsku varijantu sDrive25d koju pokreće 4-cilindarski 2-litreni motor.

Cijene u Hrvatskoj još nisu poznate, a u Njemačkoj novi X5 stajati od 52.100 eura za početni BMW X5 sDrive25d sa stražnjim pogonom, odnosno 54.700 eura za xDrive25d. Vrhunac ponude je 85.000 eura vrijedan model M50d.

>> Novi Sports Activity Coupe u proizvodnju kreće 2014. godine

>> BMW u Hrvatskoj? Ne ide to baš tako lako...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije