Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turizam u digitalnim oblicima

'Chatajte' s vješticom, šećite s kumicom Baricom i otkrijte top-klupu za poljubac

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
05.02.2018.
u 10:55

Deset ih je već osvojilo mobitele i stranih i domaćih posjetitelja, a još će jedna uskoro biti lansirana. I nimalo ne kaskaju za trendovima

Upoznati Zagreb ruku pod ruku s Marijom Jurić – Zagorkom, Dorom Krupićevom ili Crnom Kraljicom – moguće je.

Isto kao što je moguće svim ljubiteljima craft kapljica u samo nekoliko klikova otkriti gdje se nalaze najkvalitetnija domaća piva. Da Zagreb nimalo ne kaska za svjetskim trendovima, pokazuju mobilne aplikacije bez kojih je turistička industrija postala nezamisliva. Mnoge su već osvojile mobitele i stranih i domaćih posjetitelja, koji s pomoću njih mogu otkriti nepoznate dijelove grada kao što su posljednji gornjogradski bunar, napušteno groblje u Jurjevskoj ili oslikanu vodenu pumpu posvećenu Dinu Dvorniku iz serije “Pimp my Pump”.

Zagonetke na korejskom

Zagreb Be There aplikacija je nastala 2014. i među prvima je u Hrvatskoj, a dosad ju je preuzelo 36.000 korisnika. Uspješna je jer se stalno trudimo biti inovativni, a u njezinim je temeljima od početka utkana gemifikacija. Tako da, hodajući Zagrebom, naši korisnici zapravo igraju igru – ističu kreatori iz agencije Bruketa&Žinić&Grey te dodaju kako su najpopularnije rute aplikacije “Hidden Spots” i “Craft”, s pomoću kojih se mogu otkriti skrivena mjesta, ali i barovi u kojima se mogu kušati svi okusi lokalnih pivskih majstora. Aplikacija je to koja je svojevrsni insajderski vodič. Turisti, osobito oni mlađih generacija, sve više žele istraživati grad prema preporukama lokalnog stanovništva, a Zagreb Be There sadrži upravo neuobičajene rute s mjestima poznatima uglavnom domaćima.

Mjesta omiljena među lokalcima moguće je otkriti i pomoću Spotted by Locals Zagreb ili Like a Local, aplikacije koja je specifična i po tome što daje informacije i kada osoba nije na mobilnoj mreži. A element gemifikacije, koji je postao svojevrsno osvježenje u aplikacijama, ima i Zagreb Time Travel, koji je na tržište izišao početkom 2018. i poseban je po tome što se uz njega grad obilazi isključivo s poznatim ženskim likovima kakvih je ističu autorice projekta, sestre Kata i Ivana Barišić, povijest hrvatske metropole puna. Od književnica i kumica na placu do kurtizana, vještica ili likova iz knjiga.

– Naša aplikacija znamenitosti grada prezentira turistima kao putovanje kroz vrijeme, oživljavajući povijesne događaje i likove pomoću suvremenih tehnologija proširene (AR) i virtualne stvarnosti (VR). Vodiči su poznate žene iz zagrebačke povijesti među kojima su Dora Krupićeva, kumica Barica, vještica Barica Cindrek, Marija Jurić – Zagorka, Crna Kraljica i dr., a mogu se pogledati njihove video povijesne priče i upoznati ljepote našeg grada iz perspektive žene – ističe Kata Barišić.

Aplikacija je zasad dostupna na hrvatskom, engleskom i korejskom jeziku, a korisnici u obilasku grada rješavaju i povijesne pitalice te zanimljive zagonetke, i to uz interakciju sa stanovnicima. Mogu snimiti i selfieje sa svojim povijesnim vodičkinjama te dobiti informacije o popustima i preporukama za muzeje, hostele, ugostiteljske objekte i sl.

Snimanje zanimljivih fotografija s najljepših gradskih trgova, parkova i ulica, nudi aplikacija Pozdrav iz Zagreba. Cilj joj je otkrivanje prošlosti atraktivnih lokacija uz slanje digitalne razglednice obitelji i prijateljima preko kojih će duh Zagreba doprijeti i do onih koji ga nisu posjetili. S druge strane, turisti kojima nije do zagonetki i igrica mogu uživati u gradu s aplikacijama poput Zagreb Places, Meet In Zagreb ili Zagreb360. S pomoću njih moguće je dobiti jasan prikaz kapaciteta smještaja u hostelima, hotelima i apartmanima te jednostavno pronaći svoj novi omiljeni kafić u gradu, pa čak i salone ljepote.

Samo dodate kontakt

A da su Savski nasip, Botanički vrt ili Šalata među najromantičnijim mjestima u metropoli može se doznati s pomoću interaktivne karte Romantični Zagreb, koja nudi i pregled skrivenih klupa na kojima se najljepše ljubiti. Vrlo je popularna i aplikacija VoiceGuide Zagreb, koja je dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku, a rezervirana je za “lijene”. Sve što je potrebno, naime, jest aktivirati je, spremiti mobitel u džep i prepustiti se šetnji zagrebačkim ulicama. Kada se osoba pojavi pored mjesta “s pričom”, odnosno neke znamenitosti, aplikacija se sama aktivira i govori sve zanimljivo o toj lokaciji.

Uskoro će na tržište aplikacija izići i bok bot, projekt pred kojim je, sudeći prema apetitima potencijalnih korisnika, svjetla budućnost.

– Riječ je o chatbotu, koji je već integriran u Facebook messenger, pa stoga nije potrebno “skidati” novu aplikaciju. Sve što treba jest dodati kontakt – govori autor Srđan Laterza. A taj novi kontakt koji je potrebno dodati za nezaboravnu šetnju ni manje ni više nego zagrebačke vještice koje će korisnicima prilikom dopisivanja na engleskom jeziku pokazati skrivene kutke grada.

– Oduvijek sam htio spojiti “storytelling” s turističkom ponudom i do ljeta bi to trebao biti gotov proizvod koji će, nadam se, učiniti da se svi turisti zaljube u Zagreb – ističe Laterza.

Pogledajte i Zagreb Design Week:

1/7
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije