Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosimo odgovore na najčešće nedoumice

Nova pravila o otpadu vrijede od danas, evo što o njima treba znati

odjela prvih kompostera Zagrepcanima
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
01.02.2018.
u 10:24

Morat ćete potpisati izjavu kojom jamčite da ćete se brinuti o spremniku, a Čistoća se obvezuje dostaviti vam ga na kućni prag

Od danas vrijede nova pravila o otpadu. U nastavku pročitajte sve što o njima treba znati:

1. Kome sve stižu vrećice i kakve će biti? Na adrese Zagrepčana koji žive u kućama stići će spremnici, a oni koji stanuju u višestambenim zgradama dobit će vrećice koje će odlagati u kontejnere ispred tih objekata. Kontejneri će biti prilagođeni vrećicama, točnije, budući da će biti vrećica za biootpad, plastiku i metal, takvi se nabavljaju i spremnici. Vrećice za biootpad bit će od 30 litara te će se odvoziti jednom tjedno, dok će za plastiku i metal biti od 60 litara i odvoziti se svakih 15 dana.

2. Hoće li se tipizirati? Svi će stanovi dobiti identične vrećice. Za biootpad konkretno one će biti razgradive kako bi se mogle bacati direktno u kontejnere koji su za to namijenjeni. Četiri mjesečno za svaku vrstu otpada na raspolaganju imat će svako kućanstvo, a ako im one količinski ne budu dovoljne, dodatne će moći kupiti u drogerijama ili trgovinama koje ih drže. Cijene biorazgradivih kreću se od 20 do 70 kuna za 15 komada.

odjela prvih kompostera Zagrepcanima
1/17

3.Kakve će biti kazne? Ako se otpad ne preda Čistoći, kazna je deset tisuća kuna. Upola manje platit će onaj tko svojim smećem ugrožava zdravlje susjeda, dok će se za pogrešno odvajanje kažnjavati s tri tisuće kuna. Najmanja je kazna od 250 kuna, ako se uhvati nekog da uništava kontejner.

4. Zašto se globe neće naplaćivati odmah? Odluka o prikupljanju otpada vrijedi od danas, ali kazne su ugovorne. To znači da nijedna neće biti naplaćena dok god se ne sklopi ugovor između pojedinca i Grada.

5. Kakav se ugovor potpisuje? Riječ je zapravo o izjavi kojom se davatelj usluge, odnosno Čistoća, pojedincu obvezuje dati odgovarajuće spremnike ili vrećice propisane odlukom, dok se korisnik obvezuje zaprimiti ih i o njima voditi računa. U roku od 90 dana nakon stupanja odluke na snagu Čistoća mora izjave dostaviti svim Zagrepčanima, a oni imaju onda 15 dana roka da ih vrate. Ako na njih ne budu imali primjedbe, u Čistoći će smatrati da se s njom slažu te će im dostaviti spremnike i vrećice. Na izjavi će stajati i novi cjenik.

6. Kakav novi cjenik i znači li to veće račune? Nema poskupljenja, kažu u Gradu, a novi se cjenik formira jer prestaje važiti dosadašnja odluka o prikupljanju otpada, pa s njom i dosadašnji cjenik.

7. Kad će se dijeliti spremnici i vrećice? U roku od pola godine oni bi trebali stići na sve zagrebačke adrese, a kad će se početi dijeliti, još nije poznato.

8. Hoće li se naplaćivati posebno i odvoz biootpada te plastike i metala? Neće. Naplatit će se samo odvoz miješanog komunalnog otpada, dok će ostali odvozi biti besplatni.

9. Kad će se podijeliti preostali komposteri? Na adrese obiteljskih kuća zasad je stiglo nešto više od 17 tisuća kompostera od 350 litara, koji su se počeli dijeliti 15. studenog prošle godine. Kućanstva koja su ih dosad dobila bila su dio pilot-projekta, dok će ih ubuduće imati sva domaćinstva koja nisu u višestambenim zgradama.

10. Što ide kamo? Opušak ide u miješani, a pepeo u biootpad. Vata i pelene također su miješani, kao i svi higijenski proizvodi, dok su, primjerice, talog kave i ljuska jajeta biootpad. U koju kantu koji otpad spada, Zagrepčani baš ne znaju najbolje. Pokreću se stoga od 10. veljače edukacije po četvrtima, koje uključuju dijeljenje letaka s informacijama.

Pogledajte i galeriju 5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice:

odjela prvih kompostera Zagrepcanima
1/33

Komentara 55

LU
lukathereem
11:39 01.02.2018.

pozdravljam odluku o razvrstavanju otpada!

KM
kmerotrijeb
12:05 01.02.2018.

Ovaj isprdak od rješenje je najbolje što su uhljebi uspjeli smisliti nakon godina razmišljanja??? Kao prvo ja neću ništa potpisati, a najmanje da odgovaram za nekakav kontejner. Još trebamo biti sretni što će cijena ostati ista, a mi im besplatno razvrstavamo otpad koji će oni dalje prodavati. Pod hitno raspisati natječaj i omogućiti da netko pametniji i sposobniji preuzme ovaj posao...

LA
larala
12:09 01.02.2018.

spremnike cu vrlo rado preuzeti al, nikakvu izjavu necu potpisati jer ne želim dežurati pored kontejnera da mi ga slucajno netko ne ukrade ili u isti ne ubaci nešto što tamo ne pripada...također, zar nije glupo odvoz miješanog komunalnog otpada odvoziti dva puta tjedno jer se na njemu bere lova od građana, iako je kanta i prazna a, bio koji smrdi, pogotovo u ljetnim mjesecima samo jednom tjedno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije