Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLIKO TRAJE?

Oprez kod jamstva - sitna slova kriju zamke

Kia Ceed
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
16.02.2014.
u 10:00

Od samog trajanja jamstva na automobil važnije je koje sve dijelove automobila puno tvorničko jamstvo pokriva

Kia je sa sedam godina jamstva na svoja nova vozila lider na tržištu. Čak 2555 dana tvornica jamči za kvalitetu automobila. Ali, obuhvaća li to čitav automobil? Kod jamstva se moraju čitati i mala slova, jer niti jedan proizvođač ne nudi jamstvo baš na sve dijelove odnosno za neke dijelove jamstvo traje kraće. Najčešće se jamstvom ne pokrivaju potrošni dijelovi koji spadaju u redovno održavanje.

Tako primjerice, Kia na lak daje pet godina, na akumulator i rashladno sredstvo u klima-uređaju 12 mjeseci.

Šest mjeseci na gume

Šest mjeseci traje jamstvo na gume i geometriju ovjesa, a godinu dana ili 20.000 km traje garancija na remenje, kočne obloge, diskove i pločice, žarulje, osigurače, lamelu i korpu spojke, potisni ležaj, metlice brisača te svjećice i grijače za paljenje. Tvorničko jamstvo na svoje automobile Huyndai daje na pet godina. Ali, baš kao i bratska Kia, korejski Hyundai nudi jamstvo na rezervne dijelove na godinu dana ili 20.000 km.

Toyota također daje jamstvo na pet godina, ali prve tri godine (do 100.000 km) aktualno je jamstvo proizvođača, dok u četvrtoj i petoj godini korištenja za automobil jamči zastupnik Toyote za Hrvatsku, i to bez ograničenja kilometraže.

Dvije plus dvije godine

Članovi VW grupacije - Volkswagen, Škoda, Seat i Audi - na svoje automobile daju četiri godine jamstva. Dvije godine jamstva daje tvornica bez ograničenja kilometraže, a još dvije godine produljenog jamstva daje zastupnik Porsche Croatia, uz uvjet da automobil nije prešao više od 100.000 km. U jamstvenom listu nisu navedeni dijelovi koji ne spadaju u jamstvo, već se samo koristi formulacija “prirodno trošenje dijelova vozila ne smatra se nedostatkom”. U odnosu na Kiju, VW grupa daje 4 godine jamstva na lamelu, korpu spojke, potisni ležaj, remenje. S druge strane, jamstvo ne pokriva kočne obloge, diskove i pločice, žarulje, metlice brisača i svjećice jer se to smatra redovnim održavanjem.

Tri godine jamstva u Hrvatskoj na svoje automobile daju, primjerice, Mitsubishi, Subaru, Suzuki, Nissan uz najčešće ograničenje kilometraže od 100.000 km. Renault, Citroën, Peugeot i Opel imaju jamstvo od dvije godine bez ograničenja kilometraže. Svi oni nude i doplatu za produljeno jamstvo do pet godina. Ako vam je jamstvo jedan od bitnijih elemenata pri kupnji automobila, zatražite cijeli jamstveni list i pročitajte sva sitna slova. Ne ustručavajte se tražiti pojašnjenje, ako vam iz jamstvenog lista ne bude sve jasno.

Komentara 9

AA
aabbcc
11:20 16.02.2014.

... neće priznati jamstvo ako vozilo nije servisirano u ovlaštenoj_____ Cijena ovih usluga je obicno visoka na servisima i ni jedan proizvodjac vam nece reci koliko kosta to njegovo obavezno servisiranje 7-godina. Tako dijelom prikriveno vam uzmu jos najmanje10-15 % % na cijenu auta na ime jamstva u tih 7-god npr. kod Kila.

Avatar WindFucker
WindFucker
10:23 16.02.2014.

"Prevare" sa garancijama ne postoje samo kod automobila. Kupi neki stroj ili aparat, pa pitaj kakva je tamo priča sa garancijama, kako je ako kupuješ "predmet" za potrebe firme, a kako ako kupuješ za "osobne" potrebe. Kupi G***nje perilicu sa 5 godina garancije, pa pročitaj za što vrijedi ta garancija, a za što ne, itd...

Avatar Bell940
Bell940
10:52 16.02.2014.

Pa kaj se čudite, htjeli bi garanciju bez obveza. Jasno da se moraju poštivati naputci inače ništa od garancije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije