Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nova pravila o otpadu vrijede od danas, evo što o njima treba znati

Morat ćete potpisati izjavu kojom jamčite da ćete se brinuti o spremniku, a Čistoća se obvezuje dostaviti vam ga na kućni prag
01. veljače 2018. u 10:24 55 komentara 33335 prikaza
odjela prvih kompostera Zagrepcanima
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Od danas vrijede nova pravila o otpadu. U nastavku pročitajte sve što o njima treba znati:

1. Kome sve stižu vrećice i kakve će biti? Na adrese Zagrepčana koji žive u kućama stići će spremnici, a oni koji stanuju u višestambenim zgradama dobit će vrećice koje će odlagati u kontejnere ispred tih objekata. Kontejneri će biti prilagođeni vrećicama, točnije, budući da će biti vrećica za biootpad, plastiku i metal, takvi se nabavljaju i spremnici. Vrećice za biootpad bit će od 30 litara te će se odvoziti jednom tjedno, dok će za plastiku i metal biti od 60 litara i odvoziti se svakih 15 dana.

Milan Bandić Sjednica Gradske skupštine Napali odluku o otpadu, Bandić uzvratio: Pa ja sam ćaća PR-a

2. Hoće li se tipizirati? Svi će stanovi dobiti identične vrećice. Za biootpad konkretno one će biti razgradive kako bi se mogle bacati direktno u kontejnere koji su za to namijenjeni. Četiri mjesečno za svaku vrstu otpada na raspolaganju imat će svako kućanstvo, a ako im one količinski ne budu dovoljne, dodatne će moći kupiti u drogerijama ili trgovinama koje ih drže. Cijene biorazgradivih kreću se od 20 do 70 kuna za 15 komada.

odjela prvih kompostera Zagrepcanima
1 / 17
Gradonačelnik Milan Bandić u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu otvorio je podzemni spremnik za odvojeno skupljanje otpada.

3.Kakve će biti kazne? Ako se otpad ne preda Čistoći, kazna je deset tisuća kuna. Upola manje platit će onaj tko svojim smećem ugrožava zdravlje susjeda, dok će se za pogrešno odvajanje kažnjavati s tri tisuće kuna. Najmanja je kazna od 250 kuna, ako se uhvati nekog da uništava kontejner.

4. Zašto se globe neće naplaćivati odmah? Odluka o prikupljanju otpada vrijedi od danas, ali kazne su ugovorne. To znači da nijedna neće biti naplaćena dok god se ne sklopi ugovor između pojedinca i Grada.

5. Kakav se ugovor potpisuje? Riječ je zapravo o izjavi kojom se davatelj usluge, odnosno Čistoća, pojedincu obvezuje dati odgovarajuće spremnike ili vrećice propisane odlukom, dok se korisnik obvezuje zaprimiti ih i o njima voditi računa. U roku od 90 dana nakon stupanja odluke na snagu Čistoća mora izjave dostaviti svim Zagrepčanima, a oni imaju onda 15 dana roka da ih vrate. Ako na njih ne budu imali primjedbe, u Čistoći će smatrati da se s njom slažu te će im dostaviti spremnike i vrećice. Na izjavi će stajati i novi cjenik.

6. Kakav novi cjenik i znači li to veće račune? Nema poskupljenja, kažu u Gradu, a novi se cjenik formira jer prestaje važiti dosadašnja odluka o prikupljanju otpada, pa s njom i dosadašnji cjenik.

7. Kad će se dijeliti spremnici i vrećice? U roku od pola godine oni bi trebali stići na sve zagrebačke adrese, a kad će se početi dijeliti, još nije poznato.

8. Hoće li se naplaćivati posebno i odvoz biootpada te plastike i metala? Neće. Naplatit će se samo odvoz miješanog komunalnog otpada, dok će ostali odvozi biti besplatni.

9. Kad će se podijeliti preostali komposteri? Na adrese obiteljskih kuća zasad je stiglo nešto više od 17 tisuća kompostera od 350 litara, koji su se počeli dijeliti 15. studenog prošle godine. Kućanstva koja su ih dosad dobila bila su dio pilot-projekta, dok će ih ubuduće imati sva domaćinstva koja nisu u višestambenim zgradama.

10. Što ide kamo? Opušak ide u miješani, a pepeo u biootpad. Vata i pelene također su miješani, kao i svi higijenski proizvodi, dok su, primjerice, talog kave i ljuska jajeta biootpad. U koju kantu koji otpad spada, Zagrepčani baš ne znaju najbolje. Pokreću se stoga od 10. veljače edukacije po četvrtima, koje uključuju dijeljenje letaka s informacijama.

Pogledajte i galeriju 5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice:

odjela prvih kompostera Zagrepcanima
1 / 33
Život u velikom gradu kao što je Zagreb ima svojih prednosti i mana. Mnogima ponekad treba odmor i bijeg od užurbane svakodnevice, a odlično mjesto za to su parkovi i šume kojih u Zagrebu ne nedostaje.
smeće skupština izglasala Donesena odluka o otpadu. Evo što će značiti za Zagrepčane! prikupljanje otpada U stanu će biti 30 kg biootpada, a ako smrdi susjedu, kazna je 5 tisuća kuna otpad Petra Balija Recikliranje otpada je navika, a nju je teže steći nego centar sagraditi

Kako ću nositi 30 kilograma i zašto vrećice nemaju bar-kod?

Zorka Vukušić, umirovljenica

Zagreb: Anketa o razvrstavanju otpada | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

P:  Vrećice mi se čine prevelike. Ne znam hoću li prikupiti 30 kilograma biootpada u tjedan dana, a 
onda ni kako ću tako teške vrećice nositi do  kontejnera. Zašto one ne bi bile manje?

O: Vrećice kapaciteta 30 litara za biootpad koji će se odvoziti jednom tjedno ne moraju se napuniti do vrha prije odnošenja u kontejner. Mogu biti i poluprazne, a na 30 se litara išlo zbog obiteljskih kućanstava koja bacaju više nego samačka. Samačka neće tjedno imati 30 kilograma biootpada pa vrećica neće ni biti teška.

Ljiljana Kreštelica, med. sestra

Zagreb: Anketa o razvrstavanju otpada | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

P:  Ako kontejneri budu pred zgradom, odnosno kante pred kućom, onda svatko tko prolazi ulicom može baciti "krivi" otpad unutra. Što meni garantira da neću platiti kaznu za tuđi prekršaj, kako se to uopće može pratiti?

O: U teoriji, svatko može baciti "krivi" otpad, zato će se u višestambenim zgradama imati ključevi za smetlarnike, dok će se oko kontejnera na javnim površinama postaviti svojevrsne ograde. Na mjestima na kojima se primijeti da se često nađe krivi otpad, motrit će ga dodatno komunalci. Kazni neće biti dok se ne podijele spremnici. 

Snježana Rastija, umirovljenica

Zagreb: Anketa o razvrstavanju otpada | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

P:  Putovala sam u neke strane zemlje i vidjela da se u njima na vrećice koje se koriste u razvrstavanju otpada stavljaju bar-kodovi. Ne bi li to bilo bolje rješenje od ovakvog sustava?

O: Stavljanje bar-koda na vrećice Zagrepčane bi koštalo oko 60 milijuna kuna, što bi zasigurno utjecalo na račune koji im svakog mjeseca stižu od Čistoće. Glavni je to razlog zašto se Grad nije odlučio za to rješenje iako bi umnogome olakšalo evidenciju u kontejnerima u koje će se te vrećice i bacati. 

Milan Ivanković, umirovljenik

Zagreb: Anketa o razvrstavanju otpada | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

P:  Podržavam razvrstavanje otpada, čini mi se kao dobra ideja, no računi nam ponekad znaju predstavljati udarac na kućni budžet. Ne bi li njihovo smanjenje bilo motivacija za razvrstavanje?

O: Računi, jamče iz Grada, sigurno neće porasti, dok se za one koji će biti najbolji u odvajanju otpada pripremaju određene vrste motivacija. Koje će to mjere biti, još se ne zna, ali jedan od glavnih problema u motivaciji ljudi jest definitivno to što oni konkretno neće vidjeti zašto razvrstavaju. Pod konkretno misli se novčano jer s nekoliko vrećica u stanu ili u kući s nekoliko kanti bit će im jasno koliko odvajaju te na koji način.

Matija Mandarić, informatičar

Zagreb: Anketa o razvrstavanju otpada | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

P:  Vidim da će se i dalje naplaćivati po volumenu pa mi se ne čini da se nešto drastično mijenja. I ne znam koliko ove promjene imaju smisla. Tko mi garantira da će komunalne službe dalje razvrstavati otpad kako treba?

O: I dalje će se naplaćivati po volumenu jer to dopušta Uredba o gospodarenju otpadom, s kojom se gradska odluka o prikupljanju usklađuje. Ugrađivanje čitavog sustava za vaganje otpada stajalo bi Zagrepčane nešto više od 250 milijuna kuna, što bi također utjecalo na mjesečne račune, a njihov rast nije cilj odluke. (Dino Brumec, Mateja Šobak)

Sad odvajamo 32,8 posto, do 2020. cilj 60

Odluka o prikupljanju otpada na snagu je stupila danas, a Zagrepčanima je na uvid dostupan i Plan gospodarenja otpadom, točnije njegov nacrt koji se može vidjeti na webu Ureda za energetiku. Metropola taj plan nema posljednje dvije godine, a o tome kako će izgledati novi moći će se informirati i na javnom izlaganju 13. veljače u Ćirilometodskoj 5.

Nacrt plana, što je i logično, najviše se temelji na odvojenom prikupljanju otpada te govori o tome kako će se postići da se do 2020. odvaja čak 60 posto smeća. Trenutačno taj postotak, stoji u nacrtu, iznosi 32,85 posto, a miješani komunalni otpad ne bi trebalo biti teško smanjiti budući da se u njemu nalazi 25 posto kuhinjskog smeća te 26 posto plastike i papira. Za odlaganje biootpada predviđa se dalja podjela kompostera te nabava dodatnih kontejnera, a kako bi odvoz svog otpada funkcionirao, nabavit će se i još vozila. Navodi se i kako se na Jakuševcu otpad bez problema može odlagati do 2029., a predviđa se i gradnja kompostane u Obreščici, kao i Centra za gospodarenje otpadom koji bi se, prema nacrtu, trebao smjestiti u Resniku.     

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • lukathereem:

    pozdravljam odluku o razvrstavanju otpada!

  • kmerotrijeb:

    Ovaj isprdak od rješenje je najbolje što su uhljebi uspjeli smisliti nakon godina razmišljanja??? Kao prvo ja neću ništa potpisati, a najmanje da odgovaram za nekakav kontejner. Još trebamo biti sretni što će cijena ostati ista, a mi im besplatno ... prikaži još! razvrstavamo otpad koji će oni dalje prodavati. Pod hitno raspisati natječaj i omogućiti da netko pametniji i sposobniji preuzme ovaj posao...

  • larala:

    spremnike cu vrlo rado preuzeti al, nikakvu izjavu necu potpisati jer ne želim dežurati pored kontejnera da mi ga slucajno netko ne ukrade ili u isti ne ubaci nešto što tamo ne pripada...također, zar nije glupo odvoz miješanog komunalnog otpada ... prikaži još! odvoziti dva puta tjedno jer se na njemu bere lova od građana, iako je kanta i prazna a, bio koji smrdi, pogotovo u ljetnim mjesecima samo jednom tjedno...