Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Los Angeles

Led Zeppelin na sudu zbog navodnog plagijata

led zeppelin
Foto: Press Association/Pixsell
15.06.2016.
u 09:57

"Stairway to Heaven" pjesma je s četvrtog, nenaslovljenog albuma Led Zeppelina koji se često naziva "Led Zeppelin IV"

 Gitarist i pjevač Led Zeppelina pojavili su se danas pred saveznim sudom u Los Angelesu kako bi se obranili od optužbi za plagijat. Led Zeppelin je optužen da je za svoj klasik "Stairway To Heaven"iz 1971. ukrao početne akorde iz instrumentala "Taurus" grupe Spirit iz 1967.

Američki okružni sudac Gary Klausner u Los Angelesu zaključio je u travnju da su jedna od najpoznatijih pjesama u povijesti rocka i "Taurus" dovoljno slični kako bi porota odlučila hoće li Jimmy Page i Robert Plant odgovarati za povredu autorskih prava.

– Nitko ne posjeduje opće glazbene elemente – ustvrdio je Peter Anderson, odvjetnik Pagea i Planta, u uvodnom izlaganju na suđenju za kršenje autorskih prava. 

Tužbu protiv Page i Planta podnio je Michael Skidmore, zastupnik pokojnog autora "Taurusa" Randyja Wolfea. Skidmore tvrdi da je Pagea na skladanje "Stairwaya" možda nadahnulo to što je čuo "Taurus" dok su dvije grupe zajedno bile na turneji 1968. i 1969. godine.

Page i Plant su odbacili te optužbe i poručili da je slijed akorda u toj pjesmi toliko šabloniziran da ne zaslužuje zaštitu autorskih prava. Treći živući član Zeppelina, basist John Paul Jones oslobođen je optužbe.

"Stairway to Heaven" pjesma je s četvrtog, nenaslovljenog albuma Led Zeppelina koji se često naziva "Led Zeppelin IV".

>> Grupa Led Zeppelin ukrala jednu od svojih najpoznatijih pjesama?

Komentara 2

DU
Deleted user
20:21 15.06.2016.

Kažeš sličan početak... a kaj kad su cijele pjesme iste? Ovo su sve plagijati: https://www.youtube.com/watch?v=Co9mW_9hH2g Ovaj lik je odlučio uzeti dio love koji su Zeppelini zaradili, a čak nije niti njegovo autorsko pravo, nego je on neki zstupnik umrlog autora.g autora. U bilo kojoj normalnoj zemlji sudac bi stero u 3PM tog zastupnika... ali cijeli svijet ide u idiokraciju kroz liberalizaciju i ljudi postaju sve manje pametni, pa im padaju ovakve ideje!

PR
prarvat
12:37 15.06.2016.

sličan početak. bili su zajedno na turneji. hm

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije