Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjegavajte

Navike koje imate, a koje su opasne kao i pušenje

Čovjek jede ispred laptopa.Posao, ured, produktivnost
Foto: Shutterstock
1/2
16.06.2016.
u 07:00

Iako vam se može činiti da imate zdrave navike, možda vam nije palo na pamet da nešto od ovoga što radite itekako može naštetiti vašem zdravlju.

Niste pušač? Odlično!

Pazite na prehranu i živite zdrav život?

Razmislite još jednom... Iako vam se  može činiti da imate zdrave navike, možda vam nije palo na pamet da nešto od ovoga što radite itekako može naštetiti vašem zdravlju. 

Sjedite dugo

Svake godine stanovništvo diljem svijeta bilježi porats pretilih osoba. epidemija pretilosti preselila se i u Europu, posebice stoga što se naš život na dnevnoj bazi znatno ubrzao što nam ne ostavlja dosta vremena za sebe i planiranje slobodnog vremena. Ako radite uredski posao i putujete na posao automobilom ili javnim prijevozom, jedno je sigurno - predugo sjedite. To može uzrokovati niz zdravstvenih komplikacija u kasnijoj životnoj dobi,posebice ako se u slobodno vrijeme ne bavite nikakvom tjelovježbom. 

Previše mesa i sira

Životinjski proteini bogati su IGF-1, hormonom koji može potaknuti rast stanica raka. Studija provedena na Sveučilištu Southern California, a koja je objavljena u časopisu Cell Metabolism,  nedavno je otkrila da osobe koje konzumiraju namirnice koje obiluju životinjskim proteinima tijekom srednje životne dobi, imaju četiri puta veću vjerojatnost da će umrijeti od raka u odnosu na osobe koje su na low-protein prehrani. Taj se rizik smrtnosti može usporediti s rizikom koje uzrokuje pušenje.

Koristite kriva ulja pri kuhanju

Mnogi pripremaju namirnice s uljima koji pri termičkoj obradi oslobađaju aldehide i policiklički aromatski ugljikovodik, supstance koje se nalaze i u dimu cigarete i uzrokuju probleme s dišnim putevima. Koristite, primjerice, kokosovo ulje pri termičkoj obradi hrane kako biste izbjegli ove neželjene posljedice. 

>>Ovo je ulje koje štiti od raka, a intenzivno njeguje i kožu

>>10 odličnih razloga da već danas odete po kokosovo ulje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije