Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Hrvati se boje prevelikih troškova surfanja internetom na mobitelima

mobiteli
Photos.com
04.11.2010.
u 13:51

Istraživanje je pokazalo da su građani Hrvatske vrlo aktivni u pisanju SMS poruka – 50 posto ispitanika dnevno pošalje između 5 i 25 SMS poruka

Unatoč krizi i relativno niskom životnom standardu, građani Hrvatske ne odustaju od telefoniranja i slanja SMS poruka. Rezultat je to istraživanja koje je za Tele2 proveo Hendal, vodeća domaća agencija za istraživanje tržišta. Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 500 ispitanika u dobnoj skupini između 15 i 35 godina, stoji u priopćenju Tele2.

 Istraživanje je pokazalo da su građani Hrvatske vrlo aktivni u pisanju SMS poruka – 50 posto ispitanika dnevno pošalje između 5 i 25 SMS poruka.

Nadalje, rezultati istraživanja ukazuju da ispitanici šalju poruke podjednako tijekom cijelog dana (57 posto), a njih 23 posto ipak najviše poruka pošalje tijekom večeri. Izgleda da mjesto na kojem se u trenutku slanja SMS poruka nalaze ne predstavlja prepreku pa tako korisnici mobilnih telefona u Hrvatskoj šalju SMS poruke s toaleta, iz kupaonice, iz aviona prije polijetanja ili s vrha zgrade. Što se tiče najčešćih primatelja poruka – pokazalo se da se Hrvati najčešće dopisuju s prijateljima i voljenim osobama budući da je 90 posto ispitanika ove kategorije izdvojilo kao najčešće adrese svojih SMS-ova.

Iznenađuje podatak koji govori da samo 24 posto ispitanika koristi uslugu surfanja internetom putem svog mobilnog telefona. S obzirom na užurbanu svakodnevicu i malo vremena za privatni život, Facebook i druge društvene mreže (Twitter i MySpace) najčešće su internet stranice koje posjećuju ispitanici koji svoj mobilni uređaj koriste i za surfanje Internetom. 61 posto ispitanika u prosjeku potroši manje od 50 MB internetskog prometa mjesečno, dok 28 posto ispitanika mjesečno potroši između 50 i 100 MB prometa.

Velika većina (84 posto ispitanika) smatra da cijena surfanja internetom putem mobilnog uređaja nije prihvatljiva u odnosu na hrvatske standarde te da bi trebala biti niža. S obzirom na to da je 85 posto ispitanika izjavilo da sami pokrivaju mjesečne troškove svog glavnog mobilnog telefona, ne začuđuje činjenica da su oprezni zbog troškova surfanja.

Ključne riječi

Komentara 7

MW
MadDog White
15:46 04.11.2010.

Hrvati nikako da shvate kako je SMS 10.000 puta skuplji od internetskog chata na istom tom telefonu

QU
qube310
16:23 04.11.2010.

Pa to je istina MadDog. Ja dnevno pošaljem možda 2-3 sms-a dok većinu razgovaram preko emaila ili nečega. Pa dnevno pošaljem oko 100 emailova. Istina da je internet skup užasno. Jeftiniji mi je na simpi nego na pretplati, van svake pameti.

Avatar salaso
salaso
14:53 04.11.2010.

Krivi naslov teme! Trebalo bi pisati \"Hrvati prepoznali prijevaru\"... Kao i mnogobrojne akcije, pretplate naših vrlih operatera mobilne telefonije...sve prijevara do prijevare... A o bankama, kamatama,mjesečnim režijama koje su prenapuhane kojekakvim nametima da i ne pričamo.. strašno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije